Proč islamisté zaútočili v Keni?

22. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Probíhající útok militantní islamistické skupiny aš-Šabáb v Nairobii, při němž zahynulo 59 osob a 175 jich bylo zraněno, je splněním hrozby vznesené před dvěma lety. Jde o odvetu za keňskou vojenskou intervenci ve prospěch somálské vlády.

Neznámý počet rukojmích je ještě druhý den po začátku útoku držen v prostorách nákupního centra Westgate v keňském hlavním městě. K útoku se přihlásila skupina, jejíž celý název zní Mudžáhedínské mládežnické hnutí.

Aš-Šabáb bojovala se somálskou vládou přinejmenším od roku 2006 s cílem založit islámský stát a zavést právo šaría. V říjnu 2011 keňská armáda provedla invazi do Somálska, aby pomohla Africké unii a etiopské armádě v boji s islamisty.

Ti se přihlásili k odpovědnosti za dva bombové útoky v Ugandě v červnu 2010, které zabily 76 osob sledujících finále mistrovství světa v kopané. Ugandské jednotky byly součástí mírových sil Africké unie v Somálsku.

Keňský útok je již třetí v posledních dnech. Členové islamistické skupiny Boko Haram se 20. září střetli s nigerijskými jednotkami v Abudži, zemřelo 9 osob. Nejméně 5 lidí včera zemřelo při útoku granátem a střelnými zbraněmi na trhu Bakara v somálském Mogadišu. Také tento útok je připisován islamistům.

USA zařadily Aš-Šabáb na seznam teroristických organizací v roce 2008. OSN na tuto organizaci uvalila sankce.

Keňská vláda poslala své jednotky do Somálska, poté co obvinila islamisty z vlny útoků na cizince, včetně vraždy britského turisty a čtyř únosů. Skupina odmítla odpovědnost za tyto útoky a pohrozila v odvetu bombovými útoky.

Keňský nájezd pomohl osvobodit strategicky důležité oblasti, včetně přístavu Kismayo, jehož držení islamistům umožňovalo vybírat daně, stejně jako získávat zbraně a zásoby. Výnos z přístavů činil podle OSN asi 50 milionů dolarů ročně.

Ještě předtím skupina Aš-Šabáb hrozila Keni odvetou za pomoc při výcviku somálských policistů.

Za vůdce skupiny je považován šejk Hasan Dáhir Avajs, který za ogadenské války v 70. letech minulého století bojoval v jednotkách bývalého diktátora Muhammada Siada Barrého proti Etiopii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10160

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013