Protiruské sankce signalizují ukončení éry vítězného kapitalismu po roce 1989

1. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Poprvé za poslední čtvrtstoletí je Západ vážně znepokojen Ruskem. Ekonomické sankce mají potenciál poškodit Rusko tak, jak ho poškodily v osmdesátých letech. Západní sankce poškozují ruskou ekonomiku, v Rusku je nyní dražší nově financovat půjčky a je už téměř nemožné přilákat zahraniční kapitál, jehož je zapotřebí k modernizaci ruského sektoru energetiky. Růst ruského hospodářství se zastavil a Rusko se brzo zřejmě propadne do hluboké recese.

Pokud to Vladimíra Putina znepokojuje, zatím se to neprojevilo. Eurozóna se také potácí na pokraji nové krize a Putin je jistě přesvědčen, že ve válce sankcí mezi Západem, které se sotva dostal z krize, a Ruskem, které je zvyklé na utahování opasků, to bude Západ který ustoupí jako první. Ať má či nemá pravdu, jedna věc je jasná: Éra, která začala zvednutím železné opony, skončila, píše Larry Elliot v deníku Guardian.

Ruské organizace za práva vojáků:

"Na Ukrajinu byly vyslány tisíce ruských vojáků"

1. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Moskva popírá, že by do Ruska poslala pravidelné jednotky, avšak ze zpráv vyplývá, že od června vyslala na pomoc separatistům až 15 000 vojáků

Valentina Melnikovová, předsedkyně Výboru matek vojáků, hlavní organizace, která v Rusku zastupuje rodiny vojáků, uvedla, že se odhaduje, že je na Ukrajině v současnosti asi 7000-8000 ruských vojáků, informuje tisková kancelář Agence France Presse.

Podle jejích odhadů bylo na Ukrajinu v posledních týdnech posláno asi 10 000 - 15 000 ruských vojáků. Uvedla, že je tento údaj založen na informacích od rodin, jejichž manželé a synové byli posláni na cvičení nedaleko ukrajinské hranice a pak přestali s rodinami komunikovat.

"Vojenští velitelé provádějí tajné zvláštní operace," uvedla Melnikovová, členka veřejné rady ruského ministerstva obrany. Ministerstvo obrany se k tomu odmítlo vyjádřit.

Ukrajinské jednotky "byly donuceny pod těžkou ruskou palbou opustit letiště v Luhansku"

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí pokračovaly na východní Ukrajině boje, zatímco se připravovalo zahájení rozhovorů v běloruském Minsku, jejichž cílem má být ukončení krize. Poprvé se rozhovorů účastní i představitelé Ruskem podporovaných separatistů na východní Ukrajině.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko informoval, že kyjevské jednotky opustily letiště v Luhansku poté, co se staly terčem útoků ruského tankového praporu. Přicházejí také zprávy o bojích u letiště v Doněcku, kde v posledních dnech informují ukrajinské jednotky a dobrovolnické proukrajinské prapory při úsilí ustoupit z obklíčení kolem města Ilovajsk o svých těžkých ztrátách.

Ruský ministr zahraničí požaduje okamžité příměří na Ukrajině

1. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Lavrov požaduje, aby se rozhovory soustředily na příměří a aby se ukrajinské jednotky stáhly z postavení, v nichž mohou zraňovat civilisty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil, že rozhovory o ukrajinské krizi v Minsku se musejí soustředit na dosažení okamžitého příměří.

Čelní britští muslimští předáci vydali fatwu proti Islámskému státu

1. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vysocí muslimští představitelé ve Velké Británii vydali fatwu odsuzující islámskou extremistickou organizaci Islámský stát a zdůraznili, že britští džihádisté "zrazují své vlastní společnosti" tím, že se pouštějí do bojů v Iráku a v Sýrii.

Tato fatwa představuje dosud nejsilnější odsouzení Islámského státu od muslimské komunity v Británii. Fatwa Islámský stát charakterizuje jako "kacířskou organizaci" a jako "utlačitelskou a tyranskou skupinu".

Fatwu napsal Šejk Usama Hasam, bývalý imám z východního Londýna, a podporuje ji šest vysokých islámských učenců z celé Británie. Zdůrazňují, že "je z náboženských důvodů zakázáno ("haram") podporovat Islámský stát a podílet se na jeho akcích.

