Prosím, kupte náš dům za půldruhého milionu korun

24. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Jen tak se můžeme vyhnout existenční katastrofě, píše Jana Džbánková. Nedovolte, aby ho prodal insolvenční správce za míň. Popis a fotografie domu jsou ZDE

Proč je to naléhavé...? Pokud dům prodá insolvenční správce za 1 milion (což nám oznámil), pokryje to pouze zajištěného věřitele a bude vyhlášen konkurz. Z majetku ty nezajištěné věřitele rozhodně nevyplatíme, neboť hodnota věcí je max. 50 tisíc a jsme bez příjmů, tudíž podle slov správce jdem na ulici s osobními věcmi a ještě se spustí kolotoč exekucí.

A při sumách, které si nárokují exekutoři a právníci, ta částka bude taková, že to budou splácet ještě naše děti.

Kdyby manžel nepřišel o práci, nikdy by jsme takhle nedopadli.

Všechny půjčené peníze byly pouze na opravu domu, jídlo a hlavně nehorázné nedoplatky energie.

Nikdy jsme nebyli za 20 let na dovolené, žijeme celou dobu skromně a poctivě, a přesto to nestačí.

Aby došlo k napravení situace, byli jsme i 10 měsíců bez proudu.

Ať se snažíme sebevíc, neni to nic platné.A práce pokud je ... tak na 3 měsíce a konec, zřejmě je to výhodné.

Abychom vůbec dostali hmotnou nouzi, museli jsme 3 měsíce žít z 8 tisíc a nepřestat platit účty, což je 1 tisíc na měsíc pro 5 lidí na jídlo, i tohle jsme ustáli, ale víc už neustojíme.

Nežádám o milodary, ale o šanci dostát závazkům vůči věřitelům, a dostat tak šanci na normální život pro své úžasné děti. A varovat všechny, co hledají bezpečí v úpadku, jak snadno mohou být zlikvidováni.

A co bude dál?

24. 9. 2013 / Jiří Gracias

čas čtení 4 minuty

Vážení čtenáři.

Děkuji za Váš zájem a podporu.

Od zveřejnění mojí prosby na BL mi od vás za celý den přišlo téměř deset emailů s nabídkami, tipy, radami, podporou. Byly tam nabídky práce s téměř nebo úplně okamžitým nástupem, jeden dotaz na upřesnění mých dovedností, jeden tip na firmu, kde by měli mít práci, a k tomu, ačkoli o tohle jsem nežádal, několik nabídek finanční pomoci bez nutnosti navrácení. Během dne jsem se snažil všem odpovědět a domluvit se ohledně práce, kam ve středu ráno, až budou peníze na cestu, nastoupím. Využil jsem dokonce i první z nabídek na finanční pomoc, jako jediné, ačkoli jsem pravděpodobně nemusel, je to tak lepší a je tak jisté, že už nemůže dojít k žádným zbytečným problémům. Tentokrát jsem tedy jeden ojedinělý případ z o něco méně ojedinělých případů dlužníků, ve kterém došlo k "rozhřešení". Již se nemám čeho bát, alespoň prozatím.

TENTO STÁT JE NÁŠ, NE VLÁDNOUCÍCH PARAZITŮ

Stačí namísto nefunkčního státu vytvářet alternativní struktury?

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jiří Gracias se zachoval tak, jak máme my Češi, odcizení ve svém vlastním státě, jemuž nemůžeme důvěřovat, ve zvyku se chovat už po staletí, zřejmě snad od Bílé Hory, kdy nám správa vlastních věcí byla odebrána. Rozhodl se ignorovat státní struktury, po politicích nic nechtít, a vytvořit nové struktury vlastní, svépomocí, jakýsi alternativní "druhý oběh".

Představa, že by si lidi měli navzájem pomáhat a navzájem se solidárně zaštítit proti nelidskosti, je chvályhodná a záslužná. Jenže ono to nestačí. Není možno rezignovat na darebácký stát. I když je zřejmě v době, kdy stát nefunguje, v první řadě nutné, aby si navzájem lidé, postižení nečinností, nekompetentností či vyloženou zločinností státu solidárně pomáhali, lidé se musejí dát dohromady a na politicích si VYNUTIT, aby začal být stát spravován a řízen v jejich zájmu a k jejich prospěchu.

Vylíčil jsem příběh pana Graciase komusi zde ve Velké Británii. Britský posluchač se na mě díval ohromeně a pak řekl: "Na tom příběhu je tolik věcí, které jsou absolutně nepřijatelné. Prosím vás, ona je ta Česká republika v Evropské unii? Jak je to možné?"

