CO PRÁVO ODMÍTLO VYDAT:

Česká republika potřebuje národohospodářskou vizi

23. 9. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Článek, který Právo odmítlo vydat. Zřejmě tam považují strategické myšlení za podvratné... :)

Před parlamentními volbami jsme svědky řady příslibů pomoci určitým vrstvám obyvatelstva, které by měly tvořit cílovou skupinu daného politického subjektu. Vytrácí se ale celkový, národohospodářský pohled na českou ekonomiku. Chybí základní otázka: z čeho bude Česká republika žít?

Česká televize se nechová férově

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Pokud se Česká televize hodlá věnovat poměrně zásadnímu sociálnímu problému, který propouštění v dole Paskov vyvolá, je poněkud nešťastné, nechá-li mluvit pouze jednu ze zúčastněných stran, a to generálního ředitele těžební společnosti OKD, Jána Fabiána.

Z předpokládané debaty se tak stává monolog, jehož hlavní motto vystihuje následující věta: "Nemůžeme se bavit o variantě, kde budeme nadále dotovat něco, co je ztrátové." Otázku, kdo doly OKD vytuneloval a zda by měl takový člověk mít vůči zaměstnancům určitou odpovědnost, Česká televize neřešila.

Proč jsou kalhoty, prodávané v Lidlu, tak neuvěřitelně levné

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Televize BBC zdokumentovala, že se vyrábějí v Bangladéši, kde jsou zaměstnanci nuceni pracovat od sedmi hodin ráno do 2.30 v noci - celkem 19 hodin. Za tuto devatenáctihodinovou směnu dostávají plat 60 Kč. Jak by řekl Václav Klaus, neviditelná ruka trhu pracuje ve prospěch prosperity nás všech.

Problémem továren na oděvy v Bangladéši se zabývá pořad televize BBC Dying for a Bargain, který se bude vysílat na okruhu BBC 1 v pondělí 23. září ve 20.30 britského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Papež František: "Nikdy jsem nebyl pravičák"

23. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Několik výňatků ze zásadního rozhovoru, který papež František poskytl časopisu La civiltà cattolica, a dalším četným katolickým periodikům po celém světě:

Kompletní překlad rozhovoru do češiny je na stránkách Radio Vaticana ZDE

Kdo je Jorge Mario Bergoglio? Jsem hříšník. To je nejpřesnější definice. Není to literární figura. Jsem hříšník. Je fakt, že umím uvažovat a umím se přizpůsobovat okolnostem, ale jsem také trochu naivní. Nejpřesnější definice: Jsem hříšník, na kterého pohlédl Bůh.

Proč jste se stal jezuitou? Chtěl jsem něco víc. Nevěděl jsem ale co. Zaujal mě misionářský duch jezuitů, jejich duch komunity a disciplína. Komunita je pro mě opravdu důležitá. Potřebuju komunitu. Nejdůležitějším aspektem jezuitské spirituality, inspirované Ignácem z Loyoly, je pronikavá soudnost. Získat takovou schopnost trvá značnou dobu. Pronikavé úsudky vždycky činíme v přítomnosti Pána Boha, díváme se na indicie, posloucháme věci, které se dějí, posloucháme, co cítí lidé, především chudí. Úsudky se nesmějí dělat zbrkle.

O hrozbě existenční likvidace kvůli nesplacenému dluhu pouhých 4000 Kč

23. 9. 2013

čas čtení 19 minut

Paní z oddělení vymáhání [České spořitelny] mi sdělila, že stačí zatím jen doplatit první poplatek, že se tak vyhnu nebezpečí třetí upomínky (za další poplatek) a tím i vymáhání celé pohledávky. Nepříliš jsem tomu věřil, ale rychle jsem složil na pokladně ČS, pod jistým pokladním kódem, poplatek něco málo přes 1000Kč. Zbytečně. Třetí upomínka přišla. A jako pozornost firmy ještě další upomínka, za dalších 300 Kč, na podnikatelský účet, ze ktrého mají splátky automaticky odcházet (odečetl se poplatek za vedení účtu). Nyní by měla být dlužná částka se vším všudy snad něco ke 4000 Kč. Hrozí mi, že přijdu o střechu nad hlavou. Tyhle peníze absolutně nemám šanci během krátkého času získat- ne bez denně placené práce.

