Dojde k odklonu od ideologizace politiky?

27. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Za hlavní problém Nečasovy vlády považuju její ideologičnost. Lidé z ODS a TOP 09 neustále opakovali jako mantru základní neoliberální ideologické poučky a podle nich naprosto neústrojně bez schopnosti vnímat, co se ve společnosti děje, realizovali v zemi radikální ideologická řešení, přestože v tom neměli podporu občanů. Podobně jako za komunismu, ale zřejmě v daleko větším množství, používali mantru ideologických hesel jako zástěnu, za níž stát v obrovském měřítku rozkrádali.

Není příliš překvapivé, že těmto stranám dali voliči políček a zvolili v tak velkých počtech protestní strany Úsvit a Ano.

Motivací jejich vstupu do politiky je zjevně rozhořčení. Babiš se před dvěma lety rozhodl vstoupit do politiky, "protože se už nemohl dívat" na to, jak zemi ničí ODS a TOP 09. Dospěl k názoru, že on jako velkopodnikatel, by to uměl daleko líp. Jeho hlavní motivací byla jistě především frustrace, že ODS a TOP 09 brání jeho podnikání, a zároveň i podnikání jiných, ale v jeho dosavadních výrocích na rozdíl od představitelů ODS a TOP 09 vidím určitý lidský zájem a určitou touhu po prosazení férovosti. Je to vidět především v tom, jak neustále poukazuje například na to, že česká vláda nebyla léta schopna prosadit zákon o státní službě, který byl před r. 2004 podmínkou vstupu ČR do EU, anebo i v drobné poznámce o tom, jak neférová je v ČR exekutorská praxe, v porovnání už třeba jen s Polskem.

Vnímám, že se od voleb podstatně proměnil veřejný diskurs. Tytam jsou Kalouskovy floskule o tom, že "levice ohrožuje demokracii" i Schwarzenbergovy bláboly o "nebezpečí putinizace". Aspoň v první etapě budou noví populističtí zákonodárci zjevně jednat především pragmaticky.

Je jasné, že ani Babiš, ani Okamura, a do značné míry zřejmě ani Bělobrádek, nemají ponětí, jak parlamentní politika funguje. Babiš ani Okamura jsou motivováni rozhořčením, jak špatně se vládlo v ČR dosud, ale zjevně nemají žádný promyšlený politický program. Už během volební soboty učinil za několik hodin Babiš několik protikladných výroků.

Osobně si myslím, že skutečnost, že oba jsou pro českou politiku nováčky, může být určitým pozitivem, pokud se budou chovat pragmaticky a budou vnímat a chtít dělat, co si přejí občané. Velkým přínosem je, že se, jak se zdá změnil jazyk politického diskursu. Mluví se, i když poněkud zmateně, pragmaticky o tom, co je špatně. Zmizely ideologické fráze předchozí vládní garnitury. To je závan čerstvého vzduchu.

Obavy vyvolávají ovšem úvahy o tom, co se stane, až se Babiš a Okamura doučí, jak se jedná v parlamentě. Budou i nadále pragmaticky hájit "zájmy lidí", anebo spíš svoje? A může mít zájem Babišova podnikání průnik se zájmy českých občanů?

0
Vytisknout
9636

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013