I když muslimové mají "morální povinnost" pomáhat syrskému a iráckému lidu, musejí tak činit, "aniž by zrazovali své vlastní společnosti", praví se v fatwě.

Fatwa je edikt, který vydávají muslimští učenci a který se týká islámského života.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podpořte neutrální Ukrajinu, nebo táhněte na smetiště dějin

1. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ben Judah ve vypjatém komentáři pro New York Times ZDE obratně mísí tvrdé pravdy s polopravdami. Nelze popřít jeho tvrzení, že pokud se Západ v daném okamžiku ukrajinské krize Putinovi jasně nepostaví, mohl by to být i jeho konec. Z podobné paralýzy meziválečného francouzského spojeneckého systému v Evropě, z nedostatku vůle bránit se, politicky vzešel pád - a i tentokrát by události mohly proběhnout podle podobného scénáře.

Irácká armáda vyhnala Islámský stát z města Amerli

1. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Americké letecké údery a britská, francouzská a australská vojenská pomoc přispěly k ofenzívě proti organizaci Isis

Americké letecké údery u šiitského turkomanského města severně od Bagdádu umožnily ozbrojencům a iráckým jednotkám zachránit 12 000 obyvatel od džihadistů, kteří je drželi v obklíčení déle než dva měsíce.

Ve Skotsku se děje něco neuvěřitelného a případné hlasování pro nezávislost bude pro Anglii extremním šokem

1. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Už předem je jasné, kde leží největší problém: prostřednictvím hlavních britských politických stran začalo být nemožné vyjadřovat opozici vůči volnotržní ekonomice.

Něco neuvěřitelného probíhá v těchto dnech ve Skotsku, píše reportér Channel Four News Paul Mason. Knoflíky na klopách s nápisem "Ano" a "Ne" vyvolávají mezi lidmi na ulici debaty: na plovárně, v hospodě, ve frontě na poště. Celá země pěti milionů lidí se ptá sama sebe, někdy docela halasně, čím chce být.

Po týdnu stráveném v Glasgow je zjevné, že největším překvapením bude zřejmě volební účast. Jestliže se politické nadšení šíří i do relativně apolitického světa dělnických městských periferií, do hospod a do nočních klubů a vede to lidi k aktivismu, vysoká volební účast může přinést výsledky, které se naprosto budou odlišovat od volebních průzkumů. Šéf vládnoucích skotských nacionalistů Alex Salmond předpokládá osmdesátiprocentní volební účast. Myslím si, píše Paul Mason, že účast bude zřejmě ještě vyšší a každý další procentní bod účasti nad normál vytváří faktor nepředpověditelnosti.

Minulý týden umístil vítězství proponentům skotské nezávislosti na dosah ruky

1. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Skoti mají daleko větší tendenci vyhnat směnárníky z chrámu, než aby si nechali od nich diktovat, jak mají hlasovat.

Po vítězství skotského premiéra Alexe Salmonda v televizní debatě s labouristickým šéfem kampaně za jednotnou Británii Alistairem Darlingem je vítězství aktivistů za nezávislost Skotska v referendu dne 18. září na dosah ruky, míní komentátor listu The Glasgow Herald Iain Macwhirter.

Politika je vždycky o morální volbě - zejména ve Skotsku, kde mají voliči komunitárního ducha a vždycky odmítali hrubé apely, aby prosazovali svůj sebezájem. Skoti odmítli v sedmdesátých letech podpořit hrubě hmotařské heslo tehdejších skotských nacionalistů "Je to skotská ropa", stejně jako odmítli argumentaci thatcherismu, že jeho přijetím zbohatnou, v osmdesátých letech.

Jaký je rozdíl mezi osvětou a podívanou

1. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pravidelně sleduji facebookovské stránky Pink Ribbon Blues, což je komunita, která vznikla kolem stejnojmenné knihy Gayle Sulik (Oxford University Press 2012) o tom, jak "osvětové kampaně" na podporu pacientek s rakovinou prsu de facto falšují obraz této nemoci a odvádějí pozornost od reality a skutečné pomoci.

Dnes, zřejmě pod vlivem kampaně na podporu ALS, se na Pink Ribbon Blues objevuje snaha vysvětlit, jaký je rozdíl mezi osvětou (awareness) a podívanou (spectacle).

Osvěta se soustředí na reálné problémy pacientů s danou nemocí a na to, jak jim konkrétně pomoci, jak opravdu pochopit jejich situaci.