Jako poslední možnost záchrany situace a odvrácení mojí potenciální likvidace, jsem se proto rozhodl obrátit na čtenáře a snažně je poprosit o jakoukoli pomoc. Prosím každého čtenáře, kdo o něčem ví, nebo přímo může nabídnout jakoukoli práci s denní výplatou peněz, ať mi tuto práci nabídne. Vynasnažil bych se pracovat kvalitně, rychle, a podle svých nejlepších schopností. Zvládnu leccos (ale ne úplně všechno). Krom toho, jsem SŠ strojař. Umím pracovat také na soustruhu v malosériové výrobě a pracoval jsem i na CNC v kusové výrobě (s vlastním programováním/seřizováním). Je to už dlouho, ale snad to ještě umím. Běžně pracuji na PC a dříve jsem také zpracovával data. Kvalifikace je teď nepodstatná, podstatná je jakákoli zvládnutelná práce, ale co kdyby náhodou. Plat stačí od 50 Kč/h, pokud by byla práce aspoň na 8 hodin denně. Mohu slušně dojíždět kupříkladu do Brna, jsem z okresu Blansko. Prosím, máte- li cokoli, případně informaci, ozvěte se, píše Jiří Gracias z Boskovic.

Pozn. JČ:Dalo se očekávat, že po zveřejnění drastických případů lidí ohrožených exekucemi se na redakci Britských listů začnou obracet další oběti. Jak už jsem několikrát napsal, nevidím jiné než systémové řešení. Opět, šokujícím způsobem, i v případě pana Graciase chybí zákonně ustanovená zásada splátkového kalendáře - jako v Británii: tam, kdo pravidelně platí částku, která je v jeho možnostech, nemůže se stát obětí exekuce. Velmi neférové jsou také podnikatelské podmínky v souvislosti s bankovním úvěrem pro podnikání. Jak může za těchto podmínek podnikání v ČR vůbec fungovat? Je velmi chvályhodné, pokud čtenáři jednotlivým občanům v nouzi pomohou, ale co ti občané, kteří jsou také v nouzi a na Britské listy se neobrátili? A co budeme dělat, začnou-li se lidé v nouzi na nás obracet po tisících?

Jiří Gracias z Boskovic zoufale a urychleně potřebuje jakoukoliv, třeba i dočasnou, práci - placenou od 50 Kč/h. Kdo mu můžete něco nabídnout, prosíme, ozvěte se mu.

Jeho příběh, který publikujeme níže, je výmluvnou ukázkou, jak se žije mnohým v dnešní české společnosti. Situaci, kterou Jiří Gracias popisuje, máme zdokumentovanou přípisem z České spořitelny.

O OBSCÉNNOSTI ZDAŇOVÁNÍ KNIH

Bývalá vláda ODS a TOP 09 vyvolal drsnou krizi na českém knižním trhu

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

< Henry Hetherington

Zvýšení DPH na 15% nesnížilo prodejnost o dvacet procent, ale dle mého až o polovinu. Byla totiž překročena míra, kterou český čtenář je ochoten dát za knihu. A ta je podle našeho zjištění kolem 250 českých dukátů. Díky navýšení DPH bude česká kniha a potažmo česká kultura prožívat kruté roky temna, neboť aktem samotného schválení navýšení DPH je krok, který se těžko dává zpět.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: V Británii existovala do roku 1855 tzv. "Stamp Tax", tvrdá daň na tisk a knihy, která je v činila nedostupnými pro nižší vrstvy. Daň existovala proto, že se vládnoucí třída obávala, že by mohlo vést k revoluci, kdyby prostí lidé měli přístup k informacím.

Proti této dani se postavil radikální editor a tiskař Henry Hetherington, který ve třicátých letech devatenáctého století vydával tisk, který ignoroval zákon o zdaňování informací. Jeho Poor Man's Guardian (1831-1835) dosáhl r. 1833 nákladu 220 000 výtisků. Britské úřady Hetheringtona několikrát za vzdorné ignorování zákona o zdaňování tisku věznily a v roce 1835 mu rozbily tiskárnu. Zasloužil se však o to, že obscénní daň byla od r. 1855 radikálně snížena a dodnes je považována celou britskou politickou třídou za naprosto šokující hnus. Z TOHOTO DŮVODU NEBUDE NIKDY V BRITÁNII NA KNIHY, ČASOPISY ANI DENNÍ TISK UVALENA ŽÁDNÁ DAŇ.

