ČEZ: Zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk

25. 9. 2013 / Martin Sobotka

čas čtení 4 minuty

Obchodní podmínky musí platiti pro každého, i když je nám ho nakrásně líto.

Vážené Britské listy,

se zájmem jsem si přečetl článek pojednávající o smutné situaci paní Stoklasové. Porovnal jsem si zde uvedené informace s našimi záznamy o zákaznících, píše Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy.

V hrubých rysech jsou zde uvedená čísla reálná, jediným skutečným závažným nedostatkem článku je to, že ve článku zmíněný účet pro zaslání pomoci nepatří paní Janě Stoklasové. Jelikož z něj přišla část plateb za elektřinu, lze usuzovat, že skutečná majitelka je v příbuzenském či jiném vztahu s paní Stoklasovou.

Reakce paní Jany Stoklasové na vyjádření mluvčího ČEZu pana Sobotky

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

ČEZ a ani pronajímatel bytu mě neupozornili na to, že akumulačky, které jsem užívala v zimě, a to pouze dvě hodiny denně, patří spíše do malé fabriky a již skoro deset let se nesmí používat. Toto jsem zjistila od elektrikáře, já sama elektrice nerozumím, jsem laik.

Problémy s ČEZ nemám jen já, ale spousta dalších lidí. Mluvčí ČEZ píše, že jsem neplatila řádně zálohy, ale už nepíše, že upomínky posílali na mou starou adresu, kde jsem bydlela před přestěhováním a předtím, než jsem se u ČEZu zaregistrovala na nové adrese a v novém bydlišti.

Já pak valila oči, že nejde elektrika a jen proto, že v ČEZu nevědí, co dělá pravá ruka a co dělá levá. Když vám někdo řekne, že v listopadu zálohu platit nemusíte, protože vám byla zapojena elektřina až v polovině měsíce, myslíte si, že je všechno v pořádku. Jenže jsem se šeredně zmýlila.

Nikdo mi nedoporučil, jakou mám platit zálohu a já jsem nic záměrně neurčovala.

Mluvčí ČEZu nepřesvědčil

25. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Sobotko,

děkujeme za reakci jménem ČEZu. Bohužel, nepřesvědčujete.

Tvrdíte, že vám jako podniku nejde o existenční ničení zákazníků, protože, jak píšete "zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk". Z toho hlediska je ovšem nepochopitelné, že odmítáte poskytovat splátkový kalendář právě těm zákazníkům, kteří ho nejvíce potřebují, totiž těm, kteří mají potíže s platbou. Namísto toho, jak je zvykem u slušných firem a v civilizovaných zemích, že se lidem s minimálními prostředky poskytne takový splátkový kalendář, aby dluh mohli splatit, vy u zákazníků, kteří mají potíže s placením, začnete vymáhat okamžitě platbu celé částky. Tím ovšem popíráte své tvrzení, že zákazníky ničit nechcete, protože za daného stavu legislativy v Česku takového zákazníka existenčně zničíte, protože ho vystavíte exekuci, čímž se jeho dluh zmnohonásobí.

Sledování spotřeby energie

25. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Německá firma eon má na svých stránkách pro své britské zákazníky automatický "energy tracker": Na každém zákaznickém účtu se okamžitě objevuje, kolik energie zákazník spotřeboval předchozí měsíc ve srovnání se spotřebou za totéž období v předchozím roce. Kdyby toto provozovaly české energetické podniky, nemohli by být občané překvapování na poslední chvíli nesplatitelně velkými účty za elektřinu a plyn, které vedou k exekucím.

PORADENSKÁ STRÁNKA BRITSKÉ VLÁDY PRO OBČANY:

Mám potíže s placením účtů za energie. Existuje pro mě nějaká pomoc?

25. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské vládní informace. Zdroj v angličtině ZDE

Tyto informace platí pro Anglii, Wales a Skotsko.

Pokud jste pozadu s placením účtů za plyn či elektřiny, bezodkladně kontaktujte svého dodavatele.

Váš dodavatel energií má zákonnou povinnost vám nabídnout splácení vašeho dluhu v takových částkách, jaké si můžete dovolit. Váš dodavatel energií vám musí nabídnout takovou splátkovou metodu, která vám nejvíce vyhovuje, a musí vzít v úvahu, jak velké částky máte schopnost splácet.

Měli byste dostat možnost splácet svůj dluh v měsíčních splátkách. To se jmenuje splátkový kalendář. Pokud čelíte vypnutí energie, anebo jste nebyli schopni dodržet splátkový kalendář, váš dodavatel energií vám může nabídnout elektroměr či plynoměr na předplatné. Takový elektroměr či plynoměr vám umožní splácet pevné částky vašeho dluhu a zároveň platit předem za energie, které v současnosti používáte.

