POZNÁMKA NA OKRAJ:

O volebním vítězství Angely Merkelové, aneb O nebezpečné moci médií

24. 9. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Dozvěděl jsem se v BL, že si Ian Traynor v deníku Guardian myslí, že Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstává stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa. Zdánlivě má v tom Ian Traynor pravdu, jenže z mého hlediska to ale bylo trochu jinak, protože i v dobré hospodářské situaci se dá vždycky něco zlepšit, i když to není v zájmu všech lidí. Důvodem téhle poznámky není ale ani tak vítězství Merkelové jako role, jakou hrála média v předvolebním období.

Už začátkem letošního roku začala média z průhledných důvodů prohlašovat, že mezi záměry vlády z CDU,CSU a FDP a opozice SPD a Zelených existuje jen malý, vlastně zcela zanedbatelný rozdíl. Média také v předvolebním boji různých stran zcela ignorovala existenci nové strany AfD, která kritizuje euro, a také především v oblasti zahraniční politiky stranu levice Die Linke. Média ale také ignorovala to, že vládní strany hovořily o snižování daní, kdežto opozice chtěla daně zvýšit pro lidi s vysokými příjmy, a to ku prospěchu lepšího vzdělávání a snižování státního dluhu.

Protože si ale média byla vědoma, že rozdíl mezi vládou, ochraňující zájmy bohatých, a opozicí, které zastávala zájmy chudších lidí, se nedá ukrýt natrvalo, média si začala vybírat různé drobné problémy, takže chudší, ale politicky naivnější lidé se začali bát hlasovat pro opozici, i když tím popřeli své vlastní zájmy a zájmy svých dětí,. Tak se povedlo odradit potenciální voliče, aby hlasovali pro sociální demokraty nebo pro Zelené. Média totiž neustále připomínala hloupé, politicky ale bezvýznamné výroky kandidáta sociálních demokratů Peera Steinbrücka a jeho neverbální reakci, když reagoval na provokativní otázku "Jak reagujete na přezdívkou Peerlusconi?" také provokativním zdvižením prostředníčku. Média také neustále omílala onen provokativní a politicky zcela nerealizovatelná požadavek Zelených na zavedení vegetariánského dne ve vládních kantýnách a také ono zcela nepodložené tvrzení, že kandidát Zelených Trittin podporuje pedofilii, i když už před 25 lety bylo oficiálně objasněno, že ve straně Zelených nikdo nepodporuje beztrestnost nenásilné pedofilie.

K velkemu vítězství Merkelové pomohla i skutečnost, že se rozhodla zničit FDP, dlouholeté stoupence CDU, s tím, že v posledních dnech před volbami sama zdůraznila, že nechce přijít ani o jeden hlas, ačkoliv věděla, že FDP dlouhá desetiletí žila z podpory těch voličů, kteří jako stoupenci CDU/CSU volili FDP jen z taktických důvodů.

Zafungovalo to. Merkelová slavila své vítězství a s úsměvem na rtech litovala, že FDP už nemá zastoupení v parlamentě. A lidé v médiích zatím doufají, že se nebudou zvyšovat daně. Má to jistě něco společného s dobrou hospodářskou situací v Německu, ale do jisté míry i s rozhodnutím neinvestovat více peněz do vzdělávání mladých lidí a více splácet státní dluh.

Bohužel sdělovací prostředky, které jsou tak důležité pro řádné fungování demokracie, selhaly. Ale tak tomu bývá -- i novináři dávají někdy přednost vlastním osobním výhodám či výhodám svých nadřízených před veřejným zájmem. To konec konců vám v ČR není tak úplně neznámé. Měli byste proto o těchto věcech vážně uvažovat, až půjdete za měsíc k volbám, a nenechat se médii zblbnout.

0
Vytisknout
8188

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013