V České republice naprosto selhává veřejná debata

Odvolá Zeman své nepodložené výroky, jako to učinil Netanyahu?

5. 11. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 1 minuta

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana ukazují, jak v České republice naprosto selhává veřejná debata. Jestliže prezident bez důkazů tvrdí, že uprchlíci jsou „z 90 procent ekonomičtí migranti“ a že „migrace je řízená invaze“, napomáhá tak pouze k vyostření už tak napjaté situace, která ve společnosti panuje. Na tyto výroky má podle liberálních principů samozřejmě právo, pokud je však nedokáže žádným způsobem doložit, měl by je odvolat a omluvit se za ně.

Obdobný případ se před dvěma týdny odehrál v Jeruzalémě, když izraelský premiér Netanyahu pronesl na 37. sionistickém kongresu výrok, že „to byl palestinský duchovní, kdo vnukl Hitlerovi myšlenku vyhladit evropské židy během druhé světové války“.

V reakci na toto tvrzení se okamžitě zvedla vlna kritiky jak na mezinárodní úrovni, tak i - a to je důležité - od izraelských historiků, kteří premiéra obvinili ze lži a z překrucování skutečnosti. Pod tímto tlakem nakonec premiér Netanyahu své původní tvrzení odvolal.

Je vidět, že samotným Izraelcům záleží na tom, aby jejich veřejná debata měla určitou úroveň a aby probíhala bez zbytečného zkreslování a lží, které akorát napomáhají k vytváření iluzí, což může mít nepředvídatelné následky. Když to jde v Izraeli, proč to nefunguje i v České republice?

Rád prezidentu Zemanovi jeho tvrzení uvěřím, pokud je však dokáže podložit adekvátní statistikou či studií. V opačném případě jsme svědky toho, že veřejní činitelé nemusejí být za své výroky zodpovědní (nikdo to po nich ani nežádá) a mohou pronášet cokoliv, co oni sami uznají v aktuální situaci zrovna za vhodné.

Otázkou zůstává, jestli debata vedená v takovémto duchu podporuje demokracii nebo jí spíš naopak škodí. Na to ať si každý odpoví sám.

0
Vytisknout
8054

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2015