Česká televize se nechová férově

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Pokud se Česká televize hodlá věnovat poměrně zásadnímu sociálnímu problému, který propouštění v dole Paskov vyvolá, je poněkud nešťastné, nechá-li mluvit pouze jednu ze zúčastněných stran, a to generálního ředitele těžební společnosti OKD, Jána Fabiána.

Z předpokládané debaty se tak stává monolog, jehož hlavní motto vystihuje následující věta: "Nemůžeme se bavit o variantě, kde budeme nadále dotovat něco, co je ztrátové." Otázku, kdo doly OKD vytuneloval a zda by měl takový člověk mít vůči zaměstnancům určitou odpovědnost, Česká televize neřešila.

Celý pořad se víceméně nesl v duchu, že žádný závažný problém zde nehrozí, že vše dobře dopadne -- a že se vlastně nemáme čeho bát.

Je nanejvýš zajímavé, že k takto zásadnímu tématu nebyl přizván někdo z odborů (např. J. Středula), někdo ze zaměstnanců dolu, kterých se situace bezprostředně dotýká, a to existenčně, či někdo z iniciativy ProAlt, která publikovala v Britských listech požadavek na systémové řešení stávající krize

Systémovým řešením by jistě nebylo, že se těžba přesune jinam, aby zdevastovala další kus krajiny, aby zisky odtekly za hranice státu -- a aby po čase opět nastal problém, kam s nimi (myšleno se zaměstnanci).

Pokud se ovšem máme v řešení podobných sociálních otázek hnout z místa, je kromě relevantního přístupu k informacím (což má být záležitost médií) nezbytná i jistá míra solidarity mezi námi, občany. Pokud nebudeme cítit, že se nás tyto otázky týkají přesto, že se jimi momentálně nemusíme sami zabývat, zůstaneme rozděleni, a když přijde řada na nás, opět se od nikoho pomoci nedočkáme.

Ti, kteří jsou již zklamaní, že jim nikdo nepomohl, si zase budou říkat, že oni na tom byli hůře, a proč by se teď mělo pomáhat jiným. Proč? Aby tento proces nepostupoval tempem sociálního domina. Aby se podobným postupům do budoucna zabránilo. Je ovšem k zamyšlení, je-li něčeho takového naše "rozdělená společnost" schopná.

Pokud není, nezbude nám než přijmout za normu onu OK Demokracii v přímém přenosu, jakou nám v neděli 22. září zprostředkovaly Otázky Václava Moravce.

0
Vytisknout
12513

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013