K dispozici je pro vás státní podpora, pokud splácíte dluh za energie a také další dluhy za domácnost. Podmínky této podpory jsou vysvětleny na stránkách British Gas Energy Trust a EDF Energy Trust.

Prosím, kupte náš dům za půldruhého milionu korun

24. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Jen tak se můžeme vyhnout existenční katastrofě, píše Jana Džbánková. Nedovolte, aby ho prodal insolvenční správce za míň. Popis a fotografie domu jsou ZDE

Proč je to naléhavé...? Pokud dům prodá insolvenční správce za 1 milion (což nám oznámil), pokryje to pouze zajištěného věřitele a bude vyhlášen konkurz. Z majetku ty nezajištěné věřitele rozhodně nevyplatíme, neboť hodnota věcí je max. 50 tisíc a jsme bez příjmů, tudíž podle slov správce jdem na ulici s osobními věcmi a ještě se spustí kolotoč exekucí.

A při sumách, které si nárokují exekutoři a právníci, ta částka bude taková, že to budou splácet ještě naše děti.

Kdyby manžel nepřišel o práci, nikdy by jsme takhle nedopadli.

Všechny půjčené peníze byly pouze na opravu domu, jídlo a hlavně nehorázné nedoplatky energie.

Nikdy jsme nebyli za 20 let na dovolené, žijeme celou dobu skromně a poctivě, a přesto to nestačí.

Aby došlo k napravení situace, byli jsme i 10 měsíců bez proudu.

Ať se snažíme sebevíc, neni to nic platné.A práce pokud je ... tak na 3 měsíce a konec, zřejmě je to výhodné.

Abychom vůbec dostali hmotnou nouzi, museli jsme 3 měsíce žít z 8 tisíc a nepřestat platit účty, což je 1 tisíc na měsíc pro 5 lidí na jídlo, i tohle jsme ustáli, ale víc už neustojíme.

Nežádám o milodary, ale o šanci dostát závazkům vůči věřitelům, a dostat tak šanci na normální život pro své úžasné děti. A varovat všechny, co hledají bezpečí v úpadku, jak snadno mohou být zlikvidováni.

Syrští povstalci odmítají prozápadní opozici. Inspektoři OSN se vracejí

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Třináct povstaleckých skupin, včetně mocné Fronty an-Nusra napojené na al-Kajdu, dnes odmítlo autoritu opozičních frakcí podporovaných Západem a vyzvalo ke sjednocení opozice v "čistě islámském rámci". Mezitím se inspektoři OSN vracejí do Sýrie, aby pokračovali ve vyšetřování útoků chemickými zbraněmi.

Ve Westgate se stále střílí. Keňané drží státní smutek

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z nákupního střediska Westgate, kde se o víkendu odehrál islamistický masakr zákazníků, se stále ozývá palba. Podle vládního mluvčího střílí preventivně vojáci, kteří komplex prohlížejí místnost po místnosti. Podle něj už déle než 36 hodin nedošlo k palbě ze strany teroristů. Avšak vysoce postavený představitel bezpečnostních služeb sdělil agentuře AP, že ačkoliv keňský prezident Uhuru Kenyatta včera večer vyhlásil vítězství, z komplexu se ozvaly tři výstřely a úřady zatím nevědí, ze které části.

Uspořádání ve státě musí být takové, aby se nastolil stav, kdy se jeho obyvatelům žije pohodově

25. 9. 2013 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 6 minut

Při čtení příspěvku pana M. Taubra mě až zamrazilo.

Tedy doufám, že autor je skutečně pan Taubr. První dvě věty z jeho reakce jsou totiž přesnou citací projevu bývaléhé hlavy státu.

"Vidím velmi rád, že se lidé organizují.... ", (ten plebs, nad kterým stojí můj majestát)... "Dokazují tím, že přesně toto a jen a pouze tato cesta je ta nejefektivnější a nejlépe fungující." (Pan Taubr se nepovažuje za součást skupiny lidí, co se nějak organizují, nepotřebuje to.)

Nevím, z jakých zdrojů autor příspěvku sebral povšechnou znalost o efektivitě mezilidské pomoci, (a není státní správa nejvyšší formou této organizace obyčejných lidí?) ale vím zcela určitě, že se prekérně mýlí v důvodech pro své tvrzení. Z mého pohledu je totiž základní premisou, že kdyby stát fungoval jak má, nebylo by vůbec o čem psát.

