Situace v Calais

Uprchlické děti bez rodičů jsou obětí brutality francouzské policie

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

"Strašně se mi stýská po domově, kéž bych se mohl vrátit"

Leigh Daynes, ředitel organizace Lékaři světa, svědčil o tom, že viděl, jak desetiletí syrští chlapci žijí v příkopě u pole u města Saint Omer. Odsoudil, že Francie se o uprchlické děti bez rodičů vůbec nestará. "To je nepřijatelné. V životě jsem neviděl za patnáct let, co pracuji s uprchlíky, nic tak strašného." V Calais nyní žije asi 1000 dětí.

Humanitární organizace varují, že se v uprchlickém táboře v Calais zvyšuje počet uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, žijících ve stanech. Nedostává se jim od francouzského státu vůbec žádné pomoci ani péče. Děti, které uprchly ze Sýrie a z Eritreji svědčí o opakované brutalitě francouzské policie, jíž se stávají obětí.


Několik jich uvedlo, že se jim strašně stýská po domově a rádi by se vrátili do válkou zničené země, z níž uprchli. Jiní svědčí o tom, že je bije policie, používá proti nim slzný plyn a pronásleduje je se psy, když se pokusí jít směrem k tunelu do Anglie ve snaze tam zažádat o azyl.

Dva chlapci svědčili o tom, že jim policie odebrala boty a donutila je vrátit se do tábora v Calais naboso.

Dvě humanitární organizace pracující v táboře, Lékaři světa a Secours Catholique, podaly na místní francouzské úřady v této věci minulý týden trestní oznámení.

V pondělí nařídil soud v Lille, že úřady v Calais musejí do středy začít identifikovat děti v nouzi bez doprovodu rodičů. Ala, 15, z regionu Daraa v Sýrii, svědčil o tom, že ho policie u vchodu do tunelu několikrát zmlátila. "Bijí nás na záda, na ramenou, na hlavu, všude. Vědí, že jsme děti, je jim to jedno," uvedl. Policie ho zadržela přes noc v cele, avšak neupozornila na něho francouzské sociální služby.

Alu vyslali rodiče, aby se pokusil v Anglii získat práci a vydělat peníze na léčení pro svého dvouletého bratra, který má nemocné srdce. Říká, že lituje, že ho poslali. "Slyšeli jsme hodně o Evropě a o tom, jaká je tam pokročilá civilizace. Tohle jsme nečekali. Strašně se mi stýská, kéž bych mohl jít zpoět," říká.

Leigh Daynes, ředitel organizace Lékaři světa, svědčil o tom, že viděl, jak desetiletí syrští chlapci žijí v příkopě u pole u města Saint Omer. Odsoudil, že Francie se o uprchlické děti bez rodičů vůbec nestará. "To je nepřijatelné. V životě jsem neviděl za patnáct let, co pracuji s uprchlíky, nic tak strašného."

V Calais nyní žije asi 1000 dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6031

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015