Toto je Evropa. Toto je dnešek

8. 11. 2015

čas čtení 5 minut

Rozumím strachu, který nutí lidi, aby opustili své domovy. Myslel jsem, že už to všechno znám, ale nikdy jsem nebyl tak emocionálně zasažen jako lidským dramatem, které se odehrává na plážích ostrova Lesbos. Jeho obrovskému rozsahu je obtížné porozumět, absenci lidské reakce a lidské pomoci je nemožné vysvětlit a omluvit.

Při přistání na Lesbosu muži pláčou, ženy stojí jako sloup ve viditelném šoku, děti hystericky brečí. Hluk a chaos je ohlušující: Vidíme na březích Evropy odhalenou lidskost a reakce politiků je ostudná.

Když lidé, kteří cestu přes moře přežili, vám potřesou rukou a říkají „Děkujeme vám“, mám pocit hanby, protože oni nám nemají za co děkovat.

Afghánský otec s dítětem v náručí se ptá, jestli je někde možné přespat. Nabízí trojnásobnou cenu za pokoj v hotelu, jen pro svou manželku a dítě. Když mu vysvětlíme, že už nikde není místo a nejsou ani přikrývky, řekne: „Dotkněte se mě, nejsem taky člověk?“

Toto je Evropa. Toto je dnešek.

Přijel jsem do Skaly Sikamineas na severní pobřeží ostrova Lesbos v polovině října, píše fotograf Giles Duley, který tam fotografuje uprchlickou krizi pro Vysoké komisařství OSN.

Rozhovor Britských listů 30:

Mediální obraz kontra realita uprchlické krize

6. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří se studentem Lukášem Stříteským, který působil jako dobrovolník pro uprchlíky na srbsko-chorvatské hranici o tamější otřesné situaci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

OSN varuje, aby se Evropa s příchodem zimy neobrátila zády k uprchlické krizi

7. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Toto je chvíle, kdy naše generace musí jednat, zdůrazňuje odborník na migraci z OSN Peter Sutherland

Svět zaujme morálně nepřijatelný postoj, pokud se obrátí zády vůči uprchlické krizi v Evropě, varuje mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland.

Jak se v Evropě šíří zimní počasí, Peter Sutherland, bývalý generální prokurátor Irské republiky a předseda školy London School of Economics, zdůraznil: "Toto není dočasný problém. Je to výzva morálnímu základu společností, v nichž žijeme. Myslet si, přijímat představu, že vaše země se může nějakým způsobem izolovat od této krize, je šílenství. Je to naprosto nesprávné."

Sutherland dodal: "Připustíme, aby uprchlíci během této zimy stáli na našich hranicích v ledové vodě, aby se svými dětmi žili v mrznoucích stanech?"

Moře smrti: Děsivé záběry z ostrova Lesbos

7. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Moře vyplavuje mrtvé lidi na pobřeží ostrova Lesbosu. Rybáři se bojí, co se jim chytí do jejich sítí



Britský pravicový list Daily Mail přinesl další děsivé fotografie o osudu uprchlíků přistávajících na ostrově Lesbos. Moře u řeckého ostrova se stalo hrobem stovek lidí, včetně kojenců a malých dětí, jimž Evropa neumožnila příjezd normálním způsobem. Fotogalerie ZDE

Hřbitov na Lesbosu je už plný:

Human Rights Watch upozorňuje globální novináře na šokující podmínky v českých věznicích pro uprchlíky

Chovancova potěmkinovská vesnice - děsivé podrobnosti

7. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Česká verze šokujího článku, který v angličtině šíří do světa 38 000 subskribentů účtu na Twitteru, který provozuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu, je ZDE

Czech President Zeman "may address a gathering of anti-muslim extremists"

8. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

On 17th November, Czech President Miloš Zeman will commemorate the 1989 fall of communism in Czechoslovakia by giving a speech in the Albertov University Quarter in Prague exactly at the same time when a demonstration by the supporters of the extremist Czech grouping "The Anti-Islamic Bloc" is being held there. Jiří Ovčáček, the Presidental spokesperson, said on Czech television on Sunday that Zeman may "speak to the citizens who will attend the demonstration held by The Anti-Islamic Bloc".

Zeman is scheduled to speak at Albertov on 17th November between 2 and 3 pm. The Anti-Islamic Bloc demonstration is scheduled to take place there at 2 pm. The Anti-Islamic Bloc has called on its activists on its Facebook page to "support our President in his anti-refugee and anti-muslim views". This is expressly why its demonstration has been moved to Albertov, where Zeman is due to make a speech.

In its reports on extremism in the Czech Republic, the Czech Home Office characterises The Anti-Islamic Bloc as an association of extreme-right wing organisations which deliberately use distorted and manipulated information in order to gain electoral support.