Pláč na nesprávném hrobě

25. 9. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Proč se starat o existenčně ničené spoluobčany? Zdá se mi, že se BL stávají tribunou zbědovaných lidí, kteří si naříkají a doufají, že jim Vaši čtenáři pomohou. Přitom líčení jejich potíží je jistě vhodně upravené, aby budilo soucit. Snad byste s tím mohl přestat. Děkuji za pochopení. Jan Kučírek.

ZDE

V záhlaví uvedený výrok čtenáře Britských listů lze chápat dvojím způsobem. Buď je pan Kučírek necita, nebo mu jde o to, aby BL v konkurenci obstály.

"Samozřejmosti" bohužel nejsou samozřejmé

25. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Chábe, napsal jste článek o značce Rodiče vítáni opravdu s razancí, reaguje Tomáš Feřtek.

Obvykle míváme vstřícnější reakce, ale možná je to tím, že to jsou učitelé a rodiče, kteří s tou značkou mají nějakou praktickou zkušenost. Školy si značku často pochvalují jako způsob autoevaluace. Je to pro ně seznam toho, co by mohli v komunikaci s rodiči dělat. A plán, když už ty základní věci dělají, kudy se vydat dál.

Kde leží Kartágo, aneb Propaganda jako umění (ne)možného

25. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

Marcus Porcius Cato, řečený Censor, vyšel z chudých poměrů, ale vypracoval se. Díky své neústupnosti, okázalému vlastenectví, důkladnému vzdělání, ale především ostrému jazyku a řečnickému talentu se stal jedním z nevýraznějších politiků své doby, jenž neváhal použít nástroje, který byl nazván propagandou až mnohem později. A sice roku 1622 (záhy po Bílé Hoře), kdy papež Řehoř XV. založil kongregaci pro šíření víry Sacra congregatio de propaganda fide, jejímž hlavním posláním bylo získávat církvi nové ovečky a tím upevňovat a rozšiřovat její světskou moc. Pojem se tedy zrodil z lůna církve svaté, ale jeho obsah je starý jako touha ovlivňovat a ovládat bližní, tedy jako lidstvo samo.

Slovo a svět: Ke sporu o literaturu a ideologii

25. 9. 2013 / Adam Borzič

čas čtení 9 minut

I.

Český literární rybník zase vře. Tentokrát byl rozbuškou text Marty Svobodové a Jana Bělíčka v A2 Ideologie a literatura, koncipovaný jako širší odpověď kritičce Evě Klíčové, která se v článku Kritéria lyrického věku obula do redakcí A2 a Tvaru pro jejich politickou profilaci. Nad jejich promyšleným textem si lze jistě klást otázky, protože přímo volá po diskusi. Rozhodně s ním lze polemizovat; představuje totiž vyhrocenou koncepci literatury, která se radikálně obrací do světa a postuluje kritickou angažovanost jako střed literatury. Sám mám s některými formulacemi tohoto eseje potíže a dovedu si představit i jiné uchopení tématu. Nestačím ale žasnout nad reakcemi některých českých literátů, které se po otištění textu rozpoutaly.

Kecy a teologie

25. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Jsem svatý žebrák a proto tady s vámi piju.
Ne kvůli zapomnění - abych stoupal k nebi výš a znova.
Abych se ponížil, ač mrtev, věčně žiju.
Slova, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, slova..."
Vladimír Merta

Stručná poznámka v žádném případě nemá suplovat případnou podrobnější reakci napadeného autora na kritiku, které byl vystaven. Jde v ní výhradně o bezprostřední upozornění na zcela zjevné nesrovnalosti ve druhém zmiňovaném textu.

Neonacisté vytvářejí nadnárodní struktury a kandidují do europarlamentu

25. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Nedávná vražda antifašistického rappera Pavlose Fyssase zřejmě řecké úřady probudila z letargie. Fyssas byl minulou středu ubodán nedaleko Athén. Jeho vražda upozorňuje na rozvíjející se spolupráci mezi ultrapravicovými extrémisty z různých zemí. A experti varují, že tento fenomén může mít nebezpečné důsledky.

Sýrie: Islamisté benefitují z programu USAID

25. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na fotografii vidíte velitele extrémistické organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) zvaného Muhadžirín Kavkaz va Šam ve stanu americké organizace USAID. Jeho uskupení napojené na al-Kajdu zjevně profituje z americké pomoci údajně směrované k legitimním umírněným povstalcům, kteří jsou součástí Svobodné syrské armády.

Anketa Romano hangos:

Kterých romských aktivistů či politiků si vážíte? A jak zvýšit jejich vliv?

