Už vím, koho budu volit

23. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Je mi třiapadesát a část svého života jsem tedy prožil za vlády KSČ. Taky jsem se cítil v té době bytostným antikomunistou a po události, o které jsem se dlouho domníval, že se po právu jmenuje Sametová revoluce, bylo mé antikomunistické srdéčko zprvu nekonečně šťastné, za nějakou dobu pak ještě celkem spokojené a nyní už jen pusté. Podepsal jsem Několik vět, osobně jsem tehdy navštívil s podpisovými archy všech občanů, které se mi povedlo k prostudování dokumentu přimět a poté dokonce i připojit své podpisy manžele Havlovy a s nervózním úsměvem je předal paní Olze. Taky jsem cinkal klíči v listopadu, pěkně jsem několik dnů mrznul na Václaváku, to se ví, píše Svatopluk Otava.

"Komančům" jsem měl za zlé hlavně to, že republika byla zadrátovaná, ve škole nás vedli primitivně ateisticky, neměli rádi bigbít. A že všude vládla protekce, takový ten náš český jánabráchismus -- no, hlavně pak to, že mi padesátých letech na osm měsíců zabásli mého poctivého tatínka, protože poslouchal zahraniční rozhlas a naivně se pak o odposlouchané informace dělil v práci s kolegy a dokonce obtěžoval i skalní soudruhy otravnými dotazy. To jim konečně mám za zlé dodnes.

A když jsem u toho dneška. Blíží se nám předčasné volby a tak jsem dumal (dlouho dumal), půjdu-li volit a koho vůbec vlastně. Já, pravičák? Jaké mám možnosti? ODS? Volil jsem je dvakrát, ale dnes bych si s chutí dal pár facek. Vybavím-li si ctihodné obličeje postaviček odtržených zcela od reality jako například "čistě" ješitnou a lehce hysterickou knihovnici paní Němcovou, "plzeňského" právníka pana Bendu nebo "nejčistšího" katolíka pana Nečase, chce se mi střídavě smát i dávit. TOP 09? Senilní noblesu bez noblesy nebo vydestilovaného katolického chemika? Taky nechci. Možná nastupující středopravou KDU-ČSL? Když jsem pročítal Nový Zákon, došel jsem k závěru, že Kristus byl rozhodně bytostný levičák. Mám za to, že se potatil. Všimli jste si toho vůbec pánové Čunku, Bělobrádku a vůbec lidovečtí voliči? VV mi za zmínku příliž nestojí a nové politické subjekty, za kterými cítím podivné miliardové majetky mi tedy nesedí. Jenže volby jsou volby. Občanská povinnost. Tak co máme na levici?

Předně ČSSD. Zdá se, že vyhrají i beze mne. Navíc panu Sobotkovi moc nevěřím, při vládní krizi způsobil panu prezidentovi Zemanovi svým odmítnutím prvního pokusu o sestavení vlády pěkně horké chvilky a paní skoropremiérce růžové sny. Takže ne. SPOZ? Sympaťáci, ale já mám prostě výhrady, když si politická strana dá do názvu jméno žijícího člověka. Nemohli byste tam do budoucna psát malé "z" pane Mynáři? No, Zelené volit nebudu, na to dost zelený nejsem, nevypozoroval jsem u nich solidní program o čemkoliv.

A je to. Zbyli mi, bývalému antikomunistovi a dnes už spíše nekomunistovi , zase ti "Komanči". Po čtyřiadvacet letech od sametového handlu, kdy jim utekli všichni kariéristi budu prostě volit KSČM. Vzpomenu si na dobu, kdy sice bigbít nebyl v kurzu, ale pojmy jako bezdomovectví či sociální (ne)jistoty se nemusily užívat. Na dobu, kdy pro všechny bylo k dispozici špičkové zdravotnictví, kdy nás děti a studenti mohli reprezentovat na matematických, fyzikálních, chemických olympiádách, protože fungovalo dobře strukturované školství, nepotřebovali jsme tolik PR odborníků, reklamních režisérů, psychologů, manažerů, mluvčích, ale zato jsme neměli problém sehnat instalatéra nebo kominíka, nájemné se strhávalo inkasně z výplaty o kterou jste nemohli ani přijít, nejsa ve stadiu notorického alkoholika.

Tak jo soudruzi. Neříká se mi to lehce, ale fakt vás budu volit. Mimochodem jsem také samozřejmě četl váš program. Ukažte, co ve vás je a pracujte pro lidi. A -- snad ještě poznámečka: jelikož jste se už několikrát omluvili za ta padesátá léta a podobné zhůvěřilosti, já se vám teda omlouvám za ty listopadové klíče....

0
Vytisknout
21835

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013