Legierská není Babišovou poradkyní, jen mu poradila. Pozdě.

30. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Pro úplnost se sluší dodat, že náměstkyní ministra financí pro daně byla tehdy Yvone Legierská. Dnes poradkyně na ministerstvu, řízeném Andrejem Babišem.

Paní Legierská tvrdí, že poradkyní ministra Babiše, předsedy ANO není a nebyla. Je pouze asistentkou poslankyně za ANO. Nicméně byla to ona, která se vyjadřovala v materiálu, který dostal ministr jako předseda strany ANO do rukou k tématu "lehkých topných tabáků". Ale (bohužel) pozdě, neboť to bylo (podle jejích vlastních slov) jen jako koncept zdůvodnění poslankyně Lorencové, proč nehlasovala u pozměňovacího návrhu poslance Fiedlera, který chtěl "tabákové listy" zdanit.

Na tomto místě se sluší uvést citát klasika politické teorie, prezidenta a autora amerického prohlášení nezávislosti Thomase Jeffersona, připsaný občas Edmundu Burkemu: "Vše, co potřebuje tyranie, aby získala pevnou půdu pod nohama, je, když lidi dobré vůle zůstanou zticha." ("All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.")

Nechme ale hovořit samotnou Yvonne Legierskou z emailu, kterou zaslala autorovi článku.

V letech 1991 až 2001 jsem pracovala na Finančním ředitelství v Ostravě jako vedoucí oddělení nepřímých daní a následně ve funkci vedoucí odboru daní a dotací. Na těchto pozicích jsem se věnovala potírání rozsáhlých daňových úniků na LTO, lihu, neoprávněných nadměrných odpočtů DPH aj. Z těchto důvodů jsem také byla vybrána v době Zemanovy vlády na post náměstkyně ministra financí pro daně a cla (od roku 2001), kde jsem setrvala i po dalších volbách do roku 2005.

Kromě návrhu úprav daňových zákonů jsem připravovala také další zákony k omezení daňových úniků, např. zákon o kolkování lihovin (o to jsem usilovala 10 let), zákon o registračních pokladnách (zrušen po volbách v r. 2006), zákon o omezení plateb v hotovosti, dále jsem se podílela na zřízení Finanční policie a prolomení mlčenlivosti v daňovém řízení vůči speciálním složkám policie (zrušeno po volbách v r. 2006), řešení problematiky silničních free shopů, tržnic aj.

Problematiku tabáků k vykuřování skleníků jsem se snažila řešit (viz pokyny Celní správě ohledně kontrol), a to i cestou úpravy legislativy. Bohužel zájmy poslanců, a to i koaličních, byly mnohdy zcela jiné. Ty jsem jako odborník - nepolitik nebyla schopna ovlivnit, a to ani v jiných případech. Pro mě osobně byla "Praha" velkým zklamáním.

Od poloviny roku 2005 na Ministerstvu financí nepůsobím, a to ani na postu poradce současného ministra, jak v článku nesprávně uvádíte. Jsem pouze asistentkou poslankyně Jany Lorencové (snad Vám nemusím tuto skvělou investigativní novinářku představovat) a naopak, když současný ministr financí nepodpořil v PSP legislativní řešení daňových úniků u tabákových listů, připravila jsem jí podklady pro Andreje Babiše, proč nehlasovala dle doporučení klubu (viz příloha). Na základě toho a dalších informací snad sestavil tým k řešení této problematiky.

Doufám, že nepravdivé informace o mé osobě uvedete na pravou míru. Na to, že jsem se někdy podílela na zachování "děr" v daňových zákonech, když jsem naopak patřila k lidem v této zemi, kteří proti daňovým podvodům vždy bojovali, jsem citlivá.

Asistentka bývalé protimafiánské novinářky, dnes poslankyně ANO, před hlasováním o tabácích, které řídil předseda této strany, ministr financí, zůstala zticha. Stejně jako paní poslankyně. Argumenty post actum jsou vždy už jen alibi.

Stanovisko pana ministra Babiše (ANO) k návrhu poslance Fiedlera v hlasování č. 83 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních? (Nesouhlas.) Zpravodaj rozpočtového výboru Ladislav Šincl (ČSSD)? (Neutrální.) Přihlášeno je 155, pro 42, proti 70. Tento návrh nebyl přijat.

Ano, jednou snad bude líp.

0
Vytisknout
11886

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2014