Zmatek v Německu:

Berlín ruší a neruší pro Syřany právo na azyl

6. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Otevřená politika Angely Merkelové vůči lidem prchajícím z občanské války v Sýrii se octla ve zmatku poté, co Berlín oznámil, že Syřané přicházející do Německa už nebudou mít právo na azyl ani na status uprchlíka.

Toto páteční oznámení z ministerstva vnitra v Berlíně je důkazem paniky ve vedení německého státu. Velmi rychle bylo dementováno. To jen zintenzivnilo pocit zmatku a automatické obranné reakce úřadů před uprchlíky.

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že Syřané sice stále budou mít právo přicházet do Německa, ale jen na jeden rok a jen v rámci tzv "vedlejší podpory", což omezí jejich práva uprchlíků. Rodinní příslušníci nebudou mít právo se k nim připojit.

Ministerstvo vnitra oznámilo tuto radikální změnu politiky po čtvrtečním krizovém zasedání vlády Merkelové a jejích koaličních partnerů. Jednání odmítlo návrh vytvořit "tranzitní zóny" pro zpracovávání uprchlíků na německých hranicích s Rakouskem, ale schválilo rychlou deportaci lidí, jejichž žádost o azyl byla odmítnuta.

Dosud měli Syřané, Iráčané a Eritrejci přicházející do Německa právo na plný status uprchlíka. To znamenalo právo zůstat v zemi na tři roky, právo pro jejich rodinné příslušníky se k nim přidat a velkomyslnou sociální podporu.

V srpnu dostalo v Německu status uprchlíka téměř 40 000 Syřanů. Jen 53 dostalo status "vedlejší podpory". To se mělo nyní změnit.

Ministr vnitra Thomas de Maizière charakterizoval nový režim jako "vítězství pro bezpečnost a pořádek v Německu".

Jenže sociální demokraté, koaliční partneři ve vládě Angely Merkelové se okamžitě od této nové politiky distancovali a ministr vnitra De Maizière své předchozí výroky posléze odvolal. "Věci zůstávají tak, jak jsou, dokud nebude přijato rozhodnutí," řekl. "Žádné změny."

Chaos v Německu zřejmě přiměje země na trase do severní Evropy vytvořit vlastní překážky uprchlické vlně. Merkelová také naléhá na země jako Chorvatsko, Slovinsko a Srbsko, aby založily "přijímací střediska" nebo tábory, kde mohou být před příchodem do Německa uprchlíci registrováni. Balkánské země to nechtějí udělat, protože nikdo neví, co si počít s lidmi, jimž bude odmítnuto právo pokračovat v cestě dál do Německa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7768

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015