25. 9. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 18 minut

Michal Šebela, redaktor České televize, Brno
V podstatě si vážím každého a každé, kdo se věnuje práci s Romy. V této době to pomalu začíná být hrdinstvím. Právě jsem dočetl rozhovor se Sri Kumarem Vishwanathanem. Přesně identifikuje problémy a varuje před vzrůstajícím rasismem. Plně s ním souhlasím. A romští politici či zastupitelé? Správně cílená otázka -- žádného/žádnou neznám a to je ten problém! Jsem pro kvóty pro menšiny do obecních zastupitelstev. Jistě, je na místě námitka, že budeme protežovat lidi podle rasy, podle barvy kůže (Romy, Vietnamce, Ukrajince, atd.). Jenže majorita tyto lidi podle barvy kůže diskriminuje, tak jim na začátku musí podle barvy kůže i pomoct.

A co bude dál?

24. 9. 2013 / Jiří Gracias

čas čtení 4 minuty

Vážení čtenáři.

Děkuji za Váš zájem a podporu.

Od zveřejnění mojí prosby na BL mi od vás za celý den přišlo téměř deset emailů s nabídkami, tipy, radami, podporou. Byly tam nabídky práce s téměř nebo úplně okamžitým nástupem, jeden dotaz na upřesnění mých dovedností, jeden tip na firmu, kde by měli mít práci, a k tomu, ačkoli o tohle jsem nežádal, několik nabídek finanční pomoci bez nutnosti navrácení. Během dne jsem se snažil všem odpovědět a domluvit se ohledně práce, kam ve středu ráno, až budou peníze na cestu, nastoupím. Využil jsem dokonce i první z nabídek na finanční pomoc, jako jediné, ačkoli jsem pravděpodobně nemusel, je to tak lepší a je tak jisté, že už nemůže dojít k žádným zbytečným problémům. Tentokrát jsem tedy jeden ojedinělý případ z o něco méně ojedinělých případů dlužníků, ve kterém došlo k "rozhřešení". Již se nemám čeho bát, alespoň prozatím.

29107

Magistrát Prahy 1 hájí zájmy kdekoho, jen ne svých občanů

24. 9. 2013 / Michal Šanda

čas čtení 3 minuty

"Občan Čečil řádně platí nájem za byt, v němž není možné bydlet, a přestěhovat se nemá kam. Vlastně má, může si vzít fňuknu, deku a baterku a rozložit bivak na podlaze..."

Kdo neznal Pepíčka Čečila v dobách undergroundu, určitě se s ním a jeho písničkami hranými na pověstnou fňuknu, neboli heligónku, potkal na nějakém hudebním festivalu nebo jiné kulturní akci. No a ti, kteří nevytáhnou paty z domova, ho od letošního jara znají z rádia, kde s Oldřichem Kaiserem kongeniálně spolupracoval na adaptaci Haškova Švejka.

Barack Obama dnes z tribuny OSN vyzve k silové rezoluci proti Sýrii a "odstranění Asada"

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama dnes ve svém projevu vyzve Radu bezpečnosti, aby přijala silovou rezoluci k situaci v Sýrii. Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že se nebojí; Rusko a Čína podle něj nedopustí útok na jeho zemi. Zahraniční opozice, jejíž vliv však v samotné Sýrii zaniká ve prospěch islamistů, oznámila, že souhlasí s účastí na druhém kole ženevských mírových rozhovorů.

Šedá síla mlčící, spící

24. 9. 2013 / Ivan David

čas čtení 4 minuty

Generace seniorů má nepopiratelné zásluhy, ale nároky jsou jí přiznávány neochotně. Stýskat si na nezájem a nepřízeň politiků nemá smysl. Politici musejí být k zájmu donuceni. Zlepšení životních podmínek seniorů je nákladné. Jestliže mnozí senioři soudí, že na nich už nezáleží a báby přemluveny vnukem či vnučkou volí pravici, je obtížné je oslovovat levicovou argumentací, že by na ně měla pamatovat mezigenerační solidarita.

Čí je dnes stát?

24. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Průměrná americká rodina s příjmem 23 050 dolarů ročně přispívá formou různých dotací a úlev do rozpočtu velkých korporací částkou 6 000 dolarů. To je více, než jim zaplatí za potraviny, bydlení, energii, zdravotní péči a nákup spotřební elektroniky. A to v situaci, kdy pod oficiální hranicí chudoby žije 16% Američanů a v extrémní chudobě s příjmem do 2 dolarů na den 1,5 milionu domácností, což je přibližně 1,2% obyvatel. Více než polovina dospělých Američanů ve svém životě stráví nejméně jeden rok pod oficiální hranicí chudoby.