V České republice ovšem znepřístupňování informací obyčejným lidem zdaňováním knih nikomu nevadí.

Egypt: Muslimské bratrstvo bylo zakázáno

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Soud rozhodl, že majetek islamistické strany bude zkonfiskován. Pokračuje perzekuce stoupenců Mohameda Mursího. Muslimské bratrstvo bylo v Egyptě zakázáno po většinu své 85 let dlouhé existence. Po pádu Hosniho Mubaraka r. 2011 mu bylo dovoleno pracovat otevřeně, vytvořilo politickou stranu a získalo v zemi moc v celé řadě voleb v následujících měsících. V březnu se zaregistrovalo jako uznávaná nevládní organizace.

Soudní rozhodnutí, proti němuž je možno se odvolat, dává možnost úřadům zmapovat složitou síť sociálních služeb, které provozuje Muslimské bratrstvo, a zlikvidovat tak jeho lidovou podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šílená programová politika České televize

Zcela zabila vynikající dánský thriller Forbrydelsen, který se stal kultovním seriálem po celé Evropě

23. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Několikrát jsme upozorňovali na vynikající dánský seriál Forbrydelsen (anglicky The Killing), v češtině vysílaný pod názvem Zločin. ZDE ZDE ZDE ZDE ZDESeriál je neuvěřitelně dobrý. Nejenže je to vynikající detektivka, ale, podobně jako v celé řadě dalších dánských i obecně skandinávských televizních seriálů, pronikavě analyzuje celou řadu sociálních problémů dneška.

Česká televize ovšem tento seriál zcela zabila, když ho zařadila do vysílání až pozdě v neděli večer!! Nynější sérii vysílá v noci před pracovním dnem, ve čtvrtek od 22.50! Otázkou je, zda to byl záměr, anebo idiocie tvůrců programového schématu. Citujme z frustrovaných poznámek diváků, kteří Forbrydelsen náhodou nalezli:

My to s manželem děláme tak....:-), že ve čtvrtek jdeme spát jako pracující většina (možná už ne) národa kolem půl jedenácté a dcera nám vždy druhý či třetí den seriál nahraje přes uložto.cz. Poté zasedneme v normálním čase - např. ve 20 hodin k bedně a sledujeme "ten náš seriál". Už mám několik typů na pachatele....ten se zjeví vždy v prvním díle a je nenápadný. Těším se na další pokračování v normálním čase. V tomto státě se už raději nerozčilujme nad ničím, stejně to nepomůže, a žijme si své "uzavřené" životy.

Na popud pana Chuchmy, který o seriálu psal v MFD v superlativech, jsem zkusila první řadu - a všech 20 dílů jsem viděla během tří dnů... a kdybych nemusela dělat jiné věci a spát, stihla bych to i za kratší dobu - jak moc to bylo zajímavé a napínavé. A dnes jsem úplně náhodou zjistila, že v televizi běží už i druhá řada... opravu zcela utajeně. Je to od vedení televize neskutečně hloupé - vypadá to, že ti co tam rozhodují, musí být vážně ignoranti a naprosto nekompetentní lidé. Na nic jiného se v ČT momentálně dívat nedá.

Zdroj: ZDE

Mobilizace - první dějství kapitulace

23. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Na dnešek připadá 75. výročí záříjové mobilizace čs. branné moci v roce 1938. České vyčůranectví tyto neblahé události a to, co následovalo krátce po nich - mnichovský diktát a zánik první čs. republiky - zpravidla využívá ke "statečnému" bití se v prsa následovanému alibistickým kňučením nad zradou spojenců, kteří nám prý neumožnili se bránit. Historik Jan Tesař však v knize Mnichovský komplex již před drahnou dobou poukázal na nepříjemný fakt, že Čechoslováci se koncem třicátých let především zradili sami. Přesněji řečeno, zradily je samolibé a "jasnozřivé" elity přesvědčené o své vyvolenosti, které alibisticky rozpoutávaly lidové nadšení pro obranu republiky v době, kdy už jasně věděly, že se situace v důsledku jejich předchozích chyb stává beznadějnou a žádná mobilizace ji nezachrání.

