Polsko žaluje Rusko za zadržování trosek letounu z havárie ve Smolensku

11. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Polsko bude žalovat Rusko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli zadržování vraku letounu, který se v roce 2010 zřítil u Smolenska, oznámil ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Při neštěstí zahynul tehdejší polský prezident. Rusko pět let po havárii odmítá vydat vrak letounu, který byl majetkem polského státu, a tvrdí, že musí nejprve dokončit vlastní vyšetřování.


Polské vládní vyšetřování dospělo k závěru, že neštěstí, k němuž došlo 10. dubna 2010, zavinila chyba pilota. Při katastrofě zahynulo 96 osob, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho manželky, guvernéra centrální banky, velení polské armády a dalších vedoucích představitelů.

Kaczyńského dvojče Jaroslaw nyní stojí v čele vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Ministr obrany Antoni Macierewicz je přesvědčen, že letoun v roce 2010 zničila exploze.

Havárii doprovázel také skandál kolem těl obětí katastrofy, které rodiny nesměly "z diplomatických" důvodů vidět, ani provést pitvy - a jak se v dalších letech ukázalo při exhumacích, někteří ze zemřelých byli chybně identifikováni a pohřbeni pod cizími jmény.

Zdroj v angličtině: ZDE

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5493

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015