Čí je takový stát, který existenčně likviduje střední třídu, aby sponzoroval velké korporace?

Po internetu koluje vtip, který říká: Korporace už nepotřebují ovlivňovat vládu, protože ony jsou vládou.

Pana Graciase přece nelikviduje český stát. On "jen" dovoluje, aby ho likvidovala Česká spořitelna. A to je přece zcela v logice české politiky, kde programy a volební sliby nic neváží a vliv ve stranách získá vždy ten, kdo sežene peníze - ať už pocházejí odkudkoliv.

Česká spořitelna je mezi našimi finančními ústavy unikátní v tom, že dlouhodobě masivně investuje do "podpory demokratického procesu", což v praxi znamená, že před volbami rozděluje miliony mezi všechny strany, které podle vlastních kritérií označuje za "demokratické".

Kdopak asi v těchto stranách bude mít větší ohlas: Jiří Gracias, nebo Česká spořitelna?

Tenkrát na Západě, aneb Oslyšená varování

24. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Letos v únoru ve věku 95 let zemřel sir Denis Forman, který větší část života pracoval v britském filmovém a televizním průmyslu. Mládí ovšem stejně jako většina jeho generace strávil v armádě, kde dosáhl hodnosti plukovníka. Za 2. světové války narukoval k Highlanders a když zjistil, jak tam vypadá výcvik, nechal se vyslat do pěchotní školy v Barnard Castle, kde se setkal s podplukovníkem Lionelem Wigramem. A právě na tuto pozapomenutou postavu britské vojenské historie sir Denis upozornil v autobiografii To Reason Why (1990). V závěru knihy přetiskl i Wigramův dopis týkající se žalostného stavu britských jednotek během invaze na Sicílii. Na základě fám ohledně dopisu upadl Wigram do nemilosti u maršála Montgomeryho a byl degradován. Veteráni válek na Falklandách a později v Iráku nicméně ještě po několika dekádách s překvapením čtou Wigramovu zprávu popisující zčásti tytéž problémy, jimiž profesionalizovaná britská armáda trpí dodnes.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O volebním vítězství Angely Merkelové, aneb O nebezpečné moci médií

24. 9. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Dozvěděl jsem se v BL, že si Ian Traynor v deníku Guardian myslí, že Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstává stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa. Zdánlivě má v tom Ian Traynor pravdu, jenže z mého hlediska to ale bylo trochu jinak, protože i v dobré hospodářské situaci se dá vždycky něco zlepšit, i když to není v zájmu všech lidí. Důvodem téhle poznámky není ale ani tak vítězství Merkelové jako role, jakou hrála média v předvolebním období.

TENTO STÁT JE NÁŠ, NE VLÁDNOUCÍCH PARAZITŮ

Stačí namísto nefunkčního státu vytvářet alternativní struktury?

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jiří Gracias se zachoval tak, jak máme my Češi, odcizení ve svém vlastním státě, jemuž nemůžeme důvěřovat, ve zvyku se chovat už po staletí, zřejmě snad od Bílé Hory, kdy nám správa vlastních věcí byla odebrána. Rozhodl se ignorovat státní struktury, po politicích nic nechtít, a vytvořit nové struktury vlastní, svépomocí, jakýsi alternativní "druhý oběh".

Představa, že by si lidi měli navzájem pomáhat a navzájem se solidárně zaštítit proti nelidskosti, je chvályhodná a záslužná. Jenže ono to nestačí. Není možno rezignovat na darebácký stát. I když je zřejmě v době, kdy stát nefunguje, v první řadě nutné, aby si navzájem lidé, postižení nečinností, nekompetentností či vyloženou zločinností státu solidárně pomáhali, lidé se musejí dát dohromady a na politicích si VYNUTIT, aby začal být stát spravován a řízen v jejich zájmu a k jejich prospěchu.

Vylíčil jsem příběh pana Graciase komusi zde ve Velké Británii. Britský posluchač se na mě díval ohromeně a pak řekl: "Na tom příběhu je tolik věcí, které jsou absolutně nepřijatelné. Prosím vás, ona je ta Česká republika v Evropské unii? Jak je to možné?"

