Human Rights Watch: Vzbouřenecké jednotky na Ukrajině mučí civilisty

29. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ruskem podporované separatistické jednotky na východní Ukrajině svévolně vězní a mučí civilisty. Podrobují je ponižujícímu zacházení a nuceným pracím. Zadržují také civilisty a používají je jako rukojmí, informuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Od dubna 2014 zajali ozbrojenci podporující samozvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku stovky civilistů. Zaměřují se na své předpokládané kritiky včetně novinářů, proukrajinských politických aktivistů, náboženských aktivistů a v některých případech i na vlastní rodinné příslušníky.

Proruští vzbouřenci pravidelně páchají strašlivé zločiny, konstatoval Hugh Williamson, ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu a střední Asii. Existují přesvědčivé důvody, proč bychom měli být vážně znepokojeni ohledně bezpečí všech občanů, zadržovaných povstalci na východní Ukrajině."

V srpnu 2014 zdokumentovali pracovníci Human Rights Watch na východní Ukrajině 20 případů, v nichž vzbouřenečtí bojovníci zajali civilisty a provedli pohovory s 12 osobami, které svědčili, že jejich věznitelé je bili, kopali, bodali, pálili je cigaretami, anebo je podrobovali předstíraným popravám. Nejméně šest z nich bylo použito jako rukojmí, buď kvůli výkupnému anebo pro výměnu za vzbouřenecké bojovníky zadržované ukrajinskými úřady. Jeden další údajně očekává výměnu.

Donedávna vězněné osoby sdělily organizaci Human Rights Watch, že byly zadržovány na různých základných v Doněcku, Slavjansku a v Makivce, v budovách tajné policie, v budovách státní správy a v dalších budovách. 17. srpna byli pracovníci Human Rights Watch svědkem toho, jak zástupce Doněcké lidové republiky v budově doněcké tajné policie přečetl seznam 55 zadržovaných osob velké skupině místních obyvatel, kteří hledali své chybějící příbuzné. Místní lidé potvrdili organizaci Human Rights Watch, že povstalci předčítají seznamy zadržovaných osob každý večer.

Organizace Human Rights Watch také zkoumala seznamy zadržovaných osob povstalců ze Slavjansku, které nalezli lidskoprávní právníci v budově tajné policie poté, co město ovládly ukrajinské jednotky. Některá jména na seznamu odpovídala jménům, jejichž případy zdokumentovala organizace Human Rights Watch.

Human Rights Watch je také znepokojena důkazy o mimosoudních popravách a dalších úmrtích civilistů ve vězení. Například, Human Rights Watch získala tři rozsudky smrti nad civilisty, které údajně vydal válečný tribunál povstalců ve Slavjansku. Dva byly označeny slovy "Poprava provedena".

Human Rights Watch nepotvrdila samostatně, zda osoby jmenované v těchto rozsudcích byly skutečně popraveny, aavšak v červenci nalezl internetový server Buzzfeed a další dva zahraniční reportéři podobné příkazy k popravám ve Slavjansku. Ty byly potvrzeny nezávislými zdroji a jedním mužem, který byl postaven před "soud". Jeden bývalý vězeň, interviewovaný organizací Human Rights Waatch v srpnu konstatoval, že byl svědkem výslechu muže, jehož mrtvola se známky mučení byla nalezena o několik dní později.

Organizace Human Rights Watch nebyla schopna zjistit přesný počet civilních osob vězněných povstalci na východní Ukrajině od dubna. Zpráva Vysokého komisaře OSN pro lidská práva z 15. července cituje údaj ukrajinského ministerstva vnitra, podle něhož povstalci od poloviny dubna do poloviny července unesli 717 osob, civilistů i vojáků ukrajinské armády.

Koncem srpna zveřejnilo Centrum pro propouštění vězňů, nevládní organizace, kterou vedou bývalí ukrajinští vojenští důstojníci, kteří vyjednávají o propuštění rukojmích, seznam 501 osob, jejichž propuštění se snaží dosáhnout. Nejméně 129 z nich bylo identifikováno jako civilisté.

Psycholog v Dněpropetrovsku, který pracoval s několika lidmi, kteří byli vzbouřenci mučeni, je charakterizoval jako "hluboce ztraumatizované" a "strašně se bojí". Jeden člověk, který byl pokryt vážnými modřinami způsobenými vážným bitím, "civěl do prostoru, nemluvil, nereagoval na slovní stimulaaci a i když předtím neměl žádné psychické problémy, vyžadoval okamžitou psychiatrickou hospitalizaci". Lidskoprávní právnička v Kyjevě, která se zabývá případy šesti bývalých vězňů sdělila organizaci Human Rights Watch, že všichni její klienti byli ve vězení biti a někteří tvrdí, že byli mučeni elektrickými šoky, řezáni nožem a páleni cigaretami.

Obecný článek 3 Ženevských konvencí a článek 4.2 Dodatečného protokolu II, které upravují domácí ozbrojené konflikty zakazují unášení rukojmích a civilistů, Vzbouřenci jako součást konfliktu smějí zatýkat nepřátelské vojáky nebo osoby z bezpečnostních důvodů, pokud jsou dodržovány všechny platné předpisy. Avšak Human Rights Watch zjistila, že vzbouřenecké jednotky daleko překračují tyto pravomoci. V podstatě unášejí civilisty, které vnímají jako kritiky a používají některých z nich při vyjednávání.

Mučení a kruté a ponižující zacházení s lidmi ve vězení je absolutně zakázáno podle mezinárodního lidskoprávního a humanitárního práva a státy mají povinnost trestně stíhat osoby, které se ho dopustily. "Rusko musí použít svého vlivu na povstalecké jednotky ve východní Ukrajině, aby přestalo docházet k tomuto jasnému porušování práva, a musí zajistit, aby odpovědné osoby byly pohnány k odpovědnosti."

Tiskové prohlášení Human Rights Watch pak obsahuje podrobné informace o zadržovaných osobách. Mezi nimi jsou karikaturista, proukrajinští aktivisté i osoby, kteří se žádných politických akcí neúčastnily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8003

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2014