BBC: Věznice v Maďarsku jsou přeplněné "ilegálními" uprchlíky

12. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Více než 1000 uprchlíků, většina z nich z válečných zón v Sýrii, v Afghánistánu a v Iráku, je vězněno v přeplněných maďarských věznicích či vazebních střediscích.

Do 10. listopadu odsoudily maďarské soudy 700 uprchlíků za přechod jižní hranice Maďarska se Srbskem opatřené žiletkovým plotem. Více než 200 dalších uprchlíků je vězněno a čeká na proces. Asi 500 lidí je v "azylové detenci", což je podle maďarského "práva" samostatná kategorie.

Srbská vláda odmítá přijímat uprchlíky deportované z Maďarska, na protest proti žiletkovému plotu.

Poprvé v moderní maďarské historii je nyní více uprchlíků ve vazebních střediscích než v otevřených táborech, varuje Úřad OSN pro uprchlíky. Věznění migranti jsou rozhněvaní, nemají tušení, jak dlouho budou vězněni a nemají vůbec žádnou naději na propuštění.

V některých z 12 maďarských věznic byly protesty a nepokoje. Maďařští pracovníci věznic a maďarská policie konstatuje, že neví, co má dělat s problémem, který na ně hodila maďarská vláda a její protiimigrační politika.

"Lid rozhodl - musíme bránit vlast!" zní heslo na vládních billboardech, rozmístěných vládnoucí stranou Fidesz po celé zemi.

Maďarské soudy odsuzují většinu uprchlíků k deportaci ze země. Na otázku reportéra BBC položenou jednomu maďarskému soudci, zda ví, že jeho deportační rozsudky nelze realizovat a že osoby, odsouzené k deportaci, končí ve vězení, soudce odpověděl: "Vykonání rozsudku není v mé kompetenci."

Právě souzený syrský uprchlík Samer Kayssouri řekl BBC: "V Maďarsku není spravedlnost. Je to tu jako v Sýrii." Uprchlíkům se ve vězení odebírají tkaničky od bot, aby se ve vězení žadatelé o azyl neoběsili.

Žádost reportéra BBC o návštěvu některých vězněných osob vězeňské úřady odmítly s tím, že "my je pouze zadržujeme, nejsou naší odpovědností".

"Lidé nevědí, jak dlouho budou vězněni. Je to absolutně disproporční trest," konsatuje Erno Simon, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky. Mluvčí Orbánovy vlády nesouhlasí a tvrdí, že Ženevské konvence pro tyto lidi neplatí, protože nepřicházejí z válek, ale z "bezpečných zemí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8409

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015