O OBSCÉNNOSTI ZDAŇOVÁNÍ KNIH

Bývalá vláda ODS a TOP 09 vyvolal drsnou krizi na českém knižním trhu

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

< Henry Hetherington

Zvýšení DPH na 15% nesnížilo prodejnost o dvacet procent, ale dle mého až o polovinu. Byla totiž překročena míra, kterou český čtenář je ochoten dát za knihu. A ta je podle našeho zjištění kolem 250 českých dukátů. Díky navýšení DPH bude česká kniha a potažmo česká kultura prožívat kruté roky temna, neboť aktem samotného schválení navýšení DPH je krok, který se těžko dává zpět.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: V Británii existovala do roku 1855 tzv. "Stamp Tax", tvrdá daň na tisk a knihy, která je v činila nedostupnými pro nižší vrstvy. Daň existovala proto, že se vládnoucí třída obávala, že by mohlo vést k revoluci, kdyby prostí lidé měli přístup k informacím.

Proti této dani se postavil radikální editor a tiskař Henry Hetherington, který ve třicátých letech devatenáctého století vydával tisk, který ignoroval zákon o zdaňování informací. Jeho Poor Man's Guardian (1831-1835) dosáhl r. 1833 nákladu 220 000 výtisků. Britské úřady Hetheringtona několikrát za vzdorné ignorování zákona o zdaňování tisku věznily a v roce 1835 mu rozbily tiskárnu. Zasloužil se však o to, že obscénní daň byla od r. 1855 radikálně snížena a dodnes je považována celou britskou politickou třídou za naprosto šokující hnus. Z TOHOTO DŮVODU NEBUDE NIKDY V BRITÁNII NA KNIHY, ČASOPISY ANI DENNÍ TISK UVALENA ŽÁDNÁ DAŇ.

V České republice ovšem znepřístupňování informací obyčejným lidem zdaňováním knih nikomu nevadí.

0
Vytisknout
7573

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2013