Ruský ministr zahraničí požaduje okamžité příměří na Ukrajině

1. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Lavrov požaduje, aby se rozhovory soustředily na příměří a aby se ukrajinské jednotky stáhly z postavení, v nichž mohou zraňovat civilisty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil, že rozhovory o ukrajinské krizi v Minsku se musejí soustředit na dosažení okamžitého příměří.

"Musejí opustit postavení, v nichž mají možnost zraňovat civilní obyvatelstvo," řekl Lavrov v pondělí v přednášce před studenty. "Počítám s tím, že dnešní rozhovory budou věnovány především dohodě o okamžitém příměří, bez podmínek."

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Moskvu z "přímé a otevřené" agrese proti jeho zemi. Jeho jednotky bojovaly v pondělí proti ruskému tankovému praporu o životně důležité letiště v Luhansku. V Ilovajsku, nedaleko Doněcku, je nadále obklíčeno Rusy podporovanými separatisty několik stovek ukrajinských vojáků.

V Mariupolu se pohřešují dva ukrajinští námořníci poté, co separatistické dělostřelectvo zaútočilo v Azovském moři na ukrajinský hlídkový člun. Osm námořníků bylo zachráněno, uvedl v pondělí činitel ukrajinské pohraniční služby.

Robert Menendez, předseda amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy, který je loajální vůči Obamově vládě, požadoval, aby Spojené státy vyzbrojily ukrajinskou armádu. "Toto je bod zlomu," řekl v Kyjevě. "Jsou tady tisíce ruských vojáků a přímo se podílejí na tom, co je jasně invaze. Měli bychom Ukrajině poskytovat takové obranné zbraně, které způsobí, že Putinova další agrese ho bude něco stát."

Kyjev uvedl, že nebude vyjednávat s představiteli samozvané doněcké a luhanské lidové republiky, které považuje za teroristy. Avšak ve zřejmém vítězství pro Moskvu informovali separatisté, že se budou tento týden podílet v Minsku na jednání s delegací z Kyjeva.

Analytikové spekulují, že Putin neusiluje o anexi východní Ukrajiny jako na Krymu, protože by byla nákladná a vojensky těžko proveditelná, ale snaží se vytvořit "zamrzlý konflikt", který by Moskvě dal možnost trvale zasahovat na Ukrajině.

Od rozhovorů mezi Putinem a Porošenkem v Minsku minulé úterý se situace změnila. Separatistické jednotky ovládly Novoazovsk na jihovýchodě země, zřejmě za pomoci ruské armády. Avšak k očekávanému útoku na klíčový přístav Mariupol nedošlo.

Mnoho obyvatel Mariupolu kope zákopy na předměstích města a připravuje se na jeho obranu. Mariupol ovládli na začátku povstání vzbouřenci, ale v červnu ho znovu dobyly ukrajinské jednotky. Většina obyvatel Mariupolu nemá touhu účastnit se dalšího násilí, i když mnoho z nich je skeptických ohledně vlády v Kyjevě.

Kyjev uvedl, že bue Mariupol bránit před útokem separatistů, i když nejsou vidět žádná opevnění či posily, které by byly schopny takový útok odrazit. Většina jednotek bránících Mariupol jsou dobrovolníci.

Vadim, velitel v Azovském praporu, známém svými extremně-pravicovými postoji, uvedl v neděli, že je důležité bránit Mariupol, který má velký strategický význam.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8419

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2014