Není prostě možné dál dopouštět, aby stát systematicky lidi bez viny existenčně ničil. Občané se musejí zasadit o to, aby byly zavedeny v ČR stejné - lidské - záruky, jaké fungují ve většině západních zemí. Aby občan nebyl existenčně zničen účtem za plyn či elektřinu, který energetická společnost rok nevydá, aby pak vyžadovala okamžitou a plnou platbu nezvládnutelné jednorázové částky. Aby neexistovaly nejasné podmínky poskytování bankovních půjček, aby se zákazník "náhodou" a náhle nepříjemně nedozvěděl, že ho ohrozí skryté a dosud neznámé poplatky a platby. Aby se drobná opomenutí nemohla stávat důvodem existenčního zničení nevinných občanů, na nichž vydělávají a z nichž tyjí kriminální parazité.

Nestačí pouze alternativní solidarita. Máme občanskou povinnost vynutit si na politicích stát, který bude založený na principech efektivity a slušnosti.

Ředitelka nemocnice ve Vyškově nevysvětlila, proč pacientu, jemuž hrozil infarkt účtovali 250 Kč za parkovné

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obdrželi jsme email od ředitelky nemocnice ve Vyškově, Ing. Věry Seidlové, v němž píše, že nemocnice provozuje bezplatná parkoviště. Paní Seidlová nechala vrátit tchánu pana Sterzika vyinkasovaných 250 Kč, avšak ve svém přípisu, o němž chtěla, abychom ho zveřejnili v Britských listech, nevysvětlila, jak je možné, pokud její nemocnice provozuje bezplatná parkoviště, že pracovníci nemocnice přijíždějícímu pacientu, který měl důvodné podezření, že utrpěl infarkt, namísto toho, aby ho co nejrychleji převezli k ošetřujícím lékařům, od něho inkasovali horentní parkovné.

Obrátili jsme se 16. září na Ing. Seidlovou s dodatečnou prosbou, aby tyto skutečnosti vysvětlila, protože je naprosto nepřijatelné, aby pacient, který přijíždí do nemocnice s podezřením na život ohrožující zdravotní stav, byl namísto urgentního ošetření nejprve podrobován inkasování parkovného.

Do dnešního dne jsme od paní ředitelky toto dodatečné vysvětlení neobdrželi.

Proč se starat o existenčně ničené spoluobčany?

24. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zdá se mi, že se BL stávají tribunou zbědovaných lidí, kteří si naříkají a doufají, že jim Vaši čtenáři pomohou. Přitom líčení jejich potíží je jistě vhodně upravené, aby budilo soucit. Snad byste s tím mohl přestat. Děkuji za pochopení. Jan Kučírek.

Dobrá zpráva -- rýsuje se obecné referendum. Ale bacha!

24. 9. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Jak uvádí deník Právo, rodí se unikátní šance prosadit ústavní zákon o všelidovém (obecném) hlasování (referendum), s nímž ústava už dvacet let počítá a který už více než desetkrát marně ležel neprojednán v parlamentu (svým způsobem, ještě že tak). Šance proto, že v příští Sněmovně budou mít, podle současných prognóz většinu strany, které obecné referendum prosazují, tedy ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, SPOZ i ANO.

Už vím, koho budu volit

23. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Je mi třiapadesát a část svého života jsem tedy prožil za vlády KSČ. Taky jsem se cítil v té době bytostným antikomunistou a po události, o které jsem se dlouho domníval, že se po právu jmenuje Sametová revoluce, bylo mé antikomunistické srdéčko zprvu nekonečně šťastné, za nějakou dobu pak ještě celkem spokojené a nyní už jen pusté. Podepsal jsem Několik vět, osobně jsem tehdy navštívil s podpisovými archy všech občanů, které se mi povedlo k prostudování dokumentu přimět a poté dokonce i připojit své podpisy manžele Havlovy a s nervózním úsměvem je předal paní Olze. Taky jsem cinkal klíči v listopadu, pěkně jsem několik dnů mrznul na Václaváku, to se ví, píše Svatopluk Otava.

CO PRÁVO ODMÍTLO VYDAT:

Česká republika potřebuje národohospodářskou vizi

23. 9. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Článek, který Právo odmítlo vydat. Zřejmě tam považují strategické myšlení za podvratné... :)

Před parlamentními volbami jsme svědky řady příslibů pomoci určitým vrstvám obyvatelstva, které by měly tvořit cílovou skupinu daného politického subjektu. Vytrácí se ale celkový, národohospodářský pohled na českou ekonomiku. Chybí základní otázka: z čeho bude Česká republika žít?

Proč jsou kalhoty, prodávané v Lidlu, tak neuvěřitelně levné

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Televize BBC zdokumentovala, že se vyrábějí v Bangladéši, kde jsou zaměstnanci nuceni pracovat od sedmi hodin ráno do 2.30 v noci - celkem 19 hodin. Za tuto devatenáctihodinovou směnu dostávají plat 60 Kč. Jak by řekl Václav Klaus, neviditelná ruka trhu pracuje ve prospěch prosperity nás všech.