Není prostě možné dál dopouštět, aby stát systematicky lidi bez viny existenčně ničil. Občané se musejí zasadit o to, aby byly zavedeny v ČR stejné - lidské - záruky, jaké fungují ve většině západních zemí. Aby občan nebyl existenčně zničen účtem za plyn či elektřinu, který energetická společnost rok nevydá, aby pak vyžadovala okamžitou a plnou platbu nezvládnutelné jednorázové částky. Aby neexistovaly nejasné podmínky poskytování bankovních půjček, aby se zákazník "náhodou" a náhle nepříjemně nedozvěděl, že ho ohrozí skryté a dosud neznámé poplatky a platby. Aby se drobná opomenutí nemohla stávat důvodem existenčního zničení nevinných občanů, na nichž vydělávají a z nichž tyjí kriminální parazité.

Nestačí pouze alternativní solidarita. Máme občanskou povinnost vynutit si na politicích stát, který bude založený na principech efektivity a slušnosti.

Čí je dnes stát?

24. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Průměrná americká rodina s příjmem 23 050 dolarů ročně přispívá formou různých dotací a úlev do rozpočtu velkých korporací částkou 6 000 dolarů. To je více, než jim zaplatí za potraviny, bydlení, energii, zdravotní péči a nákup spotřební elektroniky. A to v situaci, kdy pod oficiální hranicí chudoby žije 16% Američanů a v extrémní chudobě s příjmem do 2 dolarů na den 1,5 milionu domácností, což je přibližně 1,2% obyvatel. Více než polovina dospělých Američanů ve svém životě stráví nejméně jeden rok pod oficiální hranicí chudoby.

Čí je takový stát, který existenčně likviduje střední třídu, aby sponzoroval velké korporace?

Po internetu koluje vtip, který říká: Korporace už nepotřebují ovlivňovat vládu, protože ony jsou vládou.

Pana Graciase přece nelikviduje český stát. On "jen" dovoluje, aby ho likvidovala Česká spořitelna. A to je přece zcela v logice české politiky, kde programy a volební sliby nic neváží a vliv ve stranách získá vždy ten, kdo sežene peníze - ať už pocházejí odkudkoliv.

Česká spořitelna je mezi našimi finančními ústavy unikátní v tom, že dlouhodobě masivně investuje do "podpory demokratického procesu", což v praxi znamená, že před volbami rozděluje miliony mezi všechny strany, které podle vlastních kritérií označuje za "demokratické".

Kdopak asi v těchto stranách bude mít větší ohlas: Jiří Gracias, nebo Česká spořitelna?

Je dobře, že se lidi organizují mimo státní instituce

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Vidím velmi rád, že lidi se organizují sami od sebe, nezávisle na institucích státu. Dokazují tím, že přesně toto a jen a pouze tato cesta je ta nejefektivnější a nejlépe fungující, píše Michal Taubr. Web, jako jsou Britské listy, je navštěvován vesměs sociálně cítícími lidmi (v nejlepším smyslu tohoto sousloví) a domnívám se, že toto je možná to nejlepší, kam by mohly britské listy v budoucnosti upřít své úsilí. Právě do "tahání z bryndy" těch, kteří se tam dostali primárně nějakým životním neštěstím, na které úřady nepamatují, případně rovnou zvůlí nějakého úřadu, nebo jednotlivce na úřadu pracujícím.

Státní správa se změnit může a musí

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Státní správa se samozřejmě změnit může a musí. Ač je kapitalismus svou podstatou jistě tvrdý, v rozvinutých západních zemích existují základní záruky proti tomu, aby se lidé nestali terčem vydírání soukromých podniků ani státu.

Jak jsem psal mnohokrát, v Británii na vás nikdo nemůže uvalit exekuci, pokud platíte dluh podle splátkového kalendáře podle svých možností, i kdyby to byla jen libra (30 Kč) týdně. Chudým, nemocným a invalidům nesmí energetické podniky vypnout dodávku plynu a elektřiny. Existují četné záruky, jimiž zákon brání vykořisťování a likvidaci obyčejných lidí. Jak je možné, že v Británii platí zákon, že účty za energie musejí být jednoduché a srozumitelné, nikoliv jako to, co zákazníkům vydávají české energetické společnosti jednou do roka, kde je výpis tak složitý a zmatený, že se v tom spotřebitel nemůže vyznat.

29107

Magistrát Prahy 1 hájí zájmy kdekoho, jen ne svých občanů

24. 9. 2013 / Michal Šanda

čas čtení 3 minuty

"Občan Čečil řádně platí nájem za byt, v němž není možné bydlet, a přestěhovat se nemá kam. Vlastně má, může si vzít fňuknu, deku a baterku a rozložit bivak na podlaze..."

Kdo neznal Pepíčka Čečila v dobách undergroundu, určitě se s ním a jeho písničkami hranými na pověstnou fňuknu, neboli heligónku, potkal na nějakém hudebním festivalu nebo jiné kulturní akci. No a ti, kteří nevytáhnou paty z domova, ho od letošního jara znají z rádia, kde s Oldřichem Kaiserem kongeniálně spolupracoval na adaptaci Haškova Švejka.

