Policejní stát v Británii:

Britská policie zneužila zákonu proti terorismu k zadržení dobrovolníků pracujících pro uprchlíky

7. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Britské dobrovolníky, kteří vozí humanitární pomoc uprchlíkům žijícím v děsivých podmínkách v Calais, zadržela policie v hrabství Kent podle zákona proti terorismu.

Dva občané, kteří pracují pro organizaci London2Calais, svědčili o tom, že je po návratu z Calais uvěznila britská policie a zadržovala je po tři hodiny podle Zákona proti terorismu z roku 2000.

Syed Bokhari, tajemnice organizace a jedna ze zadržených osob, konstatovala, že zadržení bylo součástí systematické kampaně policie proti činnosti této dobrovolnické organizace.

"Běžně nás policie zdržuje, vyslýchá a chová se k nám jako ke kriminálníkům, protože projevujeme solidaritu s uprchlíky, nucenými žít ve strašlivých podmínkách v Calais.

Včera speciální jednotky britské policie zneužily Zákona o terorismu z roku 2000 k zadržení jednoho z našich týmů, který se po práci v táboře v Calais navracel do Velké Británie. Tři hodiny nás zadržovali policisté, kteří se nás snažili zastrašovat Zákonem proti terorismu."

Zákon proti terorismu z roku 2000 umožňuje policii, celní správě a pohraničníkům na hranicích zadržovat osoby až na dobu šesti hodin za účelem zjištění, zda nejde o osoby podezřívané z terorismu. Bezpečnostní orgány mají právo zadržovat občany po dobu šesti hodin, aniž by pro to měly nějaké důkazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6506

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2015