Naprostý rozkol v zahraniční politice republikánských kandidátů na prezidenta

Pro Putina i proti němu

12. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Z poslední, čtvrté televizní debaty nejvýraznějších republikánských kandidátů do prezidentských voleb v roce 2016 vyplynul jeden velmi důležitý fakt: zastávají naprosto odlišné pohledy na zahraniční politiku a řešení válečných konfliktů na Blízkém a Středním východě, píše Washington Post

Donald Trump, ještě donedávna lídr předvolebních průzkumů, naprosto schvaluje způsob, jakým Rusko pomáhá Assadově Sýrii v boji s Islámským státem. Jeb Bush, další z vážných kandidátů, se domnívá, že Putinův přístup je zcela špatný. Marco Rubio odepsal Randa Paula jako "přiznaného izolacionistu", zatímco Ted Cruz vidí sám sebe jako člověka stojícího ve středu jejich protichůdných názorů.

Zatímco se američtí republikáni s gustem odsuzují to, čemu říkají "Clintonovsko - Obamovské dědictví zahraniční politiky", sami musejí nejprve vyřešit zcela zásadní rozpory ve vlastních řadách. Na jedné straně jsou mezi kandidáty na prezidenta neochvějní jestřábi typu Jeba Bushe či Marca Rubia, na straně druhé "holubičí" typy reprezentované Donaldem Trumpem nebo Randem Paulem. Během debaty kandidátů v Milwaukee se ukázalo, že zastávají zcela protichůdné názory na Rusko, Sýrii, boj s islamistickým terorismem i výdaje na zbrojení.

Podle Forda O’Connella, který pracoval v kampani v roce 2008 pro Johna McCaina a v současnosti zastává neutrální pozici, výběr kandidátů ukazuje, že v těchto otázkách jsou republikáni naprosto nejednotná. Podle něj je ale více pravděpodobné, že nakonec zvítězí jestřábi v republikánských řadách.

Mezi ty, kteří varují před Putinem, se přidal i Ben Carson, někdejší neurochirurg tmavé pleti, který vede v posledních průzkumech popularity. Prohlásil, že se Putin snaží vytvořit si ze Středního východu svou základnu a že USA tedy musejí v této oblasti zasahovat proti takovým tendencím. Tím se hlasitě přidal mezi obhájce otevřené americké intervence v globálních konfliktech. 

Podrobnosti z debaty v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8473

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015