Čeští dobrovolníci se přesouvají do Šidu, první skupina odlétá na Lesbos

11. 11. 2015

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Praha/Brno 11.11.2015 – Po uzavření „českého“ přechodu v Berkasovo-Bapska pracují čeští dobrovolníci především u srbského Šidu. Po domluvě s UNHCR a srbským Komisariátem na místě bude zatím působit maximálně dvacetičlenný tým pod vedením českého koordinátora - první posádka je již na místě. Poskytují pomoc uprchlíkům, kteří čekají na stanovišti u obce Adaševci. Autobusy zde stojí i několik hodin, než se uvolní místo na vlakovém nádraží v Šidu, odkud pokračují vlaky dále. Další působení českého týmu se pak bude odvíjet od aktuální situace a domluvy se zástupci s UNHCR.

“Samotné nádraží je velmi malé, není tam prostor pro infrastrukturu. Působí tam pouze UNHCR a Lékaři bez hranic, my pro uprchlíky vytváříme zázemí u Adaševce, kde dlouho čekají. Jsme rádi, že UNHCR oslovilo právě nás - ukazuje to, že čeští dobrovolníci jsou pro ně plnohodnotnými partnery.” říká koordinátor Jan Skalík, který vede prvních 17 Čechů na místě. Mezi nimi je třeba i maminka dvou dcer Dana Horská z Lanškrouna, profesí personalistka: “Mám prostě pocit, že to, co se děje, se týká i mně. A cítím potřebu pomoct - nelze nevidět a neslyšet, co se odehrává v okolním světě”, vysvětluje svou motivaci se k výpravě přidat. Janet Lavička, spoluzakladatelka úspěšného serveru na výměnu oblečení Vinted, říká, že jí motivovalo především to, že chtěla zjistit, jak dobrovolnická pomoc funguje: “Fascinuje mě, že se dobrovolníci spolu dokážou zorganizovat a něčím pohnout.

V Adaševci momentálně není potřeba materiální pomoc, protože do Šidu byl přesunut sklad z tábora v Berkasovo-Bapska. "Situace je tu lepší než v Bapska - lidé se mohou umýt na benzínové pumpě, jsou zde i k dispozici stany na přespání, lidé spí i v autobusech," reportuje z místa Skalík.

Češi ale dále pomáhají i na jiných místech na Balkáně. Skupina deseti lidí je momentálně na hraničním přechodu Preševo na srbsko-makedonské hranici, kde působí v součinnosti s německou organizací IHA, která zde pomoc koordinuje. V Dimitrovgradu připravujeme společně se slovenskými dobrovolníky spolupráci s místními oficiálními úřady. “Na těchto místech spolupracujeme s organizacemi, které mají daná místa na starosti a naši dobrovolníci se u nich registrují”, vysvětluje koordinátor iniciativy Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák. Kritická je situace především v Preševu na jihu Srbska - zde se uprchlíci hromadí ve frontě před registračním centrem, čekají až 12 hodin, jsou nuceni přespávat na ulici. Do Preševa zároveň musí přes makedonské hranice chodit několik kilometrů pěšky. "Situace je tu hodně složitá, permanentně je tu 3-5 tisíc lidí, je i obtížné distribuovat pomoc. Naštěstí zatím není tolik zima", říká dobrovolník Jakub. Hranici z Řecka do Makedonie překročilo za posledních 24 hodin 10 000 lidí.

Dalimil Petrilák a jeho kolegové mají díky nepřetržitému kontaktu s lidmi na všech hraničních přechodech na Balkáně přehled o tom, co se kde děje a kde je pomoc nejvíce potřeba, a české dobrovolníky pak podle toho instruují skrze Facebook a veřejné fórum.

Český tým se zároveň chystá na další náročnou operaci - 13. listopadu odletí první skupina dobrovolníků na ostrov Lesbos. “Vyráží tým 17 lidí, po jejich návratu budeme mít více informací, co je na místě potřeba. Je to samozřejmě organizačně i finančně velmi náročné pro dobrovolníky, ale doufáme, že na tuto první cestu budeme schopni navázat dlouhodobější prací na místě”, říká koordinátorka Petra Quirke.

Kdo by chtěl práci dobrovolníků finančně podpořit, nově tak může učinit i zasláním peněz na účet číslo 359 6666 359/0800, variabilní symbol 199. Sbírku zaštítila Diakonie České církve evangelické, proto je nutné vždy uvést variabilní symbol, aby se peníze dostaly k iniciativě Pomáháme lidem na útěku.

Dobrovolníci, kteří nemohou momentálně vyjet, pomáhají i v ČR. Například při třídění sbírek. “Už tisíce lidí nám donesly oblečení a další potřeby pro uprchlíky, není ale možnost je v terénu třídit, vše tam musí být nachystané, aby se mohlo rovnou vydávat. Proto organizujeme skupiny, které věci se sbírek rozdělují podle potřeby.” říká Zuzana Lenhartová, předsedkyně iniciativy Pomáháme lidem na útěku. “Je úžasné, kolik věcí lidé do sbírek dali, velmi jim děkujeme. Pokud má někdo čas, budeme rádi za pomoc se tříděním. Vzhledem k tomu, že to všichni dělají ve volném čase, každá ruka je potřeba.” dodává. Připomíná také, že v Brně se sběrné místo přesunulo z kina Scala do kavárny Trojka.

V případě zájmu o fotografie a další info

Marie Heřmanová, tisková mluvčí a koordinátorka mediálních aktivit - Praha telefon: 603 206 655

Zuzana Lenhartová, tisková mluvčí a koordinátorka dobrovolníků Pomáháme lidem na útěku - Brno telefon: 773 252 075

Petra Quirke, koordinátorka dobrovolníků, volejte v případě potřeby zprostředkovat kontakt na místě - telefon 605 471 465

0
Vytisknout
5564

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015