Je muž, který je vysoký, šťastný?

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Po šokujícím způsobem primitivní reakci pražských médií na nedávnou návštěvu filozofa jazyka a politologa Noama Chomského v České republice je velmi záslužné, že pražská kina filmového umění nyní tiše promítají pozoruhodný animovaný film slavného režiséra Michaela Gondryho, který je jeho rozhovorem s Chomským.

Při sledování filmu si uvědomíte, že Chomský je myslitel velkého kalibru. Gondryho dílo se zabývá problémy lidského vnímání světa a mnoha neznámými, které fungují při tomto procesu. Režisérův rozhovor s Chomským doprovází jeho animované kresbičky, které jsou hravou a inteligentní variací na tuto diskusi o závažných tématech. Film se promítá s českými titulky Dany Hábové, které jsou tentokrát téměř úplně v pořádku (to nebývá automatické, často obsahují české titulky anglických či amerických filmů naprosté nesmysly). Jen na jednom místě se paní Hábová přeslechla, když Chomský hovoří o své analýze semitských jazyků, paní Hábová přeložila do titulků chybně něco o "sémantice".

Příští promítání tohoto filmu v kině Aero v Praze na Žižkově bude 1. září, ale hraje se také v pražských kinech Světozor a Oko, ZDE najdete informace kdy. Určitě si tam zajděte!

0
Vytisknout
14372

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2014