Source in Czech HERE

Hádží Halef Putin na křižovatce, čili Aleppská boule

8. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Syrskému režimu se podařilo stabilizovat frontu v pobřežních oblastech, avšak prohrává v Hamě, kde za zmínku stojí útěk tankového praporu ze strategického města Murek ZDE. Ztráty území zaznamenal režim i u Homsu ZDE. Podle opozičních zdrojů, které nebylo možno nezávisle ověřit, Asad v říjnu přišel u Hamy o 59 tanků, u Aleppa o 31, na předměstích Damašku jich bylo zničeno 12, u Homsu 9, u Latakíje 5, v Kunejtře na Golanech 4, na venkově v provincii Idlíb 2 a 1 kus v Diráa ZDE.

Otevřený rasismus v České televizi

7. 11. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Stručně k surrealistickému šapitó v pořadu „Máte slovo“

Váhal jsem, zda se mám vyjádřit k bulvárnímu pořadu veřejnoprávní televize s názvem „Máte slovo“, konkrétně k dílu s alarmistickým názvem „Je Evropská unie v rozkladu?“ ZDE, jehož natáčení jsem se účastnil jako divák v publiku. Nakonec – proč ne, i když není příliš třeba zabíhat do srdceryvných detailů. Televizní realita a prezentace některých názorů mi totiž chvílemi připomínala ovzduší uzavřeného oddělení psychiatrické léčebny, které jsem kdysi navštívil, nikoliv však jako pacient.

Zmatek v Německu:

Berlín ruší a neruší pro Syřany právo na azyl

6. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Otevřená politika Angely Merkelové vůči lidem prchajícím z občanské války v Sýrii se octla ve zmatku poté, co Berlín oznámil, že Syřané přicházející do Německa už nebudou mít právo na azyl ani na status uprchlíka.

Toto páteční oznámení z ministerstva vnitra v Berlíně je důkazem paniky ve vedení německého státu. Velmi rychle bylo dementováno. To jen zintenzivnilo pocit zmatku a automatické obranné reakce úřadů před uprchlíky.

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že Syřané sice stále budou mít právo přicházet do Německa, ale jen na jeden rok a jen v rámci tzv "vedlejší podpory", což omezí jejich práva uprchlíků. Rodinní příslušníci nebudou mít právo se k nim připojit.

Britské dopravní letadlo do Šarm aš-Šajchu se v srpnu při letu vyhnulo raketě

7. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letadlo britské cestovní kanceláře Thomsons s turisty, letící z londýnského letiště Stansted do Šarm aš-Šajchu, se v srpnu bylo nuceno na poslední chvíli vyhnout raketě, která letěla ve vzdálenosti 300 metrů od letounu. Rakety si povšiml pilot a letadlo na poslední chvíli udělalo vyhýbací manévr. Cestující o tom nebyli informováni a letadlo bezpečně přistálo. ;p>

Cílem rakety prý nebylo sestřelit dopravní letadlo, ale byla vystřelena v rámci manévrů egyptské armády. ;p>

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International:

Sýrie: "Mezi věznicí a hrobem" - násilné mizení lidí

6. 11. 2015

čas čtení 5 minut



Nepřestávají ohromovat nenávistné, zlovolné nesmysly, jimiž reagují mnozí Češi na sociálních sítích na tragickou situaci uprchlíků, prchajících před vražděním a pronásledováním. Doufejme, že tito Češi se velmi brzo neoctnou v téže situaci. Mnozí Češi jak loutky, mechanicky a nemyslivě,  opakují šokující nesmysly, které šíří Miloš Zeman a další, a informace o skutečných důvodech, proč lidé prchají do Evropy, se k nim nedostanou. Neznalost ale neomlouvá. Zde ty informace jsou, z nezávislého renomovaného zdroje (JČ):


Každý týden jsou v Sýrii lidé unášeni ze svých domovů, kanceláří, aut a tržišť. Za pouhé čtyři roky v důsledku činnosti vlády zmizely desítky tisíc mužů, žen a dětí. Kam se poděly?

Havárie na Sinaji: "Černé skříňky" v letadle nahrály zvuk výbuchu

6. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Z nahrávek palubních zapisovačů ruského letounu, který se minulý týden zřítil na Sinaji, je zřejmé, že příčinou katastrofy byla exploze na palubě letounu Airbus A321. Na nahrávce je totiž slyšel výbuch

Několik francouzských médií informovalo o tom, že nahrávkou poslouchala celá řada bezpečnostních expertů a usoudila, že jde skutečně o explozi bomby. Piloti na nahrávce normálně spolu hovoří až do doby, kdy dojde k výbuchu.

Spojené státy zavádějí nová bezpečnostní opatření pro lety z Blízkého východu.

Ruský prezident suspendoval lety do Egypta

6. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident zakázal lety ruských leteckých společností do Egypta poté, co se ruský šéf bezpečnosti Alexander Bortnikov vyjádřil, že by to bylo rozumné udělat, dokud nebudou známy výsledky vyšetřování nedávné letecké havárie letadla na Sinaji.

Rusko předtím konstatovalo, že Británie "předbíhá událostem", když britský premiér David Cameron nařídil zastavení letů z Šarm el Šejku. Mezitím na tamější letiště přicestovala řada britských bezpečnostních expertů a britští turisté se už odtamtud letecky vracejí domů.