Samozřejmě to vede k nepříjemným pocitům. Je mnohem snazší udělat nějakou podívanou, kdy se lidé smějí a baví a dají peníze "na výzkum", než přemýšlet nad konkrétní situací tisíců žen, které právě teď umírají na metastazující rakovinu prsu, více než 40 let poté, co president Nixon vyhlásil "válku rakovině" (v roce 1971).

I když se v USA (podle National Cancer Institute) investuje do výzkumu rakoviny prsu asi 16,5 miliardy dolarů ročně, stále na tuto nemoc v této zemi umírá -- přes mírný pokles za posledních 20 let -- USA asi 40 tisíc žen ročně.

Pink Ribbon Blues na Facebooku: ZDE

National Cancer Institute: A snapshot of breast cancer ZDE

Bilance "války proti rakovině" z pohledu roku 2010 (časopis Science) ZDE

Jmenování Donalda Tuska evropským prezidentem výrazně posílilo vliv Polska

1. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Deset let po vstupu Polska do Evropské unie získalo Polsko prezidentský úřad Rady Evropy a polský premiér se stal prostředníkem a vyjednavačem mezi Angelou Merkelovou. Françoisem Hollandem, Matteem Renzi, Davidem Cameronem a dalšími evropskými politiky, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

Tusk je tichý, skromný, tvrdý a politicky nemilosrdný pravostředový liberál z Gdaňsku. Je jedním z nejúspěšnějších a nejproevropštějších evropských premiérů z poslední doby v éře, kdy je důvěra v EU silně zpochybňována.

Čtenost Britských listů

1. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta




Podle Google Analytics si Britské listy od 1. ledna 2014 do 31. srpna 2014 otevřelo celkem 1,756,878 individuálních čtenářů, od 1. srpna do 31. srpna 2014 252 755 individuálních čtenářů.

Je muž, který je vysoký, šťastný?

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Po šokujícím způsobem primitivní reakci pražských médií na nedávnou návštěvu filozofa jazyka a politologa Noama Chomského v České republice je velmi záslužné, že pražská kina filmového umění nyní tiše promítají pozoruhodný animovaný film slavného režiséra Michaela Gondryho, který je jeho rozhovorem s Chomským.

Při sledování filmu si uvědomíte, že Chomský je myslitel velkého kalibru. Gondryho dílo se zabývá problémy lidského vnímání světa a mnoha neznámými, které fungují při tomto procesu. Režisérův rozhovor s Chomským doprovází jeho animované kresbičky, které jsou hravou a inteligentní variací na tuto diskusi o závažných tématech. Film se promítá s českými titulky Dany Hábové, které jsou tentokrát téměř úplně v pořádku (to nebývá automatické, často obsahují české titulky anglických či amerických filmů naprosté nesmysly). Jen na jednom místě se paní Hábová přeslechla, když Chomský hovoří o své analýze semitských jazyků, paní Hábová přeložila do titulků chybně něco o "sémantice".

Příští promítání tohoto filmu v kině Aero v Praze na Žižkově bude 1. září, ale hraje se také v pražských kinech Světozor a Oko, ZDE najdete informace kdy. Určitě si tam zajděte!

Konflikt v Gaze stál Izrael 2,52 miliard dolarů

1. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Binyamin Netanyahu se proto rozhodl snížit vládní výdaje letos o 2 procenta. Největší škrty v důsledku vojenské ofenzívy v Gaze má pocítit izraelské školství. Kritikové, včetně členů Netanyahuovy vlády - poukazují na to, že tíhu škrtů ponesou nejchudší Izraelci.

Někteří ekonomičtí pozorovatelé odhadují, že válkou v Gaze přišel Izrael o 0,5 procentní růst svého HDP, avšak Netanyahu hájil nově zavedené vládní škrty tvrzením, že "Bezpečnost je až na prvním místě."

O náboženské lži nacionalismu

1. 9. 2014 / Dmitrij Měrežkovskij

čas čtení 7 minut

Boj proti nacionalismu je hlavní úlohou ruské inteligence. Tento boj se ovšem nevedl v žádné zemi a v žádné době tak nesmiřitelně, jako u nás. Od Čaadajeva až k Vladimírovi Solovjevu není ruské "západnictví", boj proti slavofilství, ničím jiným, než bojem proti nacionalismu. "Prokletá buď každá národnost, která lidskost ze sebe vylučuje!", tento odkaz Bělinského je heslem vší ruské společnosti.

Prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu usilují o demokratické volby

1. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktivisté konstatují, že Hongkong vstupuje do "éry občanské neposlušnosti" poté, co se Čína vyjádřila, že svobodné volby správce Hongkongu by vedly k vzniku "chaotické společnosti"

Prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu chtějí ovládnout finanční centrum svého města v kampani občanské neposlušnosti. Čína totiž nechce povolit obyvatelům Hongkongu svobodné volby příštího správce této enklávy.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Umělci se opět hlásí ke slovu

1. 9. 2014 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

Kladu si otázku,proč se vždy,když nastává vážná situace v oblasti politiky či ohrožení země,se opět vynoří mezi prvními hlasy umělci. Nevím,do jaké míry opravdu pociťují odpovědnost za vývoj situace, aby deklarovali svůj postoj a názor, dříve, než je to třeba. Tato situace nastala v těchto dnech, kdy se objevila otázka, mají --li se tu opět etablovat nějaká vojska jako prevence pro případ útoku odněkud, v daném případě třeba z Ruska. Opět tedy přispěchalo několik umělců s tím, že podporují možnost zřízení takových základen na našem území. Nevím, co očekávají od toho, že bychom se opět měli dívat na cizí uniformy a trpně čekat, co se bude dít dál.

Evropská unie dává Putinovi týden, aby stáhl vojska

31. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Šéfové Evropské unie dali Rusku týden, aby zastavil své zásahy na Ukrajině. Jinak proti němu zavede nové sankce. Kyjev varuje, že je na pokraji otevřené války s Moskvou. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy uvedl, že 28 šéfů států EU v Bruselu souhlasili, že přijmou "další podstatné kroky", pokud Moskva neustoupí. Evropská komise má vypracovat další sankce do týdne. Německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala, že nové sankce rozšíří už existující sankce proti Rusku.

Vladimír Putin natočil v pátek výroky, které ruská televize odvysílala v sobotu. Obvinil z krize na Ukrajině Západ, který "podpořil v únoru puč" proti prokremelskému prezidentu Viktoru Janukovyčovi.

V Putinově světě, kde si nikdo neriskne říci vládci pravdu

30. 8. 2014

čas čtení 10 minut

Pocit zoufalství nad údajným temným západním protiruským spiknutím není nic nového, ale je silnější než kdy předtím. Jeden ruský vládní činitel nedávno zuřil nad západním zasahováním v Rusku: "Možná jsme barbaři, ale to jen proto, protože nás nenecháte, abychom se vyvinuli," řekl tento činitel a tvrdil, že během celého posledního století Západ údajně bránil rozvoji Ruska, prostřednictvím celé řady spiknutí, která začala s revolucí r. 1917. Neustále přerušovaný a zastavovaný politický vývoj Ruska je mezi ruskými politickými mysliteli dlouhodobým tématem. "Dejte tomuto státu 20 let a Rusko nepoznáte," řekl konzervativní premiér Petr Stolypin r. 1909. Stolypin nedostal 20 let. O dva roky později byl zavražděn v opeře v Kyjevě a jeho země propadla válce a revoluci.

Obdivován, obáván, až tak, že si nikdo nedovolí s ním nesouhlasit, osamělý, izolovaný, veřejností podporovaný, avšak hovořící jen se stále se zmenšující skupinou poradců. To je obraz Vladimíra Putina a jeho stylu vlády, který kreslí osoby, seznámené z tím, jak to funguje ve vnitřním Kremlu.

Ukrajina novým Somálskem nebude; ale jen tak, tak

1. 9. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 12 minut

Motto: Tradičně"Člověk člověku vlkem." Moderněji a ze současnosti " Přítel příteli přítelem"s dovětkem -- až do roztrhání těla slabšího přítele.

Pokus o srovnání /na první pohled nesrovnatelné/ situace v Somálsku a v Ukrajině se mi honila hlavou již delší dobu, váhal jsem porovnávání styčných bodů, volbě kritérií apod. Trochu mne v minulých týdnech popíchla letmá zmínka v jednom komentáři Terezy Spencerové a více jsem byl pošťouchnut vystoupením prezidenta M. Zemana pří letošní poradě velvyslanců ČR.

