Papež: Nikdy jsem pravičák nebyl

23. 9. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

V posledních dnech sdělovací prostředky útržkovitě předaly střepy z obsahu třicetistránkového rozhovoru, který papež poskytl jezuitskému časopisu La civiltà cattolica (č. 3918, 19. 9. 2013, s. 449--477) a jeho šéfredaktoru Antoniu Spadarovi. Media zjednodušeně přetlumočila především papežův pohled na otázku katolických homosexuálů a na roli žen v katolické církvi.

Nějak pozornosti nejen českých sdělovacích prostředků unikl úryvek, kde papež mluví o svých zkušenostech jako provinciál jezuitů v Argentině a o svém vztahu k vládnutí. Tam doslovně papež říká: "Nikdy jsem pravičák nebyl".

Podle kontextu lze tato slova vykládat ve smyslu, že dnes se papež domnívá, že za mlada rozhodoval příliš autoritářsky, ale že to nebylo kvůli tomu, že by si tak představoval ideální fungování společnosti (tedy pravice = autoritářský režim).

V každém případě se teď papež pravidelně konzultuje Radu osmi kardinálů. To dělá z osobního přesvědčení a zároveň ve snaze aplikovat doporučení, která vzešla z přípravných prací volební konkláve.

Číslo časopisu La civiltà cattolica (italsky) lze stáhnout ZDE. V angličtině je rozhovor ZDE

0
Vytisknout
9522

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013