Volební vítězství Merkelové je odměnou za hospodářskou stabilitu Německa

23. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstala stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa, míní Ian Traynor v deníku Guardian.

Volební triumf Angely Merkelové znamená, že její vláda a Německo jsou v Evropě zcela výjimečné. Merkelové se v Německu podařilo plně zvládnout měnovou a dluhovou krizi. Všude jinde voliči vlády potrestali.

Merkelovou nenávidí a kritizují po celé Evropě za to, jak evropskou měnovou krizi zvládala a jak na ni reagovala. Berlín je dnes vážně znepokojen tím, že se znovu v sousedních zemích objevil stereotyp "zlého Němce". Avšak němečtí voliči Merkelovou pochválili.

Němci zvolili Merkelovou na třetí funkční období, protože, navzdory velkým problémům, které se předpovídají pro budoucnost, německá životní úroveň, zaměstnanost a prosperita zůstávají stabilní, zatímco ve velké části eurozóny zavládla hluboká krize.

Z květnového průzkumu veřejného mínění organizací Pew vyplynulo, že Němci žijí "na jiném kontinentu", než ostatní členské státy EU. Toto zjištění potvrdily nynější volby v Německu a bude to pravděpodobně zdrojem dalších politických a psychologických problémů při úsilí Evropy dostat se z měnové krize.

Z volebních výsledků v Německu vyplývá, že Merkelová nemusí nijak měnit svou politiku. Bude dál dělat totéž, co dosud, zdůrazňovat nutnost škrtů a strukturních reforem v postižených zemích eurozóny. Zvlášť proto, že je přesvědčena, že její medicína začíná fungovat.

Vítězství Merkelové je v ostrém protikladu k politickému vývoji ve většině evropských zemí za poslední tři roky. Merkelová se tak stává bezkonkurenčně nejvýznamnějším politikem na evropském kontinentu, jakkoliv může být v této roli nesvá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7645

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2013