Keňa prohledává Westgate, identifikuje útočníky

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Keňa tvrdí, že po čtyřech dnech kontroluje nákupní středisko Westgate, kde o víkendu zaútočili islamisté napojení na somálskou organizaci aš-Šabáb. Anonymní zdroj ve zpravodajských službách však sdělil Reuters, že v budově jsou stále ještě ozbrojenci a úřady nevědí, zda tam nejsou i rukojmí. Podle úřadů mezi pachateli byli Američané a britská žena, která údajně zahájila útok, jenž usmrtil 62 osob.

Islamisté hrozí dalšími útoky, pokud se Keňa nestáhne ze Somálska

24. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Islamističtí povstalci ze somálského hnutí aš-Šabáb dnes pohrozili, že budou následovat další útoky podobné víkendovému masakru v Nairobi, pokud se keňská armáda okamžitě nestáhne ze somálského území. "Pokud ne, vězte, že to je pouze ochutnávka toho, co uděláme... měli byste očekávat černé dny," řekl mluvčí islamistů Alí Mohamed Rage v audiozáznamu odvysílaném extrémisty.

Keňské jednotky provedly před dvěma lety invazi do jižního Somálska a zaútočily na základny islamistů. Připojily se tak k místním válečným podnikatelům a obsadily důležitý přístav Kismayo. Později se staly součástí sil Africké unie čítajících 17 700 vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Barack Obama dnes z tribuny OSN vyzve k silové rezoluci proti Sýrii a "odstranění Asada"

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama dnes ve svém projevu vyzve Radu bezpečnosti, aby přijala silovou rezoluci k situaci v Sýrii. Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že se nebojí; Rusko a Čína podle něj nedopustí útok na jeho zemi. Zahraniční opozice, jejíž vliv však v samotné Sýrii zaniká ve prospěch islamistů, oznámila, že souhlasí s účastí na druhém kole ženevských mírových rozhovorů.

Tenkrát na Západě, aneb Oslyšená varování

24. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Letos v únoru ve věku 95 let zemřel sir Denis Forman, který větší část života pracoval v britském filmovém a televizním průmyslu. Mládí ovšem stejně jako většina jeho generace strávil v armádě, kde dosáhl hodnosti plukovníka. Za 2. světové války narukoval k Highlanders a když zjistil, jak tam vypadá výcvik, nechal se vyslat do pěchotní školy v Barnard Castle, kde se setkal s podplukovníkem Lionelem Wigramem. A právě na tuto pozapomenutou postavu britské vojenské historie sir Denis upozornil v autobiografii To Reason Why (1990). V závěru knihy přetiskl i Wigramův dopis týkající se žalostného stavu britských jednotek během invaze na Sicílii. Na základě fám ohledně dopisu upadl Wigram do nemilosti u maršála Montgomeryho a byl degradován. Veteráni válek na Falklandách a později v Iráku nicméně ještě po několika dekádách s překvapením čtou Wigramovu zprávu popisující zčásti tytéž problémy, jimiž profesionalizovaná britská armáda trpí dodnes.

Rasismus v ČR

24. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Romští sirotci mají mnohem větší potíž najít si v České republice náhradní rodinu než ostatní děti. Přitom s výchovou českých Romů v cizině problémy nemají, adopce do zahraničí probíhá po desítkách ročně. A to do zemí, jako je Německo, Itálie, Švédsko či třeba Dánsko.

"Česká společnost je velmi předsudečná, ale tato okolnost nebude jediným důvodem, pro který děti propadají systémem až k mezinárodní adopci," sdělil Právu Kapitán.

"Úřad se dosud nesetkal s tím, že by zahraniční žadatelé na rozdíl od tuzemských vznášeli jakýkoliv požadavek na etnikum dítěte. Ani z osobní zkušenosti, ani z vývojových zpráv nemohu odvodit, že by se rasové předsudky staly adoptivní rodině v cizině zdrojem nezvladatelných problémů," popsal Kapitán.

Podle něj vzít si do pěstounské péče či si osvojit romské dítě ve společnosti, kde existuje spousta zakořeněných předsudků, je "neskutečně těžký úkol" a náhradní rodiče si za to zaslouží úctu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ředitelka nemocnice ve Vyškově nevysvětlila, proč pacientu, jemuž hrozil infarkt účtovali 250 Kč za parkovné

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obdrželi jsme email od ředitelky nemocnice ve Vyškově, Ing. Věry Seidlové, v němž píše, že nemocnice provozuje bezplatná parkoviště. Paní Seidlová nechala vrátit tchánu pana Sterzika vyinkasovaných 250 Kč, avšak ve svém přípisu, o němž chtěla, abychom ho zveřejnili v Britských listech, nevysvětlila, jak je možné, pokud její nemocnice provozuje bezplatná parkoviště, že pracovníci nemocnice přijíždějícímu pacientu, který měl důvodné podezření, že utrpěl infarkt, namísto toho, aby ho co nejrychleji převezli k ošetřujícím lékařům, od něho inkasovali horentní parkovné.

