Čí je dnes stát?

24. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Průměrná americká rodina s příjmem 23 050 dolarů ročně přispívá formou různých dotací a úlev do rozpočtu velkých korporací částkou 6 000 dolarů. To je více, než jim zaplatí za potraviny, bydlení, energii, zdravotní péči a nákup spotřební elektroniky. A to v situaci, kdy pod oficiální hranicí chudoby žije 16% Američanů a v extrémní chudobě s příjmem do 2 dolarů na den 1,5 milionu domácností, což je přibližně 1,2% obyvatel. Více než polovina dospělých Američanů ve svém životě stráví nejméně jeden rok pod oficiální hranicí chudoby.

Čí je takový stát, který existenčně likviduje střední třídu, aby sponzoroval velké korporace?

Po internetu koluje vtip, který říká: Korporace už nepotřebují ovlivňovat vládu, protože ony jsou vládou.

Pana Graciase přece nelikviduje český stát. On "jen" dovoluje, aby ho likvidovala Česká spořitelna. A to je přece zcela v logice české politiky, kde programy a volební sliby nic neváží a vliv ve stranách získá vždy ten, kdo sežene peníze - ať už pocházejí odkudkoliv.

Česká spořitelna je mezi našimi finančními ústavy unikátní v tom, že dlouhodobě masivně investuje do "podpory demokratického procesu", což v praxi znamená, že před volbami rozděluje miliony mezi všechny strany, které podle vlastních kritérií označuje za "demokratické".

Kdopak asi v těchto stranách bude mít větší ohlas: Jiří Gracias, nebo Česká spořitelna?

0
Vytisknout
11242

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013