Vědci: Podle satelitních měření se množství sluneční energie, absorbované do atmosféry, stále zvyšuje

22. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Vědci se také zabývali údajným nedávným "zpomalením" globálního oteplování, které zaznamenali meteorologové. Podle nové zprávy IPCC stoupala za poslední půlstoletí globální teplota každé desetiletí o asi 0,15 stupňů Celsia. Od roku 1998 však stoupá jen o 0,05 stupňů Celsia. Popírači globálního oteplování této skutečnosti využívají k argumentaci, že se prý globální oteplování zpomaluje a zřejmě se zastaví.

Vědci tento argument odmítají. Satelitní měření slunečního záření, které vstupuje do atmosféry, ve srovnání se zářením odráženým zpět do vesmíru, dokazují, že v rychlosti oteplování Zeměkoule nedošlo k žádným změnám. Většina vědců argumentuje, že změny v mořských proudech zřejmě přenášejí teplo do hloubi oceánů.

"Teplo stále na Zemi přichází, ale zřejmě se koncentruje v hloubi oceánů a my nemáme nástroje jak to měřit," řekl profesor Ted Shepherd z Readingské univerzity.

Totéž konstatoval profesor Myles Allen z Oxfordské univerzity: "Zkoumali jsme předpovědi, učiněné klimatology za poslední tři desetiletí, a jsou co se týče předpovídání následné míry globálního oteplování absolutně přesné," zdůraznil. "Naše klimatické modely jsou robustní a fungují dobře."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7016

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2013