Obrátili jsme se 16. září na Ing. Seidlovou s dodatečnou prosbou, aby tyto skutečnosti vysvětlila, protože je naprosto nepřijatelné, aby pacient, který přijíždí do nemocnice s podezřením na život ohrožující zdravotní stav, byl namísto urgentního ošetření nejprve podrobován inkasování parkovného.

Do dnešního dne jsme od paní ředitelky toto dodatečné vysvětlení neobdrželi.

Proč se starat o existenčně ničené spoluobčany?

24. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zdá se mi, že se BL stávají tribunou zbědovaných lidí, kteří si naříkají a doufají, že jim Vaši čtenáři pomohou. Přitom líčení jejich potíží je jistě vhodně upravené, aby budilo soucit. Snad byste s tím mohl přestat. Děkuji za pochopení. Jan Kučírek.

Šedá síla mlčící, spící

24. 9. 2013 / Ivan David

čas čtení 4 minuty

Generace seniorů má nepopiratelné zásluhy, ale nároky jsou jí přiznávány neochotně. Stýskat si na nezájem a nepřízeň politiků nemá smysl. Politici musejí být k zájmu donuceni. Zlepšení životních podmínek seniorů je nákladné. Jestliže mnozí senioři soudí, že na nich už nezáleží a báby přemluveny vnukem či vnučkou volí pravici, je obtížné je oslovovat levicovou argumentací, že by na ně měla pamatovat mezigenerační solidarita.

Papež František: Středem globálního ekonomického systému je modla peněz

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

"Nedostatek práce, řekl papež, vede k pocitu ztráty vlastní důstojnosti."

"Kde není práce, tam chybí důstojnost." Je to důsledek světové volby, ekonomického systému, který vede k této tragédii. Je ekonomický systém, jehož středem je modla, která nese jméno 'peníze' ."

Bůh však chtěl, aby středem světa nebyla modla, nýbrž člověk, muž a žena, kteří budou svojí prací spravovat a budovat svět, pokračoval papež:

"Nyní je však v tomto systému bez etiky středem modla a svět se stal modloslužbou tohoto bůžka-peněz. Poroučejí peníze! Poroučí všechno to, co slouží tomuto idolu. A k čemu dochází? Na obranu této modly se všichni shlukují do středu a ti, co jsou na okraji padají. Odpadávají staří, protože pro ně není místo. Někdy se mluví dokonce o praktikování 'skryté euthanasie'... Odpadávají však také mladí, kteří nenacházejí práci a důstojnost...

Na obranu tohoto idolatrického ekonomického systému se zavádí "skartační kultura". Jsou odsouváni staří i mladí. A my musíme této skartační kultuře říci svoje Ne. Musíme říci: 'Chceme spravedlivý systém, který všem umožní jít vpřed.' Musíme říci: 'Nechceme tento globalizovaný ekonomický systém, který nám tolik škodí'. Středem musí být muž a žena, jak to chce Bůh, a nikoli peníze."

Zdroj: RADIO VATICANA

DISKUSE V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ V PRAZE:

Ekonomické myšlení současnosti I.

24. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa ProAlt, Městská knihovna v Praze a Dům čtení Vás zvou na diskuzi z cyklu Jiné pohledy na současnost:

Ekonomické myšlení současnosti I.

Hosté: Aleš Michl, Ilona Švihlíková a Jan Mládek.

Na čem dnes stojí základy pravicového ekonomického myšlení a kam se bude ubírat?

Jaké alternativy představuje česká parlamentní i neparlamentní levice?

Potřebujeme a chceme Růst růstu za každou cenu?

Jaké je místo České republiky v globální ekonomice?

Ve středu 25.9. 2013 od 19 hodin. Městská knihovna, Mariánské náměstí 1, Praha 1

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O volebním vítězství Angely Merkelové, aneb O nebezpečné moci médií

24. 9. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Dozvěděl jsem se v BL, že si Ian Traynor v deníku Guardian myslí, že Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstává stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa. Zdánlivě má v tom Ian Traynor pravdu, jenže z mého hlediska to ale bylo trochu jinak, protože i v dobré hospodářské situaci se dá vždycky něco zlepšit, i když to není v zájmu všech lidí. Důvodem téhle poznámky není ale ani tak vítězství Merkelové jako role, jakou hrála média v předvolebním období.

Dobrá zpráva -- rýsuje se obecné referendum. Ale bacha!

24. 9. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Jak uvádí deník Právo, rodí se unikátní šance prosadit ústavní zákon o všelidovém (obecném) hlasování (referendum), s nímž ústava už dvacet let počítá a který už více než desetkrát marně ležel neprojednán v parlamentu (svým způsobem, ještě že tak). Šance proto, že v příští Sněmovně budou mít, podle současných prognóz většinu strany, které obecné referendum prosazují, tedy ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, SPOZ i ANO.

