Ukrajinské jednotky "byly donuceny pod těžkou ruskou palbou opustit letiště v Luhansku"

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí pokračovaly na východní Ukrajině boje, zatímco se připravovalo zahájení rozhovorů v běloruském Minsku, jejichž cílem má být ukončení krize. Poprvé se rozhovorů účastní i představitelé Ruskem podporovaných separatistů na východní Ukrajině.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko informoval, že kyjevské jednotky opustily letiště v Luhansku poté, co se staly terčem útoků ruského tankového praporu. Přicházejí také zprávy o bojích u letiště v Doněcku, kde v posledních dnech informují ukrajinské jednotky a dobrovolnické proukrajinské prapory při úsilí ustoupit z obklíčení kolem města Ilovajsk o svých těžkých ztrátách.

V Minsku má začít jednat "kontaktní skupina", jejímž členem má být údajně i bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma a doněcký vzbouřenecký předák Andrej Purgin.

Vzbouřenci v minulosti vyhlásili existenci nezávislých státečků, avšak ruské tiskové kanceláře v pondělí informovaly, že v Minsku požadují regionální decentralizaci a oficiální status ruštiny, avšak území by zůstala součástí Ukrajiny.

Je nepravděpodobné, že by Kyjev souhlasil s požadavky vzbouřeneckých předáků, avšak změna tónu naznačuje, že poté, co Moskva poskytla vzbouřencům rozsáhlou vojenskou pomoc, usiluje nyní zřejmě o kompromisní řešení, které by Rusko přesto poskytlo velký vliv nad částí Ukrajiny. I kdyby se znesvářené strany v Minsku dohodly, je nejasné, zda by všechny jednotky bojující na obou stranách takový kompromis přijaly.

Kyjev vypracoval mírový plán, avšak chce nejprve nad ozbrojenými separatisty vojensky zvítězit a teprve pak nabídnout rusky mluvícímu obyvatelstvu na východě země podstatné ústupky. Avšak ukrajinská vojenská ofenzíva vedla k usmrcení a zranění stovek civilistů, protože obě bojující strany používají těžké dělostřelectvo.

Kyjev v posledních týdnech, jak se zdá, nad separatisty vítězil, avšak v posledních dnech je zřejmě silně podpořily ruské jednotky ve snaze udržet v konfliktu rovnováhu.

V první den přednášek na čelné univerzitě pro diplomaty v Rusku, na Moskevském státním ústavu mezinárodních vztahů uvedl ministr zahraničí Sergej Lavrov ve své přednášce pro studenty, že "Rusko vojensky na Ukrajině nezasáhne".

Jeho výroky jsou v rozporu s četnými důkazy, že ruské jednotky na Ukrajině už bojují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9555

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014