Jak se má v ukrajinské krizi našinec v Česku vyznat

1. 9. 2014

čas čtení 6 minut

Současný svět je tak rychlý a komplexní. Vývoj v ukrajinské krizi se také zrychluje. A obyvatelům české kotliny dělá čím dál větší problém se v ní vyznat. A nebo měli naopak názor hotový dříve než vůbec začala. Lidská psychika většiny lidí asi chce vidět povětšinou v politice jen jakýsi sportovní zápas, ve kterém jednomu celku prostě jen fandíme. Nebo taky kladného hrdinu, který vyřeší všechno zlé za nás, a o jehož skutcích se potom shora povídá pořád dokola, až toho máme legendu (Masaryk, Beneš, Havel ...)míní Karel Peka.

Koně můžeš přivést k vodě, aneb Mír, mír, mír, jako hajzlpapír

31. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Představa, že konflikt na Ukrajině "lze přece řešit diplomaticky", opět spektakulárně selhala - aniž si opakovatelé mantry vzali sebemenší poučení. Jako s invazí na Krym ztratila věrohodnost fanfarónská polská politika vůči Ukrajině, nyní je podobně "na lopatě" střízlivé Německo. Kancléřka Merkelová přiletěla 24. srpna podpořit Porošenka do Kyjeva před jednáním v Minsku, kam následně odjel. Pod patronátem běloruského diktátora si tam podal ruku s Putinem. Za dva dny na to začala otevřená ruská invaze.

Legierská není Babišovou poradkyní, jen mu poradila. Pozdě.

30. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Pro úplnost se sluší dodat, že náměstkyní ministra financí pro daně byla tehdy Yvone Legierská. Dnes poradkyně na ministerstvu, řízeném Andrejem Babišem.

Paní Legierská tvrdí, že poradkyní ministra Babiše, předsedy ANO není a nebyla. Je pouze asistentkou poslankyně za ANO. Nicméně byla to ona, která se vyjadřovala v materiálu, který dostal ministr jako předseda strany ANO do rukou k tématu "lehkých topných tabáků". Ale (bohužel) pozdě, neboť to bylo (podle jejích vlastních slov) jen jako koncept zdůvodnění poslankyně Lorencové, proč nehlasovala u pozměňovacího návrhu poslance Fiedlera, který chtěl "tabákové listy" zdanit.

Na tomto místě se sluší uvést citát klasika politické teorie, prezidenta a autora amerického prohlášení nezávislosti Thomase Jeffersona, připsaný občas Edmundu Burkemu: "Vše, co potřebuje tyranie, aby získala pevnou půdu pod nohama, je, když lidi dobré vůle zůstanou zticha." ("All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.")

O zadávání veřejných zakázek v České republice

30. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Odborník na analýzu veřejných zakázek, Jiří Skuhrovec, uveřejnil na svém blogu statistiku, podle které je Česká republika suverénně nejhorší v počtu veřejných zakázek bez otevřené soutěže (tzv. "jednací řízení bez uveřejnění", JŘBU, v ČR jde asi o 15% zakázek, tedy asi o 39 miliard korun) v EU. Srovnatelné je pouze Portugalsko (asi 12%), potom následují Maďarsko a Rumunsko (asi 7%). Nepřekvapuje, že v Dánsku nebo Finsku veřejné zakázky bez soutěže téměř neexistují, i když naši politici rádi vyvolávají dojem, že stát bez nich nemůže existovat. Ano, nemůže, pokud je to stát založený na zlodějině. Mimochodem, Slovensko má takových zakázek necelá 4%, Polsko asi 1%, stejně jako Holandsko nebo Francie. Cituji další analýzu z blogu pana Skuhrovce:

Putin: "Ukrajinské jednotky se chovají jako nacisté"

29. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin odmítl obvinění, že v podstatě provedl invazi na Ukrajinu a obvinil ukrajinskou armádu, že se chová v konfliktě na východě jak nacisté a pohrozil, že svůj konflikt se Západem rozšíří na oblast Arktidy.

Jen několik hodin poté, co Barack Obama obvinil Rusko, že posílá vojáky na Ukrajinu a podporuje tam tak zintenzivnění separatistické války, Putin se vyjádřil, že viníkem je ukrajinská armáda, která se zaměřuje na obytné oblasti měst tak, jako to dělala německá vojska v bývalém Sovětském svazu.