Papež František: "Nikdy jsem nebyl pravičák"

23. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Několik výňatků ze zásadního rozhovoru, který papež František poskytl časopisu La civiltà cattolica, a dalším četným katolickým periodikům po celém světě:

Kompletní překlad rozhovoru do češiny je na stránkách Radio Vaticana ZDE

Kdo je Jorge Mario Bergoglio? Jsem hříšník. To je nejpřesnější definice. Není to literární figura. Jsem hříšník. Je fakt, že umím uvažovat a umím se přizpůsobovat okolnostem, ale jsem také trochu naivní. Nejpřesnější definice: Jsem hříšník, na kterého pohlédl Bůh.

Proč jste se stal jezuitou? Chtěl jsem něco víc. Nevěděl jsem ale co. Zaujal mě misionářský duch jezuitů, jejich duch komunity a disciplína. Komunita je pro mě opravdu důležitá. Potřebuju komunitu. Nejdůležitějším aspektem jezuitské spirituality, inspirované Ignácem z Loyoly, je pronikavá soudnost. Získat takovou schopnost trvá značnou dobu. Pronikavé úsudky vždycky činíme v přítomnosti Pána Boha, díváme se na indicie, posloucháme věci, které se dějí, posloucháme, co cítí lidé, především chudí. Úsudky se nesmějí dělat zbrkle.

CO PRÁVO ODMÍTLO VYDAT:

Česká republika potřebuje národohospodářskou vizi

23. 9. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Článek, který Právo odmítlo vydat. Zřejmě tam považují strategické myšlení za podvratné... :)

Před parlamentními volbami jsme svědky řady příslibů pomoci určitým vrstvám obyvatelstva, které by měly tvořit cílovou skupinu daného politického subjektu. Vytrácí se ale celkový, národohospodářský pohled na českou ekonomiku. Chybí základní otázka: z čeho bude Česká republika žít?

Česká televize se nechová férově

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Pokud se Česká televize hodlá věnovat poměrně zásadnímu sociálnímu problému, který propouštění v dole Paskov vyvolá, je poněkud nešťastné, nechá-li mluvit pouze jednu ze zúčastněných stran, a to generálního ředitele těžební společnosti OKD, Jána Fabiána.

Z předpokládané debaty se tak stává monolog, jehož hlavní motto vystihuje následující věta: "Nemůžeme se bavit o variantě, kde budeme nadále dotovat něco, co je ztrátové." Otázku, kdo doly OKD vytuneloval a zda by měl takový člověk mít vůči zaměstnancům určitou odpovědnost, Česká televize neřešila.

Ceny za debilizaci českého národa

24. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reaguji na názor na seriál Forbrydelsen (The Killing). Pokud umíte anglicky, doporučuji zakoupit všechny 3 díly na Amazonu.uk.co, jsou sice v dánštině, ale s anglickými titulky, což se dá zvládnout. Vadí mi totiž dabování všech cizích pořadů do češtiny, považuji to za jeden z důvodů, proč je většina českého národa v cizině "němá", zoufale jazykově nevybavená. A aby to nebylo málo, máme ještě cenu za nejlepší český dabing. My tu "debilizaci" českého národa ještě oceňujeme! S pozdravem jedna česká učitelka, která si zoufá nad stavem českého školství, Jana Hanková.

Šílená programová politika České televize

Zcela zabila vynikající dánský thriller Forbrydelsen, který se stal kultovním seriálem po celé Evropě

23. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Několikrát jsme upozorňovali na vynikající dánský seriál Forbrydelsen (anglicky The Killing), v češtině vysílaný pod názvem Zločin. ZDE ZDE ZDE ZDE ZDESeriál je neuvěřitelně dobrý. Nejenže je to vynikající detektivka, ale, podobně jako v celé řadě dalších dánských i obecně skandinávských televizních seriálů, pronikavě analyzuje celou řadu sociálních problémů dneška.

Česká televize ovšem tento seriál zcela zabila, když ho zařadila do vysílání až pozdě v neděli večer!! Nynější sérii vysílá v noci před pracovním dnem, ve čtvrtek od 22.50! Otázkou je, zda to byl záměr, anebo idiocie tvůrců programového schématu. Citujme z frustrovaných poznámek diváků, kteří Forbrydelsen náhodou nalezli:

My to s manželem děláme tak....:-), že ve čtvrtek jdeme spát jako pracující většina (možná už ne) národa kolem půl jedenácté a dcera nám vždy druhý či třetí den seriál nahraje přes uložto.cz. Poté zasedneme v normálním čase - např. ve 20 hodin k bedně a sledujeme "ten náš seriál". Už mám několik typů na pachatele....ten se zjeví vždy v prvním díle a je nenápadný. Těším se na další pokračování v normálním čase. V tomto státě se už raději nerozčilujme nad ničím, stejně to nepomůže, a žijme si své "uzavřené" životy.

