Právo dítěte v tomto státě

20. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Nikdy by mně nenapadlo, že někdy budu v situaci, kdy budu přemýšlet, zda na večeři dětem koupím rohlíky čtyři či pět, zda náhodou pět není zbytečně hodně a čtyři budou stačit. Píší se zde stohy článků na téma, jak se v našem státě špatně žije důchodcům, já o jejich velmi tíživé situaci nepochybuji, ale je zde velmi málo autorů, kteří by hájily zájmy matek (i otců, kteří jsou ve stejné situaci) a hlavně zájmů jejich dětí-takových, kteří mají tu smůlu, že jeden z rodičů o ně přestal mít naprostý zájem a to nejen fyzický , ale i finanční. Dostala jsem se nedávno i já do této situace a nestačím se divit, co vše je v našem státě možné, píše Gabriela Krupová.

Na sociální dávky nedosáhnu, protože mám plat kolem 15 000,-Kč čistého a to je pro mě a dvě děti podle tohoto státu hodně, bývalý přestal platit výživné, první dítko se dostalo do věku, kdy přešlo ze základní školy na střední a ejhle problém, není na nic, náklady střední školy během prvního měsíce přesáhly sedm tisíc a to nejsme u konce, přitom se jedná o naprosto běžnou střední školu, žádný přepych. Zjistila jsem, že nejen že se soudy ohledně výživného táhnou měsíce -- než vůbec příjdete na řadu, ale pokud se tatínek nedostaví, tak se navrhne další termín, který je třeba opět za tři měsíce a tatínek? Pokud má snahu platit alespoň něco, třeba 500,-Kč, tak má maminka prostě smůlu a její děti také. Z čeho má platit stravu, nájem, potřeby pro dítě, zajímá tady tohle někoho. Jak je možné, že tento stát vůbec připustil, aby se něco takového mohlo vůbec stát. Jak je možné, že děti v tomto státě nemají právo na alespoň minimální výživné, stát má mnohem větší páky vymáhat výživné po lidech, kteří se tomuto všemožně snaží vyhnout a prochází jím to, lidé, kteří mají díky těmto lidem existenční problémy jen ztěžka si najmou předražené právníky, kteří by za ně bojovali, a i když by se někteří našli, mají se tito právníci vůbec v našich zákonech něčeho chytnout, aby na ty šikovné neplatící rodiče měli vůbec nějakou páku, nástroj? Já se ptala několika právníků, dokonce i soudce, který mně měl na starosti a bylo mi řečeno, že mám prostě smůlu, že na takové prostě není a děti? Ty mají samozřejmě smůlu také.

Nikdy jsem do žádných článků nepsala, možná ten článek nemá hlavu ani patu, ale skrývá se v něm zatím u nás neřešitelný problém mnoha rodičů a dětí., kteří nemají v našem státě dovolání.

Chybí tady právo dítěte na minimální výši výživného odpovídající jeho věku!

0
Vytisknout
15529

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013