Nakrmili jsme stovky lidí. Bez Makra a bez Tesca

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Při brněnské podzimní cyklojízdě Nakoleon, které se účastnilo více než 1000 cyklistů a cyklistek, rozdala brněnská skupina Jídlo místo zbraní (Food not Bombs) občerstvení stovkám lidí. Podávaly se chleby s veganskými pomazánkami, z nichž každá obsahovala také potraviny zachráněné z popelnic. Akce se obešla bez podpory obchodních řetězců.

Denně prodejny potravin vyhazují množství ovoce a zeleniny. Pouhé vizuální nedostatky nebo drobná mechanická poškození jsou důvodem, proč jinak nezávadná strava končí zcela zbytečně v kontejnerech s odpadem. Brněnská skupina Jídlo místo zbraní tyto potraviny po tepelné úpravě pravidelně rozdává spolu s nevydanými porcemi z restaurací. "Poukazujeme tak na systémovou vadu ve fungování společnosti, která nedokáže zajistit dostatečné množství jídla pro všechny své obyvatele, zejména lidi bez domova nebo žijící ze starobního důchodu, a která zároveň mlčky toleruje znehodnocování velkého množství potravin. Násobky prostředků, které by mohly pomoci k řešení situace, přitom věnuje na nákupy zbraní. Místo podpory důstojného života napomáhá výrobě nástrojů určených ke zraňování nebo zabíjení," uvedl Vojen Řezník z brněnské skupiny Jídlo místo zbraní.

Rozdávání jídla po zakončení čtvrteční cyklojízdy bylo zaměřeno na propagaci freeganství jako aktivního vyjádření nesouhlasu s fungováním společnosti, která přes relativní blahobyt nedokáže zajistit dostatek potravin pro všechny své obyvatele.

Osobně se s námi můžete setkat při rozdávání vždy v sobotu v 15:30 na Moravském náměstí. Bližší informace o činnosti brněnské skupiny včetně kontaktu najdete také na webu http://www.foodnotbombs.cz.

0
Vytisknout
9029

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013