Na popud pana Chuchmy, který o seriálu psal v MFD v superlativech, jsem zkusila první řadu - a všech 20 dílů jsem viděla během tří dnů... a kdybych nemusela dělat jiné věci a spát, stihla bych to i za kratší dobu - jak moc to bylo zajímavé a napínavé. A dnes jsem úplně náhodou zjistila, že v televizi běží už i druhá řada... opravu zcela utajeně. Je to od vedení televize neskutečně hloupé - vypadá to, že ti co tam rozhodují, musí být vážně ignoranti a naprosto nekompetentní lidé. Na nic jiného se v ČT momentálně dívat nedá.

Zdroj: ZDE

O OBSCÉNNOSTI ZDAŇOVÁNÍ KNIH

Bývalá vláda ODS a TOP 09 vyvolal drsnou krizi na českém knižním trhu

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

< Henry Hetherington

Zvýšení DPH na 15% nesnížilo prodejnost o dvacet procent, ale dle mého až o polovinu. Byla totiž překročena míra, kterou český čtenář je ochoten dát za knihu. A ta je podle našeho zjištění kolem 250 českých dukátů. Díky navýšení DPH bude česká kniha a potažmo česká kultura prožívat kruté roky temna, neboť aktem samotného schválení navýšení DPH je krok, který se těžko dává zpět.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: V Británii existovala do roku 1855 tzv. "Stamp Tax", tvrdá daň na tisk a knihy, která je v činila nedostupnými pro nižší vrstvy. Daň existovala proto, že se vládnoucí třída obávala, že by mohlo vést k revoluci, kdyby prostí lidé měli přístup k informacím.

Proti této dani se postavil radikální editor a tiskař Henry Hetherington, který ve třicátých letech devatenáctého století vydával tisk, který ignoroval zákon o zdaňování informací. Jeho Poor Man's Guardian (1831-1835) dosáhl r. 1833 nákladu 220 000 výtisků. Britské úřady Hetheringtona několikrát za vzdorné ignorování zákona o zdaňování tisku věznily a v roce 1835 mu rozbily tiskárnu. Zasloužil se však o to, že obscénní daň byla od r. 1855 radikálně snížena a dodnes je považována celou britskou politickou třídou za naprosto šokující hnus. Z TOHOTO DŮVODU NEBUDE NIKDY V BRITÁNII NA KNIHY, ČASOPISY ANI DENNÍ TISK UVALENA ŽÁDNÁ DAŇ.

V České republice ovšem znepřístupňování informací obyčejným lidem zdaňováním knih nikomu nevadí.

Proč jsou kalhoty, prodávané v Lidlu, tak neuvěřitelně levné

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Televize BBC zdokumentovala, že se vyrábějí v Bangladéši, kde jsou zaměstnanci nuceni pracovat od sedmi hodin ráno do 2.30 v noci - celkem 19 hodin. Za tuto devatenáctihodinovou směnu dostávají plat 60 Kč. Jak by řekl Václav Klaus, neviditelná ruka trhu pracuje ve prospěch prosperity nás všech.

Problémem továren na oděvy v Bangladéši se zabývá pořad televize BBC Dying for a Bargain, který se bude vysílat na okruhu BBC 1 v pondělí 23. září ve 20.30 britského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Kde udělal Andrej Babiš chybu?

23. 9. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Andreje Babiše potkává osud všech kontroverzních osobností: pro někoho je "lotr" pro jiného "hrdina". Co je důležité pro mne a předpokládám, že i pro laskavé čtenáře je motiv, s nímž do politiky vstoupil. Podle mého názoru je to ochrana majetku jeho impéria. Ví, že čím chudší budou Češi, tím více bude sílit požadavek na znárodnění majetku bohatých a tedy i jeho. Konec konců to ukazuje i případ dolu Paskov. Jeho zájmem je tedy nastolit v této zemi alespoň elementární pořádek a dát lidem práci, aby se nebouřili.

Drsný střet zájmů: Stát nemůže řídit Babiš, člověk, který zároveň soukromě ovládá velkou část české ekonomiky

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čtenář Michal Horák se domnívá, že Babišova strana Ano povede český stát ku prospěchu občanů. Pomíjí drastický střet zájmů. V zemi nemůže být politik zároveň podnikatelem, který ovládá podstatnou část ekonomiky země. Bude při řízení země prosazovat především zájmy svých podniků, nikoliv občanský a veřejný zájem. To je zrychlená cesta ke katastrofě.