Putin nařídil ruské vládě, aby zařídila repatriaci svých občanů do Ruska. V současnosti je v Egyptě na dovolené asi 45 000 Rusů.

Egypt, jehož turistický průmysl je vážně ohrožen a mohl by přijít o příjmy ve výši mnoha milionů dolarů, tvrdí, že na bezpečnostních opatřeních na letišti Šarm el Šejk není nic v nepořádku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na smetišti odpadků v Calais živoří lidé, kteří uprchli, aby si zachránili život

6. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Šest mužů sedělo na židlích z umělé hmoty kolem ohně na písečných dunách v táboře v Calais a vyprávělo mi svůj příběh. Většině z nich bylo kolem třiceti a byli daleko od domova. Měli na sobě darované šatstvo. V mobilech mi ukázali své fotografie z domova, záběry hrdých mužů v hábitech, snímky jejich manželek a dětí - jejich předchozí život. Byli to Kurdové, kteří se narodili a žili v Íránu. A prý to byli i konvertité na křesťanství. Proč opustili Írán a skončili na skládce odpadků v Calais? Jeden z nich si vyhrnul rukáv a ukázal mi deseticentimetrovou jizvu, probíhající mu diagonálně po paži. Na tom místě ho íránská tajná služba přivázala na dobu dvou dnů - jednu ruku měl přivázanou na stropě a druhou na zemi. Nemohl sedět ani stát a pravidelně ho kopali do rozkroku kolemjdoucí tajní policisté. Ukázal mi také bílé jizvy z míst, kde ho mučili elektrickým proudem. Jiný muž mluvil o tom, jak byli zastřeleni jeho bratři, píše v deníku Guardian Giles Fraser.

Jak jsem tam u nich seděl ve špíně tábora v Calais, zařekl jsem se, že o jejich situaci napíšu. Ne, nejsou to ekonomičtí migranti. Ne, nepřicházejí si pro naše sociální dávky. Prchají, aby si zachránili holý život. A v Anglii jsou lidé, kteří v kostele nebyli snad nikdy, a ti je nechtějí vpustit do země jen proto, aby uchránili údajně křesťanské charakteristiky Británie.

Pokud jsme křesťané, součástí křesťanského přístupu je slitování a lidskost. Měli bychom jim poskytnout útočiště.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berme vážně varování Merkelové, že by na Balkáně mohla vzniknout nová celoevropská válka

6. 11. 2015

čas čtení 5 minut

Je fascinující, jak tolik Čechů strká vůči uprchlické krizi hlavu do písku. "Uzavřeme hermeticky hranice a žádného uprchlíka nepusťme na území ČR," skanduje se. A to má být řešením? To, co se stane pak, situaci v ČR neovlivní? Opravdu? Posuďte sami:

Nedávné varování Angely Merkelové, že nebezpečí válečného konfliktu v Evropě, rozníceného na Balkáně, znovu hrozí, si mnoho lidí nepovšimlo, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède. Kancléřka varovala, že kdyby Německo uzavřelo uprchlíkům své hranice, mohlo by to v balkánských zemích vést k válce.

S nadcházející zimou a pokračujícím neztenčeným proudem uprchlíků bude jihovýchodní Evropa v nadcházejících týdnech a měsících opravdu místem, které je záhodno bedlivě sledovat. Merkelová vyjádřila obavu vyvolanou tvrdým hašteřením a chaosem v balkánských státech ohledně toho, co udělat se statisíci zoufalých lidí, kteří přicházejí přes jejich hranice, přes pole, někdy se i brodí přes řeky, ve snaze dostat se dál na sever. Dosud byly balkánské země jen tranzitním územím. Avšak pokud by Německo uzavřelo své hranice, v balkánských zemích uvíznou obrovské počty uprchlíků a situace začne být opravdu velmi nebezpečná.

Lesbos: Lidé přespávají na krajích silnic

6. 11. 2015

čas čtení 4 minuty



Moderátor: Řecko prostě nezvládá obrovské počty lidí, kteří přijíždějí na jeho území, přiznal během své návštěvy na ostrově Lesbos řecký premiér Alexis Tsipras. OSN varovala, že navzdory příchodu studeného počasí očekává, že do Evropy bude i nadále přijíždět po celou zimu 5000 lidí denně.

Reportérka Lindsay Hilsum: Většina těch 5000 lidí denně přijde sem na Lesbos. Jsem v místě, které se jmenuje Oxi. Za mnou vidíte, jak lidé spí prostě na okraji silnice. Většina z nich jsou uprchlíci, mnoho z nich je ze Sýrie, mluvila jsem dnes také s Afghánci a s lidmi z Iráku. Dorazili sem z Turecka za poslední dva dny. Musím vám říci, že je tady opravdu zima a oni leží na pokraji silnice a snaží se zahřát v těch málo přikrývkách, co mají. Tady je to turistické středisko, na druhé straně ulice je noční klub. Avšak lidé nemají kam jít. Tady spí na silnici asi 700 lidí. A moře je teď klidné, takže se tento týden očekává mnoho dalších člunů s uprchlíky.

HRW vyhlašuje soutěž:

Jaké budou další strach vyvolávající nesmysly Miloše Zemana?

6. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Soutěž vyhlásil Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu. Zatím příšly návrhy:

- "Uprchlíci jsou vetřelci z cizí planety."

- "Muslimové požírají v pátek křesťanské děti a tím ohrožují naše přežití jako křesťanů."

- "Českým prezidentem byl zvolen Švejk. - Aha, moment..."

"Imigranti nám sežerou mozek!!! Sežerou mozek našich dětí!!!! Sežerou mozek našich mozků!!!! BOJTE SE!!!!"

-

Zelení a naděje na změnu

6. 11. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Strana zelených je mi asi hodnotově a politicky nejbližší. Nicméně princip voleb nespočívá v tom, že člověk volí to, co je mu nejbližší, ale to, co může reálně v dané situaci aspoň nějak reprezentovat jeho zájmy. Strana musí mít moc a reálný vliv. I proto jsem téměř vždy volil do sněmovny ČSSD, jednou ODS a jen jednou zelené – Bursíkovi zelené a to ze strachu z možnosti nové opoziční smlouvy v roce 2006.

Co se stane, když zmizí lidskost, solidarita a soucit?

4. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Díval jsem se v úterý večer na reportáž televize Channel Four News, vzniklou na základě varování britské vlády, že samota má stejně drasticky záporné zdravotní důsledky jako jakákoliv vážná nemoc, a že společnost nutně musí zasáhnout proti samotě ve stáří i v mládí. Britští lékaři a britská vláda opakovaně apelují na občany, aby pravidelně navštěvovali starší lidi ve své komunitě a nenechávali je na pospas samotě. V reportáži hovořila čtyřiadevadesátiletá paní, dva roky po úmrtí jejího manžela, a stejně starý pán po úmrtí manželky, o tom, jaké to je zůstat na světě sám. "Pořád si myslím, že manželka vejde dveřmi, ale ona nevejde," řekl stařec.

Televizní reportáž apelovala na lidské slitování. Byla výzvou k naší humanitě, abychom se nad problémem zamysleli a něco začali dělat. Abychom nenechávali své bližní ve štychu.

Jenže co když, tak, jak se nyní ukazuje u drtivé většiny české společnosti, lidi slitování nemají? Drtivá většina reaguje zlobně a s nenávistí na varující, šokující informace, že jejich bližním, kteří prchají před válkou a pronásledováním na Blízkém východě, hrozí během cesty do Evropy umrznutí, protože evropské vlády jim na pomoc nehnou ani prstem.

Žádost odeslaná na Pražský hrad

4. 11. 2015 / Andrew Stroehlein

čas čtení 1 minuta



Požádal jsem Jiřího Ovčáčka, mluvčího českého prezidenta, aby poskytl věcné důkazy pro dvě nedávná, šokující tvrzení prezidenta Zemana týkající se uprchlické krize, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu:

1. Zeman uvedl, že "90 procent" lidí, kteří nyní přicházejí do Evropy, jsou ekonomičtí migranti. V emailu, který jsme dostali, nebyl pan Ovčáček schopen citovat žádný výzkum ani žádnou vědeckou studii, na níž by toto Zemanovo tvrzení bylo založeno.

2. Zeman řekl: "Migrace je řízená invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické i politické struktury." Požádal jsem pana Ovčáčka, aby poskytl důkazy této řízenosti i důkazy o tom, kdo to řídí... Zatím nepřišla žádná reakce.

Podle mého názoru nemůže být zneužíváno nejvyššího úřadu v zemi k šíření vymyšlených statistických údajů a konspiračních teorií, které vyvolávají strach v obyvatelstvu. S velkým zájmem čekám na odpověď pana Ovčáčka: že buď poskytne důkazy pro Zemanova tvrzaní, anebo ta tvrzení odvolá.

Zdroj v angličtině ZDE

Czech President Miloš Zeman: The refugees are criminals

6. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

It is correct to detain refugees in the prison-like detention centres in the Czech Republic because "they are criminals", says Czech President Miloš Zeman in an interview for a controversial, tabloid, highly popular Czech server Parlamentní listy. "They are criminals because they have broken Czech law by gatecrashing onto the territory of the Czech Republic and by breaking international law. The refugees are infringing the Dublin Regulation according to which a refugee is required to apply for asylum in the first safe country. The Czech Republic certainly is not the first safe country which these refugees have entered," said President Zeman.

Source in Czech HERE

Rozhovor Britských listů 29:

Jak se žilo v Československu v šedesátých letech

30. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Do třetice tentokrát hovoříme se Štěpánem Steigerem, komentátorem Britských listů a čtyřiadevadesátiletým svědkem dvacátého století. Bohumil Kartous s ním mluví o tom, jak se žilo v Československu v šedesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ruské spekulace o leteckých haváriích přestávají být zábavné

6. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Notoricky známý ruský propagandista Israel Šamir se na stránkách Komsomolskoj pravdy v souvislosti s havárií ruského letounu v Egyptě ptá: "Могла ли ракета, выпущенная израильским или американским самолетом, сбить А321?" ("Mohla Airbus 321 sestřelit raketa odpálená izraelským nebo americkým letadlem?") ZDE.

