Je to jiné, než to vypadá, ale je to dobré

20. 9. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

ZDE a ZDE jsem se pokusil vysvětlit, že chování politických stran, které nám škodí, umožňuje volební zákon tím, že dovoluje, aby mezi poslance a občany- voliče byla vklíněna politická strana. Tak to zůstane i v těchto volbách, protože o prosazení nového volebního zákona lze usilovat až v nové Sněmovně. Jako přípravu na to jsem popsal stručně a nezáživně, jak si to právní norma žádá, věcný záměr takového zákona. Čtenář Kolařík z toho nevyčetl to důležité, co plyne ze souvislostí a jistě nebyl sám. Něco tedy napovím. Není to o rušení politických stran, ale o tom, jak způsobit, aby samy změnily své chování.

Projekt Spojení 12 (ZDE) v článcích zmíněný, vznikl jako nabídka malým stranám a skupinám aktivistů, aby mohli mít společnou kandidátku, kde by je nikdo neomezoval v jejich zvláštnostech, jen by se museli v regionu představit a líbit. Ovšem služeb Spojení 12 by se dalo využít i beze změny volebního zákona, byla by větší šance v jeho rámci získat pět procent, jen na to ještě naše politická drobota nepřišla a tím škoduje.

Ale v novém volebním modelu skupina silná třeba v jediném volebním obvodu ze sedmadvaceti by mohla zde získat poslance, i kdyby všude jinde neměla nic. Je třeba si všimnout, že na jednoho poslance stačí mít zhruba sedminu hlasů v tom obvodu, i méně, a celkově tedy asi půl procenta hlasů. Tak to je krajní případ, ale skupina silná v daném volebním obvodu by mohla na kandidátce Spojení 12 získat i několik poslanců. To je výhoda vyhodnocování každého obvodu zvlášť a výhoda volby osobností z libovolné kandidátky. Je to mnohem blíže dobré poměrnosti a rovnosti váhy hlasů než dosud. Také to respektuje místní zvláštnosti.

Ale rád uznávám, že s tím odvoláváním má pan Kolařík pravdu, tam se musí dát jiné kriterium pro odvolání. Musí to být, například, nedosažení toho počtu podpůrných hlasů, které by vedly ke zvolení dalšího kandidáta z téže kandidátky. Proto se má každé nové řešení zkoumat a většinou se chyby dají opravit a dobré účinky zůstanou zachovány.

Je dobré si všimnout, že v tomto volebním modelu se z každé strany prosadí ti nejlepší, ať už jsou na kandidátce kdekoliv a každá volební strana se bude muset starat o to, aby nabídla kandidáty, které za dobré uznají voliči. A musí počítat s tím, že takto zvolení poslanci budou daleko méně závislí na vedení strany, nebudou poslouchat jeho příkazy a místo koaličních obchodů bude fungovat jen přirozená spolupráce. Malé strany nejsou bez vyhlídek ve volebním obvodu, kde budou mít často veřejně vystupujícího kandidáta. Až iniciativy a místní subjekty pochopí výhodu účasti ve Spojení 12, budou mít poslance i některé z nich.

Způsob politiky se změní a to zásadně a proto pokusy prosadit nový volební zákon zajisté narazí na tuhý až zuřivý odpor. Ukáže se přitom, kdo je kdo. Demokratů máme, jak známo, moc málo.

0
Vytisknout
8802

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013