Problémem továren na oděvy v Bangladéši se zabývá pořad televize BBC Dying for a Bargain, který se bude vysílat na okruhu BBC 1 v pondělí 23. září ve 20.30 britského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Předčasné volby! Fajn! Ale koho volit? aneb Komunisté už na preferencích ztrácejí nejméně ze tří důvodů

23. 9. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Náš třetí popřevratový prezident, vyvezený na Hrad přímou volbou většinou nás voličů, proto náš, sotva oklepal se z trusu pravdoláskařského a pravicového špinění předvolebního prezidentského boje, jal se naplňovat svůj slib, že nás zbaví zprofanované Nečasovy vlády. Sotva k tomu přikročil, zjevil se v ústech modroptáčníckých komsomolců i veteránů veřejným nepřítelem č. 1. Naposledy byla tak dehonestována jedna hlava našeho státu -- král Jiří z Poděbrad, ovšemže posmrtně též popřevratovými mudrci rovněž prezident E. Beneš.

Česká televize se nechová férově

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Pokud se Česká televize hodlá věnovat poměrně zásadnímu sociálnímu problému, který propouštění v dole Paskov vyvolá, je poněkud nešťastné, nechá-li mluvit pouze jednu ze zúčastněných stran, a to generálního ředitele těžební společnosti OKD, Jána Fabiána.

Z předpokládané debaty se tak stává monolog, jehož hlavní motto vystihuje následující věta: "Nemůžeme se bavit o variantě, kde budeme nadále dotovat něco, co je ztrátové." Otázku, kdo doly OKD vytuneloval a zda by měl takový člověk mít vůči zaměstnancům určitou odpovědnost, Česká televize neřešila.

Mobilizace - první dějství kapitulace

23. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Na dnešek připadá 75. výročí záříjové mobilizace čs. branné moci v roce 1938. České vyčůranectví tyto neblahé události a to, co následovalo krátce po nich - mnichovský diktát a zánik první čs. republiky - zpravidla využívá ke "statečnému" bití se v prsa následovanému alibistickým kňučením nad zradou spojenců, kteří nám prý neumožnili se bránit. Historik Jan Tesař však v knize Mnichovský komplex již před drahnou dobou poukázal na nepříjemný fakt, že Čechoslováci se koncem třicátých let především zradili sami. Přesněji řečeno, zradily je samolibé a "jasnozřivé" elity přesvědčené o své vyvolenosti, které alibisticky rozpoutávaly lidové nadšení pro obranu republiky v době, kdy už jasně věděly, že se situace v důsledku jejich předchozích chyb stává beznadějnou a žádná mobilizace ji nezachrání.

Kde udělal Andrej Babiš chybu?

23. 9. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Andreje Babiše potkává osud všech kontroverzních osobností: pro někoho je "lotr" pro jiného "hrdina". Co je důležité pro mne a předpokládám, že i pro laskavé čtenáře je motiv, s nímž do politiky vstoupil. Podle mého názoru je to ochrana majetku jeho impéria. Ví, že čím chudší budou Češi, tím více bude sílit požadavek na znárodnění majetku bohatých a tedy i jeho. Konec konců to ukazuje i případ dolu Paskov. Jeho zájmem je tedy nastolit v této zemi alespoň elementární pořádek a dát lidem práci, aby se nebouřili.

O hrozbě existenční likvidace kvůli nesplacenému dluhu pouhých 4000 Kč

23. 9. 2013

čas čtení 19 minut

Paní z oddělení vymáhání [České spořitelny] mi sdělila, že stačí zatím jen doplatit první poplatek, že se tak vyhnu nebezpečí třetí upomínky (za další poplatek) a tím i vymáhání celé pohledávky. Nepříliš jsem tomu věřil, ale rychle jsem složil na pokladně ČS, pod jistým pokladním kódem, poplatek něco málo přes 1000Kč. Zbytečně. Třetí upomínka přišla. A jako pozornost firmy ještě další upomínka, za dalších 300 Kč, na podnikatelský účet, ze ktrého mají splátky automaticky odcházet (odečetl se poplatek za vedení účtu). Nyní by měla být dlužná částka se vším všudy snad něco ke 4000 Kč. Hrozí mi, že přijdu o střechu nad hlavou. Tyhle peníze absolutně nemám šanci během krátkého času získat- ne bez denně placené práce.

