Prezident Miloš Zeman postrádá základní znalosti o dění ve světě

27. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český prezident Miloš Zeman se tentokrát pasoval do role odborníka na islamistickou hrozbu a terorismus ZDE. Zeman mimo jiné prohlásil: "Zhroucené země jsou živnou pro vytvoření nových a nových teroristických buněk," upozornil český prezident. Mezi takové zhroucené země zařadil Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Libyi či Afghánistán." Prozradil mu nějaký jeho osvícený poradce na tuto problematiku, kdo a za jakých okolností tyto země jeho mluvou "zhroutil"?

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Mezi tyto jedince patří i Miloš Zeman, který je známý svým nekompromisním postojem vůči islámské hrozbě, aniž by rozeznával různé proudy tohoto náboženství, a podporou zemí a režimů, jež masově porušují lidská práva. Prezident do Prahy pozval předáka egyptské pučistické vlády Abdala Fataha Sísího ZDE, přestože tento brutální režim na domácí půdě zmasakroval nejméně 2500 svých oponentů a vězní asi 20 000 nepohodlných osob a stovky z nich týrá v utajených mučírnách ZDE. Nicméně Obamova administrativa na jaře "odmrazila" polovinu vojenské pomoci Káhiře ve výši asi 650 milionů dolarů ročně, čímž tento režim v podstatě legitimizovala.

Známá je rovněž Zemanova neochvějná podpora Izraele, aniž by prezident reflektoval skutečnost, že izraelská armáda počínaje 8. červencem zahubila asi 1600 civilních obyvatel Gazy a na základě poznatků palestinského ministerstva zdravotnictví kompletně vyhladila 90 rodin ZDE.

Z úst českého prezidenta jsem, pokud se nemýlím, nezaslechl ani jediné vřelé slovo na adresu vražděných Palestinců v Gaze a na Západním břehu. Jsou to přece muslimové, jejichž náboženské vyznání podle Zemana ohrožuje en bloc západní civilizaci. Proti lidem této víry by prezident nasadil bezpilotní letouny, přestože řada expertů varuje, že útoky dronů násilí a terorismus naopak zvyšují ZDE.

Za potenciální riziko Zeman považuje ruskou invazi na východ Ukrajiny. Zeman doslova prohlásil, že bylo určitě nutné, aby NATO kvůli tomuto nebezpečí podniklo "preventivní akce".

Ano, Severoatlantická aliance se od kolapsu Sovětského svazu nehlučně posunovala na východ k ruským hranicím, a na eskalaci konfliktu na východě Ukrajině se společně s Evropskou unií značnou měrou podílela. Tento nesporný fakt mezi jinými důkladně analyzuje profesor politických věd John J. Mearsheimer ZDE. NATO tuto neblahou skutečnost nově potvrzuje rozhodnutím rozmístit vojenské jednotky na základnách ve východní Evropě, a to právě tváří v tvář ruské hrozbě, která číhá za ukrajinskými humny.

Český prezident Miloš Zeman v celé nahotě ukázal, že neví, co se ve světě doopravdy děje. Představuje si jej manichejsky jako souboj dvou civilizací: dobra a zla. Zlo v podobě islámské hrozby, ať už si pod tím představíme cokoliv, musí být vymýceno. Takto jednoduše vypadající obrázek však nemá co do činění se skutečností a posiluje zhoubnou mytologii, jež se může transformovat v něco reálně obludného. Naštěstí český prezident nedisponuje žádnou silou ani vlivem, takže svět může zůstat relativně bezpečný.

0
Vytisknout
17039

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2014