Jak tomu bylo ve skutečnosti při demonstracích v Schirndingu

9. 11. 2015 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Dnes se objeví v médiích informace o této akci. Některé už na netu jsou, krátce se zmínila ve zprávách včera večer i ČT. Bohužel, ani její zpráva nebyla ani úplná ani objektivní. Postavili obě demonstrace na stejnou úroveň, což není v souladu se skutečností a nahrává to extrémistům, např. na blogu idnes.

V prostoru jsem pobýval asi od jedenácti hodin, navšívil jsem Schirnding i blízký Hohenberg. Na nádraží byl vylepen leták FCK PGDA, což asi znamená Fuck Pegida (Ať jde Pegida do prdele!).

Na hradě v Hohenbergu jsou ubytováni afghánští imigranti, kteří se volně pohybují po okolí. Nikde není znát nějaké znepokojení, ani v místním hostinci, kde jsem poté, co jsem řekl, že na demo jdu, byl upozorněn na přítomnost policie, která mi asi bude prohledávat batoh. K tomu však nedošlo, i když jsem míjel několik policejních aut.

Pegida jakoby "problém" do jinak poklidné krajiny dovezla. V Hohenbergu byly plakáty zvoucí na protidemonstraci. Nepořádala ji SPD, jak stojí v některých zprávách, ale "široké občanské společenství".

To potvrdil i průběh manifestace na náměstí v Schirndingu, která byla zahájena ve čtrnáct hodin vyzváněním z věže evangelického kostela.

Byli tam i imigranti z blízkých ubytoven, celkem jsem počet odhadl na asi 1200 lidí plus mínus 200. Při cestě z Hohenbergu jsem viděl lidi ve skupinkách, přicházející na manifestaci, policistů bylo zde přiměřeně a pouze přihlíželi. Organizace a přípravy se zúčastnily i spolky, například místní hasiči, kteří vařili pro lidi čaj. Atmosféra byla přátelská a úsměvná. To nic neubírá na rozhodnosti lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí (byli tu i starostové) nedovolit zneužívání problému imigrace ke štvaní v kraji, kde se po obou stranách bývalé hranice čile spolupracuje. Ať táhnou (Pegida) pryč... , znělo z davu.

Jeden z řečníků, politik, který se snažil využít své řeči k obhajobě politiky bavorské CSU a argumentoval mj. postoji české vlády, byl vypískán s poznámkami, že asi přišel na nesprávné místo.

Budiž vzdán dík Karlu Schwarzenbergovi, který zde kromě skupinky pražských Zelených reprezentoval ČR. Považuji za ostudné, že zcela chyběli politici z českého příhraničí.

Asi se mají za co stydět. Přitom je zřejmé, kdo víc profituje za svobodného pohybu v tomto konkrétním místě schengenského prostoru. Při průvodu kolem městečka, který byl zakončen u katolického kostela ekumenickou bohoslužbou, jsem při rozhovorech s účastníky seznal, že situaci v ČR a postoje českých poltiků znají a jsou jim nepochopitelné.

František Řezáč, Schirnding

0
Vytisknout
11248

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015