Kurdská ofenzíva ohrožuje spojení dvou "hlavních měst" islamistů

12. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Kurdské a jezídské milice dnes vstoupily do tradičního jezídského města Sindžár v sevezápadním Iráku ZDE. Město vloni v srpnu obsadily jednotky "islámského státu" a zajistily si tak přímé spojení mezi dvěma "hlavními městy" - Mosulem (Irák) obsazeným v červnu 2014 a Rakkou (Sýrie), kterou islamisté zabrali v lednu 2014. Nyní je toto spojení ohroženo.


Aktuální situaci kolem Sindžáru zachycuje první mapa. Pokud by islamisté ztratili Sindžár, potenciálně existuje ještě jedna, nepřímá, podstatně delší a méně výhodná silniční spojovací trasa, která vede údolím Eufratu. To je částečně vidět na druhé mapě.

Aby ale islamisté mohli této trasy využít, museli by znova obsadit irácké město Bajdží, které ztratili v závěru roku 2014, a navíc dobýt i město Hadítha, což se jim v minulosti již jednou nepodařilo.

Jednotky IS v oblasti Sindžáru oslabily 10. listopadu nálety koalice vedené USA, jak ukazuje další mapa.

Oblast mezi Rakkou a Mosulem ve velkém měřítku zachycuje poslední mapa.

Islamisté si mohou dovolit spíše ustoupit v oblasti aleppské letecké základny, kterou několik měsíců marně obléhali, než aby ztratili kontrolu nad městem Dajr az-Zaur, které potenciálně zajišťuje jižní spojení mezi jejich iráckými a syrskými teritorii alespoň po nekvalitních pouštních trasách.

0
Vytisknout
7451

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015