OSN varuje, aby se Evropa s příchodem zimy neobrátila zády k uprchlické krizi

7. 11. 2015

čas čtení 4 minuty
Toto je chvíle, kdy naše generace musí jednat, zdůrazňuje odborník na migraci z OSN Peter Sutherland

Svět zaujme morálně nepřijatelný postoj, pokud se obrátí zády vůči uprchlické krizi v Evropě, varuje mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland.

Jak se v Evropě šíří zimní počasí, Peter Sutherland, bývalý generální prokurátor Irské republiky a předseda školy London School of Economics, zdůraznil: "Toto není dočasný problém. Je to výzva morálnímu základu společností, v nichž žijeme. Myslet si, přijímat představu, že vaše země se může nějakým způsobem izolovat od této krize, je šílenství. Je to naprosto nesprávné."

Sutherland dodal: "Připustíme, aby uprchlíci během této zimy stáli na našich hranicích v ledové vodě, aby se svými dětmi žili v mrznoucích stanech?"

>

Evropská komise odhaduje, že do konce příštího roku přijdou do Evropy asi 3 miliony uprchlíků (to je asi 0,4 procenta počtu obyvatel Evropy) a že tyto počty se až do roku 2017 nesníží, Sutherland poukázal na to, že Evropská unie má mechanismy, jak si s touto krizí poradit, ale že její humanitární reakce je zatím naprosto nedostatečná.

"Pokud se celonárodní debata soustřeďuje jen na záporné rysy, na to, jak lidem zabránit v příchodu, pak, samozřejmě, je polarizovaná a xenofobní," řekl Sutherland. "Z celé Evropy přicházejí důkazy, že migrace přináší pozitivní důsledky, nikoliv negativní. Migranti přispívají daleko větší měrou, než co si berou, a je zapotřebí udržet rovnováhu mezi důchodci a lidmi v produktivním věku."

Sutherland se vyjádřil ostře kriticky ohledně jazyka "rasismu a xenofobie", kterého používají někteří evropští političtí představitelé. Kritizoval je, že se nechtějí zabývat zoufalou situací těch, které nazývají "ekonomickými migranty". Dodal však, že politikové, konfrontovaní s uprchlickou krizí, se už před ní nemají kde schovat.

"Toto je generační výzva pro Evropu. Předchozí generace měly své výzvy a poradily si s nimi. Musíme si uvědomit, že toto je naše chvíle. Legálně a morálně nemůže být odpovědnost nikdy definována blízkostí problému. Proč by se měli lidé, jejichž život byl příkladně zachráněn ve Středozemí, stát odpovědností pouze Itálie? Proč by mělo Řecko přijmout veškerou odpovědnost, jen proto, že je na trase? Toto je zkreslení, protože v uprchlické krizi jde o globální odpovědnost, o celoevropskou odpovědnost. Rozdělení uprchlíků do jednotlivých evropských zemí musí být součástí řešení."

Sutherland kritizoval, že evropští politikové se nechovají státnicky. "Angela Merkelová se chová výrazně jako skutečný státník. Švédsko se chová neuvěřitelně státnicky. Pak to srovnejme s tím, co dělají jiní, a vidíte tu propast."

"Můžete říci, že v Německu politicky vznikají problémy, a to je pravda. Ale částečně je důvodem tamějšího antagonismu, že odpovědnost není sdílena férově všemi státy. Je nevyhnutelné, že lidé ve Švédsku, v Německu a v Dánsku se podívají kolem sebe a řeknou, 'Tohle je nefér.'

Letos přišlo do Evropy 700 000 lidí, kteří hledají útočiště nebo pracovní příležitosti. Sutherland zdůrazňuje, že Evropa je více než schopná absorbovat problém, který je "menší než 1 procent našeho obyvatelstva".

"Máme tři možnosti. Jedna: pošleme je zpět? Dvě: Necháme je opuštěné na březích moře, anebo je umístíme do stále se zvětšujících nehygienických táborů? Třetí: Přivítáme je? Nedá se to zakamuflovat. Toto jsou ty otáýzky a morální odpovědí je: Přijmeme je. Stavěním plotů či příkopů se tento problém nevyřeší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
6713

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2015