Mobilizace - první dějství kapitulace

23. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Na dnešek připadá 75. výročí záříjové mobilizace čs. branné moci v roce 1938. České vyčůranectví tyto neblahé události a to, co následovalo krátce po nich - mnichovský diktát a zánik první čs. republiky - zpravidla využívá ke "statečnému" bití se v prsa následovanému alibistickým kňučením nad zradou spojenců, kteří nám prý neumožnili se bránit. Historik Jan Tesař však v knize Mnichovský komplex již před drahnou dobou poukázal na nepříjemný fakt, že Čechoslováci se koncem třicátých let především zradili sami. Přesněji řečeno, zradily je samolibé a "jasnozřivé" elity přesvědčené o své vyvolenosti, které alibisticky rozpoutávaly lidové nadšení pro obranu republiky v době, kdy už jasně věděly, že se situace v důsledku jejich předchozích chyb stává beznadějnou a žádná mobilizace ji nezachrání.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI DOMÁCÍ BEZPEČNOSTI:

Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Pokud má být úspora skutečně úsporou, nemohou výdaje s ní spojené převyšovat zisky z ní plynoucí. Každý škrt by potom měl být několikrát zvážen ze všech stran s tím, co vše se vlastně škrtá.

Budeme-li chtít například za každou cenu něco ušetřit na výdajích na policii, můžeme počítat (zvláště v některých oblastech) se zvýšenými náklady kvůli zhoršené kriminalitě. A šetřit na hasičích je doslova a do písmene zahrávání si s ohněm. Spálíme se.

Není možné, abychom "fungovali" díky policistům a hasičům přivydělávajících si ještě v jiných zaměstnáních. Potřebujeme, aby se tito lidé plně soustředili na svou profesi -- a měli ji řádně honorovanou.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

Respekt dokazuje, že má velký problém s integritou: "Čtěte nás dál, my se budeme cenzurovat"

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Erik Tabery: Nikdy jsme neřešili, jestli máme psát pro, či proti jeho [Bakalovým] zájmům, takovou debatu si ani nepřipouštíme. Zvažovali jsme pouze otázku, zda o jeho aktivitách vůbec psát, či nikoli.

Rozhodli jsme se pro druhou variantu, a to kvůli čtenářům, kteří každý text o majiteli čtou s podezřením a nedůvěrou. Ani oni, ale ani my sami bychom při nejlepší vůli neměli stoprocentní jistotu, jestli naše psaní podvědomě neovlivňuje vztah k vlastníkovi. A je korektní to čtenářům přiznat, což už jsme v minulosti udělali.

Respekt není deník, který musí psát o všem, co se děje kolem, jsme názorový týdeník. Zřejmě jen málokdo by oponoval tomu, že chválit svého majitele by působilo nepatřičně. Pokud ale nemáme někoho chválit, nemůžeme ho ani kritizovat. I proto jsme se rozhodli, že o aktivitách našeho majitele -- Zdeňka Bakaly -- nepíšeme.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Totéž se týká Hospodářských novin, Lidových novin a IDnes. Média vlastněná komerčními magnáty jsou prostě nedůvěryhodná. Jen hlupáci je kupují a slušný novinář by pro ně nepracoval. Kdy například odejde z Hospodářských novin Jindřich Šídlo, aby napravil svou integritu, pošramocenou prací pro tento deník? Platí to samozřejmě i o všech dalších zaměstnancích pánů Bakaly a Babiše.

Předčasné volby! Fajn! Ale koho volit? aneb Komunisté už na preferencích ztrácejí nejméně ze tří důvodů

23. 9. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Náš třetí popřevratový prezident, vyvezený na Hrad přímou volbou většinou nás voličů, proto náš, sotva oklepal se z trusu pravdoláskařského a pravicového špinění předvolebního prezidentského boje, jal se naplňovat svůj slib, že nás zbaví zprofanované Nečasovy vlády. Sotva k tomu přikročil, zjevil se v ústech modroptáčníckých komsomolců i veteránů veřejným nepřítelem č. 1. Naposledy byla tak dehonestována jedna hlava našeho státu -- král Jiří z Poděbrad, ovšemže posmrtně též popřevratovými mudrci rovněž prezident E. Beneš.

Volební vítězství Merkelové je odměnou za hospodářskou stabilitu Německa

23. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstala stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa, míní Ian Traynor v deníku Guardian.

Volební triumf Angely Merkelové znamená, že její vláda a Německo jsou v Evropě zcela výjimečné. Merkelové se v Německu podařilo plně zvládnout měnovou a dluhovou krizi. Všude jinde voliči vlády potrestali.

Konec škrtů v nedohlednu

23. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud se potvrdí zpráva, že CDU kancléřky Merkelové získala ve víkendových volbách do Bundestagu až 42% hlasů, může to znamenat řadu věcí, ale jedno docela jistě: Žádný konec evropské politiky škrtů nečekejte, protože není, kdo by ho proti Merkelové prosadil.

V britském mediálním prostoru se dlouho spekuluje o "finančních inovacích", jež by údajně otázku výdajových škrtů měly jednou provždy smést ze stolu. Jenže kdopak něco takového může na mezinárodní scéně zkoušet uvádět do praxe? Snad Obama, jemuž právě republikánská opozice hrozí zaškrcením penězovodů? Čínské vedení, které nařídilo drakonické úspory? Japonský premiér Abe, jenž si užil pět měsíců slávy a jeho ekonomický program kolabuje? Britský premiér Cameron, v jehož zemi se kromě nekončící řady skandálů začíná diskutovat zejména vystoupení z EU ("Brexit")? Francouzský prezident Hollande, jehož popularita dosahuje rekordních hloubek? Italský premiér Letta, jehož ochromují Berluconiho aféry a propad konkurenceschopnosti? Či snad španělský premiér Rajoy poslušně škrtající přesně podle německých not?