Zatímco se ruská propaganda u každé i zcela náhodné události pravidelně ptá, "Komu to nahrává?", tentokrát se zjevně vůbec neobtěžuje s vymýšlením hypotetických motivů. A jinak než záměrně by k sestřelení letu 9268 dojít nemohlo - protože v dané oblasti a směru ani Izrael, ani USA neprovádějí žádnou leteckou bojovou činnost.

Proč bylo ruské letadlo nad Sinají zničeno bombou, kterou mohl nastražit IS

6. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Digitální věk učinil z analýzy otevřených zdrojů (Open Source Intelligence, OSINT) nástroj, který je pro každého žurnalistu kriticky důležitý. S jistým věděním nebo zkušeností je možno prohledávat zprávy na internetu a v sociálních médiích, abyste objevili zprávy specifické pro určitou lokaci nebo tweety z první ruky. Tyto zdroje lze pak vzájemně porovnávat, abyste z nich vyvodili závěry. Například, uvažujte o OSINT ve smyslu různých zpráv vydávaných v posledních několika dnech ohledně ruského letu 9268, který v sobotu nad egyptskou Sinajskou pouští skončil havárií.

Egyptský prezident Sisi brutálně nepříměřenými vojenskými akcemi destabilizuje Sinaj

6. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s - britskými médii ostře kritizovanou - návštěvou egyptského diktátora Sisiho  u Davida Camerona v Downing Street a v souvislosti s havárií ruského dopravního letadla nad Sinajským poloostrovem vystoupilo ve čtvrtek v britském rozhlase a televizi několik odborníků, kteří poukázali na to, že prezident Sisi svou politikou brutálního a nesmyslného útlaku beduínských obyvatel Sinajského poloostrova tuto část země tvrdě destabilizuje a zahání beduíny do náruče Islámského státu. Mnoho příslušníků beduínského obyvatelstva pracuje na letišti v Šarm el Šejku a není vyloučeno, že případnou bombu do ruského letadla umístil někdo, kdo se cítil ukřivděný brutální politikou prezidenta Sisiho. Britští odborníci také konstatovali, že bezpečností opatření na letišti jsou velmi nedokonalá.

V Londýně vyléčili lékaři dítě s agresivní leukémií geneticky pozměněnými imunitními krvinkami

6. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jednoroční Laylu Richardsovou, která onemocněla agresivní leukémií, které hrozilo, že do několika měsíců zemře, vyléčili lékaři v nemocnici Great Ormond Street Hospital novou metodou uměle zkonstruovaných imunitních buněk, které leukémii zlikvidovaly. Léčebná metoda byla předtím zkoušena pouze na myších, avšak rodiče dítěte na jejím použití trvali, protože bez něho by Layla zemřela.

1 ml roztoku, který Layla dostala prostřednictvím injekce, byl vyroben z darovaných bílých krvinek, které byly geneticky pozměněny přidáním nového genu, který je přiměl, aby se zaměřily na buňky leukémie. Rodiče se divili, jaký může mít efekt malá injekce, když předtím množství chemoterapie nezabralo?

Avšak léčebná metoda se prokázala jako úspěšná a dítě se zcela uzdravilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie se specializuje na přijímání návštěv diktátorů

5. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Z Facebooku: Po návštěvách diktátorů ze Saúdské Arábie, z Číny, Kazachstánu a Egypta se rozhodl David Cameron riskovat vše a vyjednat obchodní dohodu během státní návštěvy z Mordoru.

Britské ministerstvo zahraniční nedávno konstatovalo, že pro Británii už nejsou lidská práva prioritou, prioritou je obchod. A britský ministr financí nedávno během návštěvy Číny podlézal tamějším činitelům ve snaze uzavřít kontrakty, které zjevně ohrozí britskou bezpečnost, jako například obrovsky nevýhodný kontrakt s Čínou na výstavbu předražené britské jaderné elektrárny. Britský premiér David Cameron a jeho vláda se v poslední době specializují na přijímání diktátorů v Downing Street. Nejprve to byl čínský prezident, posléze kazašský a nyní Cameron hostí vraha a diktátora z Egypta, prezidenta Sisiho.

Evropská komise:

Členské země EU neplní své přísliby pomoci v uprchlické krizi

5. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Prezidenyt EK zdůrazňuje, že členské země EU musejí naléhavě realizovat konkrétní opatření, která schválily v září

Členské země EU nesplnily své přísliby naléhavé pomoci k řešení uprchlické krize.

Příliš málo zemí reagovalo na apely ze Srbska, Slovinska a Chorvatska o zdroje, které tyto země potřebují, aby dokázaly zvládnout situaci.

Tyto tři země požadovaly pomoc od občanského ochranného mechanismu EU, což je projekt, jehož účelem je nabídnout praktickou pomoc zemím, které nemohou zvládnout určitou situaci. Avšak dosud na jejich pomoc reagovalo jen 10 zemí - Rakousko, Německo, Česká republika, Francie, Lucembursko, Holandsko, Maďarsko, Slovensko, Británie a Rumunsko.