Jako poslední možnost záchrany situace a odvrácení mojí potenciální likvidace, jsem se proto rozhodl obrátit na čtenáře a snažně je poprosit o jakoukoli pomoc. Prosím každého čtenáře, kdo o něčem ví, nebo přímo může nabídnout jakoukoli práci s denní výplatou peněz, ať mi tuto práci nabídne. Vynasnažil bych se pracovat kvalitně, rychle, a podle svých nejlepších schopností. Zvládnu leccos (ale ne úplně všechno). Krom toho, jsem SŠ strojař. Umím pracovat také na soustruhu v malosériové výrobě a pracoval jsem i na CNC v kusové výrobě (s vlastním programováním/seřizováním). Je to už dlouho, ale snad to ještě umím. Běžně pracuji na PC a dříve jsem také zpracovával data. Kvalifikace je teď nepodstatná, podstatná je jakákoli zvládnutelná práce, ale co kdyby náhodou. Plat stačí od 50 Kč/h, pokud by byla práce aspoň na 8 hodin denně. Mohu slušně dojíždět kupříkladu do Brna, jsem z okresu Blansko. Prosím, máte- li cokoli, případně informaci, ozvěte se, píše Jiří Gracias z Boskovic.

Pozn. JČ:Dalo se očekávat, že po zveřejnění drastických případů lidí ohrožených exekucemi se na redakci Britských listů začnou obracet další oběti. Jak už jsem několikrát napsal, nevidím jiné než systémové řešení. Opět, šokujícím způsobem, i v případě pana Graciase chybí zákonně ustanovená zásada splátkového kalendáře - jako v Británii: tam, kdo pravidelně platí částku, která je v jeho možnostech, nemůže se stát obětí exekuce. Velmi neférové jsou také podnikatelské podmínky v souvislosti s bankovním úvěrem pro podnikání. Jak může za těchto podmínek podnikání v ČR vůbec fungovat? Je velmi chvályhodné, pokud čtenáři jednotlivým občanům v nouzi pomohou, ale co ti občané, kteří jsou také v nouzi a na Britské listy se neobrátili? A co budeme dělat, začnou-li se lidé v nouzi na nás obracet po tisících?

Jiří Gracias z Boskovic zoufale a urychleně potřebuje jakoukoliv, třeba i dočasnou, práci - placenou od 50 Kč/h. Kdo mu můžete něco nabídnout, prosíme, ozvěte se mu.

Jeho příběh, který publikujeme níže, je výmluvnou ukázkou, jak se žije mnohým v dnešní české společnosti. Situaci, kterou Jiří Gracias popisuje, máme zdokumentovanou přípisem z České spořitelny.

Papež František: "Nikdy jsem nebyl pravičák"

23. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Několik výňatků ze zásadního rozhovoru, který papež František poskytl časopisu La civiltà cattolica, a dalším četným katolickým periodikům po celém světě:

Kompletní překlad rozhovoru do češiny je na stránkách Radio Vaticana ZDE

Kdo je Jorge Mario Bergoglio? Jsem hříšník. To je nejpřesnější definice. Není to literární figura. Jsem hříšník. Je fakt, že umím uvažovat a umím se přizpůsobovat okolnostem, ale jsem také trochu naivní. Nejpřesnější definice: Jsem hříšník, na kterého pohlédl Bůh.

Proč jste se stal jezuitou? Chtěl jsem něco víc. Nevěděl jsem ale co. Zaujal mě misionářský duch jezuitů, jejich duch komunity a disciplína. Komunita je pro mě opravdu důležitá. Potřebuju komunitu. Nejdůležitějším aspektem jezuitské spirituality, inspirované Ignácem z Loyoly, je pronikavá soudnost. Získat takovou schopnost trvá značnou dobu. Pronikavé úsudky vždycky činíme v přítomnosti Pána Boha, díváme se na indicie, posloucháme věci, které se dějí, posloucháme, co cítí lidé, především chudí. Úsudky se nesmějí dělat zbrkle.

Předvolební presentace pana Schwarzenberga

23. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Rád bych poznamenal ke všem jeho předvolebním reminiscencím a současnosti. Je jasné, že samozřejmě nikdo, kdo má zdravý rozum, nelká po minulém režimu, ale je tu několik věcí, na které je potřeba upozornit. Od roku 1989 uplynulo již přibližně 24 let (bohužel to letí, nejen republice, ale i nám), tedy téměř tolik, jako je jedna generace. Vedle proklamací o tom, že jsme svobodní, je ale nutné připomenout i jiné skutečnosti, míní Michal Horák.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37874