Proč by Česká republika neměla podpořit ukrajinskou žádost o členství v NATO

29. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní řád je dlouhodobý projekt a neměl by se stávat obětí oportunistických pokusů "honem něco udělat" s tou či onou konkrétní mezinárodní krizí. Pokus ohýbat mezinárodní pravidla podle momentálních potřeb v Kosovu v roce 1999 a dalších letech například vytvořil nebezpečný mezinárodní precedent pro válku v Gruzii v roce 2008 a invazi na Krym v roce 2014.

Human Rights Watch: Vzbouřenecké jednotky na Ukrajině mučí civilisty

29. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ruskem podporované separatistické jednotky na východní Ukrajině svévolně vězní a mučí civilisty. Podrobují je ponižujícímu zacházení a nuceným pracím. Zadržují také civilisty a používají je jako rukojmí, informuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Od dubna 2014 zajali ozbrojenci podporující samozvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku stovky civilistů. Zaměřují se na své předpokládané kritiky včetně novinářů, proukrajinských politických aktivistů, náboženských aktivistů a v některých případech i na vlastní rodinné příslušníky.

Proruští vzbouřenci pravidelně páchají strašlivé zločiny, konstatoval Hugh Williamson, ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu a střední Asii. Existují přesvědčivé důvody, proč bychom měli být vážně znepokojeni ohledně bezpečí všech občanů, zadržovaných povstalci na východní Ukrajině."

Prezident se přiblížil k rozhodnému kroku

29. 8. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Málokdy se povede udělat něco tak naprosto opačného, než by se mělo, jako když ČNB podrazila českou korunu v době, kdy se stále ještě marně snažila vyhrabat z hlubokého podhodnocení za doprovodu škodlivě nízké ceny skutečné práce. Zvláště urážející bylo zdůvodnění tohoto kroku, které dělalo z běžných občanů hlupáky. Byla to drzost požadovat od nízkopříjmové většiny národa, aby vítala zvýšení cen při stagnaci svých příjmů s tím cílem, aby nebyl ohrožen růst zisků bank. Tvrdit, že se bude po zdražení více nakupovat, když většina z nás se rozhlíží po slevách, aby vyšla s nevelkými příjmy. Přitom odvrácení lidmi vítané deflace, kdyby se na něm trvalo, bylo možné dosáhnout žádoucím zvýšením ceny práce, ovšem s tím rozdílem, že by to nebylo výhodné pro zahraniční vlastníky, ale pro naše zaměstnance.

Od soudu v Kyjevě až k Rusku

28. 8. 2014 / Čestmír Kubát

čas čtení 24 minut

Ve dnech 24. 07. a 14. 08. 2014 jsem měl tu čest se jako právní zástupce Komunistické strany Ukrajiny (dále KSU), zaregistrované Ministerstvem spravedlnosti Ukrajiny dne 05. 10. 1993, účastnit dvou jednání v řízení o zákazu její činnosti před Okružním správním soudem v Kyjevě na základě žaloby Ministerstva spravedlnosti Ukrajiny a Státní registrační služby Ukrajiny (dále žalobci).

Prezident Miloš Zeman postrádá základní znalosti o dění ve světě

27. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český prezident Miloš Zeman se tentokrát pasoval do role odborníka na islamistickou hrozbu a terorismus ZDE. Zeman mimo jiné prohlásil: "Zhroucené země jsou živnou pro vytvoření nových a nových teroristických buněk," upozornil český prezident. Mezi takové zhroucené země zařadil Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Libyi či Afghánistán." Prozradil mu nějaký jeho osvícený poradce na tuto problematiku, kdo a za jakých okolností tyto země jeho mluvou "zhroutil"?

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Politici by nejefektivněji "bojovali proti komunismu" splněním předvolebních slibů

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Občas v těchto dnech pomáhám jako tlumočník postgraduální studentce z Glasgow University Amy Mackinnon při jejích rozhovorech po vlastech českých s českými občany o tom, jak na období před rokem 1989 pohlížejí dnešní mladí i starší lidé. Vyplývá z toho několik zajímavých skutečností:

1. Interpretace historie se neustále mění v závislosti na našich aktuálních zážitcích a zkušenostech. Minulost stále porovnávám s tím, co je dnes. Čeští občané, kteří jsou dnes nespokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 jako daleko pozitivnější než dnešek. Čeští občané, kteří jsou dnes spokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 negativně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V červenci 2014 přispělo 224 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 58848,31 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2014 částkou 1693.61 Kč. Příjem z reklamy byl v červenci 2014 celkem 21 366 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2014 380 070,10 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21. srpen 1968 | Ukrajina | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
39310