Putin: "Ukrajinské jednotky se chovají jako nacisté"

29. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin odmítl obvinění, že v podstatě provedl invazi na Ukrajinu a obvinil ukrajinskou armádu, že se chová v konfliktě na východě jak nacisté a pohrozil, že svůj konflikt se Západem rozšíří na oblast Arktidy.

Jen několik hodin poté, co Barack Obama obvinil Rusko, že posílá vojáky na Ukrajinu a podporuje tam tak zintenzivnění separatistické války, Putin se vyjádřil, že viníkem je ukrajinská armáda, která se zaměřuje na obytné oblasti měst tak, jako to dělala německá vojska v bývalém Sovětském svazu.

Dodal, že Rusové a Ukrajinci jsou "prakticky tentýž národ", a vrátil se tak k tématu ze svého předchozího prohlášení, kdy označil sporné oblasti na jihovýchodní Ukrajině jako Novorusko - což je návrat k carismu, kdy se této oblasti vládlo z Moskvy.

Zmínil se záměrně o Arktidě, která je se svými velkými energetickými zásobami a tajícími námořními cestami zdrojem nového potenciálního konfliktu mezi Ruskem a jeho západními soupeři. "Náš zájem se soustřeďuje na Aarktidu. A samozřejmě bychom měli věnovat více pozornosti otázkám rozvoje Arktidy a posílení našeho postavení," řekl Putin na táboře mládeže za Moskvou.

Putin také varoval, že si Západ "nemá zahrávat s Ruskem jako jadernou mocností." Dodal, že ruské ozbrojené síly, podporované jaderným arzenálem, jsou připraveny reagovat na každou agresi. Dodal, že anexe Krymu letos v březnu byla nutná, aby bylo tamější převážně ruské obyvatelstvo ochráněno před násilím ukrajinské vlády. "Rusko je daleko účasti v jakýchkoliv velkých konfliktech," uvedl Putin v mládežnickém táboře u jezera Seliger. "To nechceme a to neplánujeme. Ale přirozeně bychom vždycky měli být připraveni odrazit jakoukoliv agresi proti Rusku. Ruští partneři by měli pochopit, že je nejlepší si s námi nezahrávat," řekl Putin oblečený neformálně v šedivém svetru a světlemodrých džínsech.

"Díky Bohu nikdo nepomýšlí na vyvolání velké války s Ruskem. Chci vám připomenout, že Rusko je jednou z čelných jaderných mocností."

Řekl dále, že pokračující boje na východní Ukrajině jsou důsledkem odmítání Kyjeva vyjednávat. Kritizoval Spojené státy a Evropskou unii za neústavní odstranění bývalého kyjevského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého podporovala Moskva, a za to, že ho nahradily proevropskou vládou.

Dodal, že východní Ukrajina nesouhlasí s Janukovyčovým svržením a je nyní obětí "hrubé vojenské síly" od vládních letadel, tanků a dělostřelectva".

"Pokud to jsou současné evropské hodnoty, tak to jsem tedy nejvyšším způsobem zklamán," řekl a srovnal vojenské operace Ukrajiny na východě země s nacistickým obléháním Leningradu za druhé světové války.

"Malé vesnice a velká města jsou obklopena ukrajinskou armádou, která přímo útočí na obytné oblasti s cílem zlikvidovat infrastrukturu... Je smutné, že mi to připomíná události druhé světové války, kdy němečtí fašističtí okupanti obklíčili naše města."

Velvyslanci NATO v pátek obvinili Rusko z "otevřeného porušení" suverenity Ukrajiny. "Navzdory nepřesvědčivým dementi Moskvy je nyní jasné, že ruská vojska a zařízení protizákonně překročila hranici na východní a jihovýchodní Ukrajinu," konstatoval generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Americký prezident Barack Obama řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu, že Rusko povzbuzuje, poskytuje výcvik, výzbrojuje a financuje separatisty v regionu a varoval Moskvu, že čelí další izolaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
13100

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2014