Proč bylo ruské letadlo nad Sinají zničeno bombou, kterou mohl nastražit IS

6. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Digitální věk učinil z analýzy otevřených zdrojů (Open Source Intelligence, OSINT) nástroj, který je pro každého žurnalistu kriticky důležitý. S jistým věděním nebo zkušeností je možno prohledávat zprávy na internetu a v sociálních médiích, abyste objevili zprávy specifické pro určitou lokaci nebo tweety z první ruky. Tyto zdroje lze pak vzájemně porovnávat, abyste z nich vyvodili závěry. Například, uvažujte o OSINT ve smyslu různých zpráv vydávaných v posledních několika dnech ohledně ruského letu 9268, který v sobotu nad egyptskou Sinajskou pouští skončil havárií.


Nejprve vezměte do úvahy úterní zprávu NBC News, že americké zpravodajské služby v místě letu 9268 zachytily výron tepla ve velké výšce, což naznačuje explozi. Pak uvažujte o středeční tiskové zprávě britské vlády, která tvrdí, že podle zpravodajských zdrojů byl letoun zřejmě obětí záměrné exploze. Tento závěr zasluhuje dodatečnou důvěru ve světle poznámky pro BBC z úst britského ministra zahraničí ve středu večer: "Dospěli jsme k závěru, že existuje významná možnost, že havárie byla způsobena výbušným zařízením na palubě letadla." Za tím bychom měli vidět středně nebo vysoce spolehlivé vyhodnocení britské zpravodajské komunity.

Dále uvažujte o tom, co američtí zpravodajci včera sdělili CNN. Ze zprávy Barbary Starrové stojí za to zmínit dvě věci: Za prvé, tvrzení amerického představitele, že "existuje pocit jistoty, že šlo o výbušné zařízení umístěné v zavazadle, nebo někde v letadle". To naznačuje zpravodajské vyhodnocení s vysokou mírou spolehlivosti. Za druhé, CNN nabídla i prohlášení jiného představitele, že "existují zpravodajské informace naznačující asistenci někoho na letišti".

Nyní (vydržte!) uvažujte o těchto prohlášeních v kontextu citátu amerického představitele informovaného zpravodajskými službami, který přinesla AP, že "odposlechnutá komunikace hrála roli při konečném závěru, že do letounu umístila výbušniny pobočka Islámského státu (IS) na Sinaji". Tento citát je zvlášť důležitý, protože ať už je autorem kdokoliv, je dost vysoce postaven na to, aby označil původní zpravodajský zdroj: Komunikační zpravodajství a nejméně jeden terč zpravodajské činnosti: Sinajskou pobočku IS.

Souhrnně vzato, řekl bych, že tato informace umožňuje s velkou jistotou předpokládat, že a) let 9268 se stal obětí katastrofální exploze ve vzduchu, a b) se střední či vysokou mírou spolehlivosti, že let 9268 byl zničen výbušným zařízením na palubě.

Klíčem k dalším odpovědím budou zjištění egyptských bezpečnostních a zpravodajských složek ohledně zbytků výbušnin ve vraku letounu. Patrně už tato residua byla objevena - pokud ano, b) se stává vysoce spolehlivým. V každém případě se informace o výbušnině objeví během příštích několika dní. Koneckonců egyptská primární zpravodajská služba má velmi úzké kontakty s americkými protějšky.

Naneštěstí jde o smrtelně vážnou věc. A nejen pro Rusy a Egypťany. Koneckonců existují širší strategické obavy vyplývající z toho, co jsme se dozvěděli. Tato hrozba týkající se letecké dopravy vyžaduje rozhodnou reakci. Prezident Obama má jasnou pravomoc konfrontovat IS a měl by tak neprodleně učinit. Pokud to neudělá, IS bude dál vztyčovat vlajku zvrhlého džihádismu nad dalšími částmi světa a prolévat krev nevinných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015