Americké letadlo střílelo na lidi, kteří se snažili uniknout z hořící nemocnice v Kunduzu

6. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Americké letadlo střílelo po lidech, kteří se snažili opustit afghánskou nemocnici zničenou nálety, tvrdí organizace Lékaři bez hranic (MSF).


"Třicet našich pacientů a členů zdravotnického personálu zemřelo," prohlásil v Kábulu generální ředitel MSF Christopher Stokes, když zveřejnil zprávu o tragédii. "Někteří při explozích ztratili končetiny nebo přišli o hlavu. Další zastřelil kroužící letoun palebné podpory, když se snažili uniknout z hořící budovy."

Nemocnice v Kunduzu se stala terčem náletů 3. října, když afghánské vládní síly bojovaly s Talibánem ve snaze obnovit kontrolu nad městem.

Poté co Spojené státy předložily několik různých verzí incidentu, které MSF označují za válečný zločin, prezident Obama se omluvil. Americká a afghánská vláda zahájily tři různá vyšetřování, ale MSF volá po nezávislém mezinárodním vyšetřování.

Včera zveřejněná zpráva dodává: "Pacienti shořeli na svých postelích, zdravotnický personál přicházel o hlavy a končetiny, a další byli zastřeleni kroužícím letounem palebné podpory AC-130, když se snažili uniknout z hořící budovy."

Zpráva také přináší detaily o operacích v nemocnici ve dnech před bombardováním a tvrdí, že personál zaznamenal příchod většího množství pacientů z řad Talibánu.

"V týdnu od 28. září [se většinou pacientů] stali primárně zranění kombatanti Talibánu," tvrdí zpráva.

1. října organizace obdržela dotaz od představitele americké vlády ve Washingtonu, zda se v nemocnici nebo v jiných lokalitách "skrývá" velký počet Talibánců. "MSF také konstatuje, že jsme se vyjádřili velmi jasně k oběma stranám konfliktu ohledně potřeby respektovat zdravotnická zařízení coby podmínce naší schopnosti pokračovat v práci."

Organizace se zásadně neptá, ke které z válčících skupin náleží pacienti. Bojovníkům je také zakázáno přinášet do nemocnice zbraně.

Zpráva přináší detailní zápis komunikace s vojenskými představiteli během útoku, také podrobně popisuje zranění utrpěná personálem a pacienty, když se nemocnice během ošetřování stala terčem náletu.

Když byl vysoký americký bezpečnostní představitel požádán, aby se pro NBC News ke zprávě vyjádřil, řekl:

"Ministerstvo obrany a americká armáda provádějí dvě separátní vyšetřování... Dokud je incident vyšetřován, nemůžeme zveřejňovat žádná zjištění."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zpráva Lékařů bez hranic Initial MSF internal review: Attack on Kunduz Trauma Centre, Afghanistan (pdf): ZDE

0
Vytisknout
6045

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015