Ruské organizace za práva vojáků:

"Na Ukrajinu byly vyslány tisíce ruských vojáků"

1. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Moskva popírá, že by do Ruska poslala pravidelné jednotky, avšak ze zpráv vyplývá, že od června vyslala na pomoc separatistům až 15 000 vojáků

Valentina Melnikovová, předsedkyně Výboru matek vojáků, hlavní organizace, která v Rusku zastupuje rodiny vojáků, uvedla, že se odhaduje, že je na Ukrajině v současnosti asi 7000-8000 ruských vojáků, informuje tisková kancelář Agence France Presse.

Podle jejích odhadů bylo na Ukrajinu v posledních týdnech posláno asi 10 000 - 15 000 ruských vojáků. Uvedla, že je tento údaj založen na informacích od rodin, jejichž manželé a synové byli posláni na cvičení nedaleko ukrajinské hranice a pak přestali s rodinami komunikovat.

"Vojenští velitelé provádějí tajné zvláštní operace," uvedla Melnikovová, členka veřejné rady ruského ministerstva obrany. Ministerstvo obrany se k tomu odmítlo vyjádřit.

NATO tvrdí, že je na Ukrajině více než 1000 ruských vojáků.

Organizace pro práva ruských vojáků tvrdí, že ruské úřady uvalily totální embargo na jakékoliv informace o vysílání vojsk.

Výbor matek vojáků a občanů a armády, další organizace, která hájí práva vojáků, uvedla, že nemá oficiálně potvrzené seznamy mrtvých a raněných. Jiné organizace hájící práva vojáků uvedly na základě informací od příbuzných a vojenského personálu, že na Ukrajině zahynulo zřejmě až 200 ruských vojáků.

Sergej Krivenko, předseda organizace Občan a armáda, a Ella Poljakovová, která je předsedkyní organizace Matky vojáků v Petrohradě, informovali, že podle odhadů zahynulo na Ukrajině 100 vojáků z 18. pěšácké brigády v Čečensku.

"Úřady by měly vysvětlit, proč umírají vojáci na území jiného státu a proč úřady mlčí," řekla Poljakovová, členka poradního sboru Vladimíra Putina pro lidská práva.

Opoziční poslanec Lev Šlosberg, který vyšetřuje přítomnost ruských vojáků na Ukrajině, uvedl v sobotu, že zemřelo asi 100 ruských vojáků ze základny v Pskově, na severozápadě Ruska.

Ljudmila Bogatenkovová, předsedkyně organizace Matky vojáků v regionu Stavropol na jihu Ruska, dodala: "Velký počet vojáků umírá." Uvedla, že nemocnice v městě Rostov, nedaleko ukrajinské hranice, je raněnými vojáky "přeplněná".

Organizace pro práva vojáků uvádějí, že i když dokumentace doprovázející mrtvoly vojáků uvádí, že zemřeli na střelnou ránu nebo na rány od šrapnelů, neuvádí se v nich, kde k zabití došlo.

"Tyto dokumenty jsou neuvěřitelné. Tam, kde se má v nich uvádět místo úmrtí, je na nich prázdné místo," řekl Poljakovová. "Obdobnou situace známe z Čečenska."

Dodala, že úřady podle jejího názoru chtěly boj ruských vojáků udržet pod pokličkou a pokusily se nezanechávat za sebou žádné důkazy.

"Všechny rozkazy jsou vydávány pouze ústně," dodala a spekulovala o tom, že vojáci jsou zřejmě pod nátlakem velitelů a možná museli podepsat prohlášení, že neprozradí utajované informace.

Organizace za práva vojáků poukazují na to, že z celé situace je zjevný určitý charakteristický postup: ruští vojáci jsou vysláni na cvičení nedaleko ukrajinské hranice, kde je jim nařízeno, aby se převlékli a zabarvili identifikační čísla svých tanků. Pak jsou vysláni na Ukrajinu. Konečný cíl je pro mnoho vojáků velkým překvapením.

"Velitelé nejsou vždycky dostatečně odvážní, aby vám řekli pravdu," uvedl Anatolij Salin, který bojoval v obou čečenských válkách a nyní pracuje v organizaci Matky vojáků v jižním astrachanském regionu.

Ministerstvo spravedlnosti označilo minulý týden petrohradskou organizaci Matky vojáků za cizího agenta, což vyvolává asociace se špionáží z dob studené války.

"Kreml je rozhodnut umlčet své kritiky a potlačovat veškeré informace, z nichž vyplývá, že Rusko hraje přímou roli v konfliktu na Ukrajině, přestože se důkazy o tom hromadí každým dnem, " řekl Sergej Nikitin, ředitel organizace Amnesty International v Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10438

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014