Zvací dopis? V blázinci nelze vyloučit nic

11. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Analytik Jan Schneider ZDE přirovnává iniciativu východoevropských členských zemí NATO z Bukurešti ke "zvacímu dopisu". Někteří komentátoři možná nesdílejí pohled na ruskou agresivitu a horečné zbrojení formulovaný devíti postkomunistickými zeměmi v dnešním Rumunsku, zato se však směle obrátili k české variantě ceausescovského protochronismu. V této "unikátní" kombinaci provinciálních frustrací, nacionalismu, směřování k autarkii a kulturní izolaci má být každá nová událost jen citací událostí dávno notoricky známých.


Jednání EU o kvótách? Mnichov. Uprchlíci? Noví Sudeťáci, před nimiž budeme bránit hranice a terapeuticky si tak opečovávat mnichovský komplex. (Tentokrát jsme hranici ubránili!) A bukurešťská iniciativa? To je přece zvací dopis. Za každým rohem číhá zrada, to my dobře víme! Vše, co se ve světě děje, Češi už dávno objevili, jen si toho nikdo trestuhodně nevšiml!

Co na tom, že se v Bukurešti žádá, co ani Američané, ani nikdo jiný na Západě nechce: Permanentní umístění vojáků aliance na východním křídle NATO kvůli ruské hrozbě, již velká většina členských zemí bagatelizuje. Co na tom, že Stalin vnucoval permanentní přítomnost sovětských vojsk již Gottwaldovi a pověstný zvací dopis z roku 1968 vzniklý na objednávku z Moskvy mj. sledoval zájem Kremlu umístit na čs. území jaderné zbraně. A co na tom, že konkrétně do ČR teď nikdo žádné vojáky nezve ZDE. My přece víme, že se děje "přesně to", co v roce 1968.

Co na tom, že Rusové nacvičují jaderné útoky na Varšavu. Co na tom, že Rumunsku vyhrožují bombardováním a zničením loďstva. Co na nějakém únosu estonského zpravodajce a tlaku na zřízení ruské letecké základny v Bělorusku, jemuž se zatím Lukašenko vzpírá. My přece víme, že to jsou všechno "vylhané" důvody. Polská vláda, která právě drtivě vyhrála volby, chce postojem vůči NATO "dočasně stabilizovat politickou pozici" před summitem ve Varšavě v roce 2016.

Co na tom, že NATO nehodlá nikoho vojenskými prostředky "dočasně stabilizovat" - na rozdíl od režimu, který právě to předvádí v Sýrii, s použitím gravitačních a kazetových bomb proti civilnímu obyvatelstvu ZDE.

Ať zhynou fakta, ať žije narativ!

Když ho miluješ, není co řešit.

0
Vytisknout
8329

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015