Kde jsou miliony z Drábkových reforem?

22. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

"Autoritářský režim, nebo vláda autorit?" je volební slogan TOP 09. A co takhle "Kde jsou milióny z Drábkových reforem?", nebo "Kde jsou evropské dotace?".

Voliči, zapomeň na všechno, hlavně na to, že nic neumíme (maximálně tak odklánět peníze ze státních penězovodů) a zvol nás znova, protože "jde o vyšší principy", boj se "zlem" a zásadním nebezpečím naší demokracie - levicí u moci a výměně u vlády.

TOP 09 zřejmě nechce spoléhat na politická témata, a tak nabízí emotivní téma kolektivního charakteru, za kterými se skrývají ty stejné politiky jako doposud (mezi jiným nespravedlivé daně, privilegující bohaté a zvyšující se přenášení finanční odpovědnosti na jednotlivé občany, bez ohledu na to, že tito na to prostě a jednoduše přestávají mít finanční sílu, a nutně i růst sociálních nerovností atp.).

"Jde o osud této krásné země," říká Schwarzenberg, jako by stál na pomyslné "hradbě" proti návalu Turků jako jeho předci v císařských službách.

Bohužel si ale spletl dobu. O nic tak zásadního nejde. Jen další volby klepou na dveře a někteří politici se zoufale snaží udržet v sedle, píše Veronika Sušová-Salminen.

Globální oteplování:

Mezivládní panel pro klimatické změny vydává vážné varování

22. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Vědci vydávají tento týden dosud nejvážnější varování ohledně rostoucího nebezpečí způsobovaného globálním optelováním. Ve zprávě, kterou předají politikům ve Stockholmu v pondělí varují, že pálení fosilních paliv a likvidace lesů nyní vedla k oteplení celé Zeměkoule, včetně pevniny, oceánů i atmosféry.

Extremní počasí, včetně vlny veder a bouří, nyní postihují mnoho regionů. Led taje znepokojující rychlostí, stoupají hladiny moří a stoupá také kyselost oceánů, což znamená, že do konce jednadvacátého století zřejmě zmizí na celé planetě korálové útesy.

Vědci: Podle satelitních měření se množství sluneční energie, absorbované do atmosféry, stále zvyšuje

22. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Vědci se také zabývali údajným nedávným "zpomalením" globálního oteplování, které zaznamenali meteorologové. Podle nové zprávy IPCC stoupala za poslední půlstoletí globální teplota každé desetiletí o asi 0,15 stupňů Celsia. Od roku 1998 však stoupá jen o 0,05 stupňů Celsia. Popírači globálního oteplování této skutečnosti využívají k argumentaci, že se prý globální oteplování zpomaluje a zřejmě se zastaví.

Vědci tento argument odmítají. Satelitní měření slunečního záření, které vstupuje do atmosféry, ve srovnání se zářením odráženým zpět do vesmíru, dokazují, že v rychlosti oteplování Zeměkoule nedošlo k žádným změnám. Většina vědců argumentuje, že změny v mořských proudech zřejmě přenášejí teplo do hloubi oceánů.

"Teplo stále na Zemi přichází, ale zřejmě se koncentruje v hloubi oceánů a my nemáme nástroje jak to měřit," řekl profesor Ted Shepherd z Readingské univerzity.

Totéž konstatoval profesor Myles Allen z Oxfordské univerzity: "Zkoumali jsme předpovědi, učiněné klimatology za poslední tři desetiletí, a jsou co se týče předpovídání následné míry globálního oteplování absolutně přesné," zdůraznil. "Naše klimatické modely jsou robustní a fungují dobře."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O znásilňování skutečnosti "vědeckými" teoriemi

22. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 24 minut

V posledním rozhovoru, který dal Paul Karl Feyerabend (1924-1994) krátce před svou smrtí dne 27.1.1994 v Männedorf Hospital poblíž Curychu a ze kterého budu níže citovat, vzpomíná na dávný zážitek z Hamburgu, kam přijel přednášet na pozvání jednoho z tehdejších předních fyziků von Weizsäckera.

Feyerabend tehdy ještě věřil ve vědeckou metodu a vědu jako racionální poznání, nicméně když po své přednášce slyšel von Weizsäckera mluvit o reálných dějinách vývoje kvantové mechaniky, uvědomil si, že to, o čem mluvil on sám, je "pouze sen". K tomu dodává: "Uvědomoval jsem si, že mé argumenty byly excelentní, ale excelentní argumenty se nepočítají, pokud se chcete vyrovnat s něčím tak bohatým, jako je příroda nebo druhé lidské bytosti."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39748