Reakce na dění v detenčních zařízení v ČR

11. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha/Brno/Sid - 11.11.2015

My, čeští dobrovolníci, musíme reagovat na nejnovější vývoj v detenčním zařízení Drahonice.

Včera se tam umístěný osmnáctiletý mladík pokusil zranit v zoufalství nad svou situací, několik desítek dalších zadržených drží hladovku. Jejich dramatické pokusy upozornit na svou situaci jsou výsledkem jak špatného zacházení, tak toho, že jim nikdo nevysvětluje, proč jsou vlastně zadržení. V detenčních zařízeních chybí tlumočníci, kteří by mohli se zadrženými komunikovat. Jsou to opět dobrovolníci, kteří se do detencí vydávají tlumočit a poslouchat příběhy těch, kteří tam pobývají za ostnatými dráty. Česká vláda dodnes uspokojivě nevysvětlila, proč praxi zavírání do detencí vlastně stále udržuje, byť to z ekonomického ani legislativního hlediska nedává smysl - zadržené po týdnech nebo měsících pouští a stejně pokračují do dalších zemí. Pobyt platí jak oni, tak daňoví poplatníci a zadržení tak nemá žádný efekt, kromě zhoršení pověsti České republiky.

S uprchlíky se setkáváme na hranicích evropských států i v zařízeních, kam je náš stát zavírá - za přestupek. Tito lidé utíkají před válkou a špatnými podmínkami ve svých zemích - utíkají do Evropy, která je pro ně symbolem svobody a normálního života. Mysleli jsme si, že Česká republika je součástí Evropy, že respektuje lidská práva. Denně jsme také v kontaktu s organizacemi a dobrovolníky z jiných států nejen Evropy. Čelíme častým dotazům o tom, co se u nás v ČR děje, proč tolik uprchlíků říká, že zadržení v České republice je pro ně nejhorším zážitkem z celé cesty. Docházejí nám odpovědi.

Vyzýváme odpovědné osoby, aby změnily podmínky v detenčních zařízeních v ČR. Apelujeme na vládu, aby přehodnotila svůj přístup k lidem na útěku. Zvláště pokud je po několikaměsíčním věznění propustí a nechá je dále pokračovat do svobodnějších států - ovšem bez peněz a fyzicky i psychicky poznamenané pobytem v detenčních zařízeních. My budeme nadále dobrovolně pomáhat lidem, kteří to potřebují.

V případě zájmu o fotografie a další info

Marie Heřmanová, tisková mluvčí a koordinátorka mediálních aktivit - Praha

telefon: 603 206 655

0
Vytisknout
7390

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015