Velké množství materiálu, o něž žádají Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko, nebylo poskytnuto. Jde o postele, přikrývky, ochranné oděvy, balíčky první pomoci a kontejnery na vodu.

Do Chorvatsko přišlo v září a v říjnu téměř 200 000 lidí.

V říjnu varoval Vysoký úřad pro uprchlíky OSN, že v Srbsku uvízlo více než 10 000 uprchlíků bez pomoci a bez jídla.

Údaje z Evropské komise také ukazují, že velký počet členských zemí EU neposkytl finance pro UNHCR, Světový potravinový program a další relevantní organizace.

Komise také upozorňuje, že i když evropské země přislíbily převzít 160 000 uprchlíků, zatím jich převzaly pouze 116.

Syrský básník: Zbila mě řecká policie. Nevím proč

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Reportéři rozhlasu BBC doprovázejí uprchlíky na jejich cestě ze Sýrie do Evropy. Každý den se vysílá další pokračování jejich anabáze v polední zpravodajské relaci. Zde je úryvek z pokračování ze čtvrtka:

Rodiny některých Syřanů, kteří byli na ostrově Samos, si stěžovaly, že musely spát na ulici a neměly jídlo ani vodu. Brzo se ukáže, že ty měly vlastně štěstí. Mustafa je básník, který musel ze Sýrie uprchnout, když režim začal považovat jeho básně za kritické vůči vládě. Byl v davu lidí, který zmlátil dav řeckých mužů, někteří měli policejní uniformy.

Sundává si košili, panebože: Záda má plná modřin a řezných ran. Zbili ho zlomeným veslem. Netuší proč.

"Seděli jsme u moře v přístavu a muži začali křičet a začali nás mlátit." Mustafa riskoval všechno, aby se dostal do Evropy. Zjistil, že to tam nevypadá, jak si představoval. Nikdy ho nenapadlo, že ho v Evropě budou bezdůvodně mlátit.

"Lidé v Sýrii prchají před armádou a před policií. Dostanou se do zahraničí a tam je čeká totéž."

Suparazu je z Latakie v Sýrii. Je čtyři měsíce těhotná. Když jeho manžela bila policie, snažila se jí v tom bránit, tak ji zmlátili taky.

"Začal bít jejího manžela, ona do něj strčila, tak ji srazil k zemi a začali ji mlátit obuškem. Kopal jí a nadával jí." (Pláče) "Říká, že neměla nikdy ze Sýrie odcházet."

Abjan a skupina mužů ze Sýrie se shodli, že by se do Evropy vůbec nevydali, kdyby bylo možné v Sýrii zůstat.

Jeden muž tu právě řekl, že kdyby OSN dělala víc v Sýrii, oni by ze Sýrie neodcházeli. Nechtějí odcházet z vlastní země. Chtějí, aby válka skončila.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 28) ZDE

Současný český diskurz podléhá mocnějším vlivům než jen subtilní sémantice

Jako vždy jde o moc a její ovládnutí

5. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Porozumět slovu, faktu nebo zkušenosti je často snadné. Člověk nemusí být intelektuál, aby pochopil fakt, že lidé utíkají před válkou, že kvůli tomu jsou schopni obětovat veškerý majetek, dokonce i to, že směřují do zemí, kde se budou cítit skutečně bezpečně. Pokud budete stát v pozici nestranného diváka a pozorovat vše z dostatečného odstupu, bez toho, aniž byste byli zainteresováni, nebudete se vzpírat. Problém nastává, pokud svůj postoj definujete předem a k němu následně vytváříte konstrukci, o kterou jej chcete opřít. Pokud takovou příležitost vycítí amorální politik, prostě jen začne takové konstrukty nabízet. Poptávka určuje nabídku i na trhu s politickou demagogií.

Stručná diskurzivní analýza migrační vlny a jejích dopadů na naše uvažování

Řešení uprchlické krize se bez změny diskurzu těžko dočkáme

5. 11. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Uprchlická krize je tak závažná, že si nevystačíme s tradičním omezeným způsobem uvažování - pokud chceme vidět alespoň nějaká světlo na konci tunelu, potřebujeme nové přístupy, které jsou ukotveny v nových způsobech uvažování založených na jiné terminologii a jiném diskurzu.

Kdo jsou čeští dobrovolníci?

5. 11. 2015

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

Brno-Praha, 5.11.2015 - Ve skupině, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, je momentálně 3 272 členů. Z nich už vyjelo do terénu přes 1 500 lidí. Nejčastěji na hraniční přechod Berkasovo-Bapska, kde už šest týdnů fungovala česká základna. Další dobrovolníci pomáhají s tříděním sbírek, finančně podporují ty, kteří vyjíždí, hledají informace pro své plánované výjezdy, domlouvají se s ostatními, aby složili posádky do aut. Přibližně z poloviny jsou to studenti, z poloviny pracující lidé.

Opravdu předseda sněmovny "pozval cizí vojska"?

5. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Idnes.cz publikovala článek o minisummitu NATO v Bukurešti s názvem "Chceme trvalou vojenskou přítomnost NATO, žádá devítka zemí včetně Česka" ZDE. Na omluvu redakce třeba říci, že převzala text ze stránky natoaktual.cz ZDE. O co se vlastně jedná můžete zjistit až četbou společného prohlášení "devítky" z Bukurešti s názvem "Joint Declaration on “Allied Solidarity and Shared Responsibility”" ("Společná deklarace o "spojenecké solidaritě a sdílené odpovědnosti"") ZDE.

A o co vlastně jde?

Evropská unie si zatím rozdělila ze 160 000 uprchlíků jen 116

5. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


V září 2015 souhlasila Evropská unie, že do jejích členských zemí bude přemístěno 160 000 uprchlíků z nejpostiženějších států. Zatím oficiálně přijala jen 86 uprchlíků z Itálie a 30 z Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech President Miloš Zeman: The immigrants are islamists. They are trying to subjugate Europe

5. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"The current migration wave [into Europe] is made up of islamists. These are people from a totally different culture. They exclude fifty per cent of their population, namely women, from public life and from access to education. These people must not be given the right to vote in this country, but we should make sure that they will not even be able to enter our territory," said Czech President Miloš Zeman in the Central Bohemian town of Lanškroun to about a thousand enthusiastic local supporters who lapped his every word.

"Well-fed young men in countries such as Iraq or Syria where there is war, should take up arms and fight if they do not agree with the regime which rules there. But, of course, people come also from some other islamic countries where there is no war such as Albania or Kosovo, and from Bangladesh or Senegal. These young men should stay in their countries and work for their benefit."

Zeman added that he was pleased that the Slovak Prime Minister Fico has said that as long as he was Prime Minister, Slovakia would not accept a single "illegal immigrant". He added: "I also say this and the Hungarians are also starting to say this. I spoke to the Polish president and he apologised for Poland's welcoming attitude to the immigrants in the past. Resistance against the migration wave is growing even in Germany, especially in Bavaria. I believe that people will understand very soon that these are not impoverished refugees, but it is an invasion, organised by thousands of people smugglers. It is an attempt by outsiders to subjugate Europe, just like the Roman Empire was subjugated by the Vandals who ate everything that they could lay their hands on and then they moved on."

Source in Czech HERE

V České republice naprosto selhává veřejná debata

Odvolá Zeman své nepodložené výroky, jako to učinil Netanyahu?

5. 11. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 1 minuta

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana ukazují, jak v České republice naprosto selhává veřejná debata. Jestliže prezident bez důkazů tvrdí, že uprchlíci jsou „z 90 procent ekonomičtí migranti“ a že „migrace je řízená invaze“, napomáhá tak pouze k vyostření už tak napjaté situace, která ve společnosti panuje. Na tyto výroky má podle liberálních principů samozřejmě právo, pokud je však nedokáže žádným způsobem doložit, měl by je odvolat a omluvit se za ně.

Toleruje veřejnoprávní televize, aby moderátor ovlivňoval diskusi vlastními nepodloženými názory?

Případová studie: Tendenční způsob moderování v ČT

5. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Moderátor Daniel Takáč vedl interview s psychiatrem Cyrilem Höschlem, v němž nechal hosta dopouštět se řady pochybných tvrzení, aniž by kterákoliv z nich konfrontoval či korigoval. Cyril Höschl tak z pozice veřejné autority banalizoval problém vztahu k Romům, ačkoliv je ČR odsouzena Evropským soudem pro lidská práva za segregaci romských dětí ve vzdělávání a ačkoliv bylo prokázáno, že docházelo k nedobrovolné sterilizaci žen. Ačkoliv je opakovaně prokazováno, že vztah Čechů k romské minoritě je významně negativní (paradoxně více tehdy, chybí-li přímá zkušenost) a ačkoliv nenávistné projevy pronikly hluboko do jazyka i do vzorců chápání reality. Nechal hosta bez korekce aplikovat definici vyvolávání nenávisti vůči etniku či náboženství, když se nepozastavil nad tvrzením, že projevy extrémního terorismu jsou oprávněným důvodem k obavám z uprchlíků současné migrační krize. O pár dní později tentýž moderátor vedl opět tendenční interview na podobné téma. Toto je veřejný podnět pro Radu ČT k prošetření, zda moderátor ČT porušuje její kodex.

Bodláky Václava Duška

Diskuse není řvaní

5. 11. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Diskuse u nás doma bývají složité, diskutovat holt neumíme. Třeba se naučíme. Vidíte zarputilého člověna, říká, že učil - a přitom řve, kvílí, hysteriónsky valí bulvy... děkuji, takového učitele bych nemusel a nedivím se imigrantským děckám v Londýně, že ho nepřijaly. Učitel mučitel, co jich známe?! A rozvášněný tučný měšťák řičí po vojensku, že bude střílet - připomínám, vážený střelče, že budete-li střílet, bude stříleno na vás, takže pozor. Být terčem, žádná zábava.

