A co bude dál?

24. 9. 2013 / Jiří Gracias

čas čtení 4 minuty

Vážení čtenáři.

Děkuji za Váš zájem a podporu.

Od zveřejnění mojí prosby na BL mi od vás za celý den přišlo téměř deset emailů s nabídkami, tipy, radami, podporou. Byly tam nabídky práce s téměř nebo úplně okamžitým nástupem, jeden dotaz na upřesnění mých dovedností, jeden tip na firmu, kde by měli mít práci, a k tomu, ačkoli o tohle jsem nežádal, několik nabídek finanční pomoci bez nutnosti navrácení. Během dne jsem se snažil všem odpovědět a domluvit se ohledně práce, kam ve středu ráno, až budou peníze na cestu, nastoupím. Využil jsem dokonce i první z nabídek na finanční pomoc, jako jediné, ačkoli jsem pravděpodobně nemusel, je to tak lepší a je tak jisté, že už nemůže dojít k žádným zbytečným problémům. Tentokrát jsem tedy jeden ojedinělý případ z o něco méně ojedinělých případů dlužníků, ve kterém došlo k "rozhřešení". Již se nemám čeho bát, alespoň prozatím.

Nás, co jsme využili deníku Britské listy k odvrácení dopadu podivných zákonů v této zemi, je jen hrstka. Asi všichni z nás, kteří jsme nebyli čtenářům, lhostejní, cítíme, kromě obrovské úlevy, radosti a dojetí, rovněž něco studu, ale i trochu výčitek vůči dalším, podobně postiženým, na které se prostě nedostalo, nedostává a nedostane. A leckdo z nás rozhřešených si jistě posteskne, že by bylo dobré takto rozhřešit i další, třeba i ty, kteří vůbec nevědí o nějakých Britských listech, nebo pracují s počítačem jen na velmi omezené úrovni a snad i tací, kteří vůbec nemají přístup k internetu. Rozřešit i důchodce, nemocné, bezdomovce...

Řešení by mohlo existovat. Nevím a nemůžu vědět, zda by bylo pro všechny, ale bylo by pro hodně lidí. A možná lepší, než různé charity, sdružení, poradny... Možná horší. Možná jen doplňkové k současnému stavu. V každém případě platí, že solidarita v této zemi stále ještě existuje a je nečekaně vysoká. Nejsme národem samých primitivů, jak se neustále zdůrazňuje v každé druhé větě o české povaze. Důkazu se nám o tom dostalo výstavního!

Proto je pravý čas, vyzvat čtenáře deníku Britské listy k realizaci jednoduchého nápadu. Kdo máte čas, umíte dělat web s hodně vysokou atraktivitou pro vyhledávače a není vám situace druhých lhostejná, kdo jste psycholog, sociální pracovník, právník, úředník, nebo jakýkoli občan s odpovídající odborností nebo bez ní... Kdo chcete pomáhat finančně, prostřednictvím zbytečných věcí, potravin... Vy všichni, zpozorněte, prosím...

Napište mi, podělte se o nápady. Všechno by mohlo začínat kupříkladu specializovaným webem, kam by, mimo mnoho dalšího, chodily příspěvky, podobné tomu mému pondělnímu. Příspěvky o tíživých situacích, doložených doklady, s jistými pravidly, schválené dobrovolníkem, aby nemohlo dojít ke zneužívání pomoci. Třeba i s diskuzním fórem. Se spoustou dalších věcí, které sem nebudu psát, abych Britské listy nezahltil. A později, po tom začátku? Fantazii ani dobrovolné práci se meze nekladou... Existují nevyužívané domy, vybavení, technika, které někdo rád daruje pro takovouto činnost... Co vy na to? Kdo napíše? Komu se bude chtít rozvinout, rozcupovat a znovu složit v jeden funkční celek jednoduchý nápad z těchto textových řádků? Napište mi, podělte se o nápady, neváhejte. Kdo umíte vytvořit kvalitní, krátkodobé diskuzní fórum, ideálně se schválením registrace administrátorem, kde by se zpočátku všichni sešli? Napište, podělte se o svoje schopnosti. Předám vám vzájemně vaše kontakty. Později vám třeba pošlu odkaz na nové fórum. A vy mi zase můžete ještě později poslat odkaz na zbrusu nový český web. A napsat, jak se rozvíjí. A co vím, možná i já budu mít sem tam kousek času se na tom podílet? Napište, možná to má smysl.

Zdá se moje myšlenka nereálná? Jedno je jisté - kdo se nikdy nepokusil, nikdy nemohl zjistit, že nezvítězí. Také jsem se pokusil, dostal šanci zvítězit, a stalo se tak. Vězte, ještě nikdy nestačila pouhá modlitba k tomu, aby se loď přestala potápět. A už vůbec ne spoléhání na to, že loď opraví někdo druhý. Neopraví.

0
Vytisknout
13623

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013