Nechutní spojenci Saúdské Arábie staví USA do obtížné situace

11. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Nasazení súdánských a eritrejských vojáků v Jemenu pod hlavičkou koalice vedené Saúdskou Arábií může pro Spojené státy znamenat vážný problém. Obě země mají příšerný rejstřík dodržování lidských práv. Súdánské horské jednotky nasazené v Jemenu se prokazatelně ve vlastní zemi dopouštěly válečných zločinů. Do eritrejské armády jsou muži nuceně odváděni až na desítky let.


Podle informací z několika různých otevřených zdrojů má být nyní v Jemenu na 900 vojáků ze Súdánu a na 400 Eritrejců. Druzí jmenovaní mají působit v rámci kontingentu Spojených arabských emirátů.

Expertní panel OSN v říjnu oznámil, že Somálsko a Eritrea se dohodly se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Dohoda také zahrnuje opatření, které "umožní arabské koalici využívat eritrejské území, vzdušný prostor a pobřežní vody v protihúsiovském tažení v Jemenu". Kompenzace zahrnují peníze a palivo.

Dohoda představuje porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009, která uvalila na Eritreu zbraňové embargo, finanční sankce a zákaz cestování jejích představitelů.

Rovněž začlenění 400 eritrejských vojáků do kontingentu Spojených arabských emirátů představuje porušení rezoluce.

Eritrejský režim je počítán mezi nejopresivnější na světě a praktikuje vojenské odvody rovnající se faktickému zotročování na dobu až desítek let, což vede k masovému odchodu obyvatel do Evropy.

USA kritizují jak Súdán, tak Eritreu za porušování lidských práv, a súdánský prezident Umar Bašír je obžalován u Mezinárodního trestního soudu za genocidu a další zločiny.

"Přístup súdánské armády k bojiv horách je jasný," říká Akshaya Kumar, zástupce organizace Human Rights Watch a expert na Súdán. "Výzkumníci HRW v horách Džebel Marrá v Dárfúru, Núbě v Jižním Kordofánu a v horách Ingresana na Modrém Nilu zjistili, že jednotky ignorovaly válečné právo a beztrestně zneužívaly civilisty."

USA poskytují saúdskému tažení v Jemenu klíčovou logistickou a zpravodajskou podporu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7803

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015