Náklady platí nejchudší

Stokrát opakovaná devalvace

5. 11. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Dva roky po oslabení koruny ČNB pokládám stejnou otázku. Co přineslo toto opatření většině lidí, běžnému občanovi, tedy zaměstnanci či důchodci? Pochopitelné především zdražení. Devalvace způsobila zdražení nejen zahraniční dovolené, ale i vyšší cenu veškerých dovezených komodit. To nejsou jen francouzská vína a švýcarské sýry, ale i základní potraviny, ovoce a léky. Zdražena byla pochopitelné tímto krokem i ropa, tedy doprava jakéhokoliv zboží dále zvyšuje jeho cenu a to i toho již jednou zdraženého.

ACTA znovu na scéně

5. 11. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Dohoda TTIP je na spadnutí. Vznikla petice, která se pokouší, aby ji Evropský parlament odmítl. Ovšem vznikla jen petice. Hromadné protesty, kterých jsme byli svědky i účastníky při projednávání smlouvy ACTA, se nekonají. Snad, v rámci internetového šmírování, byli hlavní provokatéři pozavírání. Snad jim bylo vyhroženo. Snad mlčí, protože musí. Jiný důvod nevidím. Wikileaks přišel s odhalením, jaké podmínky musí přijmout Austrálie, která projednává s USA obdobnou smlouvu. Její důsledky nejsou příjemné. Vůbec nejsou příjemné. A to je máme jen před očima, zatím nejsou zavedené do systému. Proč právě teď Anonymous nevypouští hrůzu? Proč mlčí?

Situace v Calais

Uprchlické děti bez rodičů jsou obětí brutality francouzské policie

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

"Strašně se mi stýská po domově, kéž bych se mohl vrátit"

Leigh Daynes, ředitel organizace Lékaři světa, svědčil o tom, že viděl, jak desetiletí syrští chlapci žijí v příkopě u pole u města Saint Omer. Odsoudil, že Francie se o uprchlické děti bez rodičů vůbec nestará. "To je nepřijatelné. V životě jsem neviděl za patnáct let, co pracuji s uprchlíky, nic tak strašného." V Calais nyní žije asi 1000 dětí.

Humanitární organizace varují, že se v uprchlickém táboře v Calais zvyšuje počet uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, žijících ve stanech. Nedostává se jim od francouzského státu vůbec žádné pomoci ani péče. Děti, které uprchly ze Sýrie a z Eritreji svědčí o opakované brutalitě francouzské policie, jíž se stávají obětí.

Britská vláda zrušila lety z Šarm el Šejku:

"Je možné, že ruské letadlo zničila bomba"

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda se rozhodla s okamžitou platností suspendovat lety z egyptského letoviska Šarm el Šejk. Ministr dopravy Patrick McLoughlin uvedl, že jeho vláda sleduje vyšetřování příčin havárie ruského letadla nad Sinajským poloostrovem velmi podrobně a dodal: "Nemůžeme kategoricky říci, proč ruské letadlo havarovalo, ale jsme znepokojeni, že mohlo být zničeno výbušným zařízením. Jako preventivní opatření jsme se rozhodli, že lety, které měly odletět z Šarm el Šejku dnes večer do Británie budou odloženy, což nám umožní zajistit, aby byla zavedena příslušná bezpečnostní opatření."

Ruská televize možný teroristický útok jako příčinu sobotní havárie ruského letadla vůbec neřeší a soustřeďuje se na údajné technické příčiny havárie. Pokud by se ukázalo, že letadlo zničila bomba, zpochybnilo by to Putinovy vojenské akce v Sýrii.

Zdroj v angličtině ZDE

Zdraví mladí muži?

4. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mimochodem, k dispozici jsou rozsáhlé a neustále aktualizované statistiky o demografické struktuře uprchlíků, které publikuje Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR) ZDE

Například pro Sýrii je hned vidět, že ze 4 290 332 uprchlíků je jich 49,7 procent mužů a 50,3 procent žen. 

Není naší vinou, že česká média nepoužívají těchto ověřených informací jako zdroje. 

Hrůza v uprchlickém táboře v Calais:

Pomalu tu umíráme

4. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Od léta se počet uprchlíků v táboře v Calais zčtyřnásobil. Nyní tu žije za otřesných podmínek asi 6000 osob. Přichází zima. V táboře není přítomen Červený kříž ani Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Děti trpí infekčními nemocemi.

Karzan, irácký zdravotník, žije uprostřed brlohů v táboře v Calais, se svou manželkou Sharmin a svým osmnáctiměsíčním synem. „Když jsem přišel před měsícem, byly tu dvě rodiny. Teď je nás tu asi 60 rodin. V životě jsme takhle nebyli nuceni žít. Pomalu tu umíráme."

Vzestup rodiny Asadů

4. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Konflikt v Sýrii do sebe vtáhl hlavní světové mocnosti, z nichž některé podporují a jiné odmítají prezidenta Bašára Asada. Asadova rodina vládla Sýrii déle než čtyři dekády, ale jak se dostala k moci?, ptá se Neil Quilliam.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2015

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 78 828,31 Kč. Příjem z reklamy byl 10 360 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2015 160 865,21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
56585