Volební vítězství Merkelové je odměnou za hospodářskou stabilitu Německa

23. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Němci dali Merkelové možnost vládnout i v třetím funkčním období, protože životní úroveň v Německu zůstala stabilní, zatímco části eurozóny jinde postihla katastrofa, míní Ian Traynor v deníku Guardian.

Volební triumf Angely Merkelové znamená, že její vláda a Německo jsou v Evropě zcela výjimečné. Merkelové se v Německu podařilo plně zvládnout měnovou a dluhovou krizi. Všude jinde voliči vlády potrestali.

Konec škrtů v nedohlednu

23. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud se potvrdí zpráva, že CDU kancléřky Merkelové získala ve víkendových volbách do Bundestagu až 42% hlasů, může to znamenat řadu věcí, ale jedno docela jistě: Žádný konec evropské politiky škrtů nečekejte, protože není, kdo by ho proti Merkelové prosadil.

V britském mediálním prostoru se dlouho spekuluje o "finančních inovacích", jež by údajně otázku výdajových škrtů měly jednou provždy smést ze stolu. Jenže kdopak něco takového může na mezinárodní scéně zkoušet uvádět do praxe? Snad Obama, jemuž právě republikánská opozice hrozí zaškrcením penězovodů? Čínské vedení, které nařídilo drakonické úspory? Japonský premiér Abe, jenž si užil pět měsíců slávy a jeho ekonomický program kolabuje? Britský premiér Cameron, v jehož zemi se kromě nekončící řady skandálů začíná diskutovat zejména vystoupení z EU ("Brexit")? Francouzský prezident Hollande, jehož popularita dosahuje rekordních hloubek? Italský premiér Letta, jehož ochromují Berluconiho aféry a propad konkurenceschopnosti? Či snad španělský premiér Rajoy poslušně škrtající přesně podle německých not?

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI DOMÁCÍ BEZPEČNOSTI:

Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Pokud má být úspora skutečně úsporou, nemohou výdaje s ní spojené převyšovat zisky z ní plynoucí. Každý škrt by potom měl být několikrát zvážen ze všech stran s tím, co vše se vlastně škrtá.

Budeme-li chtít například za každou cenu něco ušetřit na výdajích na policii, můžeme počítat (zvláště v některých oblastech) se zvýšenými náklady kvůli zhoršené kriminalitě. A šetřit na hasičích je doslova a do písmene zahrávání si s ohněm. Spálíme se.

Není možné, abychom "fungovali" díky policistům a hasičům přivydělávajících si ještě v jiných zaměstnáních. Potřebujeme, aby se tito lidé plně soustředili na svou profesi -- a měli ji řádně honorovanou.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

Kde udělal Andrej Babiš chybu?

23. 9. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Andreje Babiše potkává osud všech kontroverzních osobností: pro někoho je "lotr" pro jiného "hrdina". Co je důležité pro mne a předpokládám, že i pro laskavé čtenáře je motiv, s nímž do politiky vstoupil. Podle mého názoru je to ochrana majetku jeho impéria. Ví, že čím chudší budou Češi, tím více bude sílit požadavek na znárodnění majetku bohatých a tedy i jeho. Konec konců to ukazuje i případ dolu Paskov. Jeho zájmem je tedy nastolit v této zemi alespoň elementární pořádek a dát lidem práci, aby se nebouřili.

Už vím, koho budu volit

23. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Je mi třiapadesát a část svého života jsem tedy prožil za vlády KSČ. Taky jsem se cítil v té době bytostným antikomunistou a po události, o které jsem se dlouho domníval, že se po právu jmenuje Sametová revoluce, bylo mé antikomunistické srdéčko zprvu nekonečně šťastné, za nějakou dobu pak ještě celkem spokojené a nyní už jen pusté. Podepsal jsem Několik vět, osobně jsem tehdy navštívil s podpisovými archy všech občanů, které se mi povedlo k prostudování dokumentu přimět a poté dokonce i připojit své podpisy manžele Havlovy a s nervózním úsměvem je předal paní Olze. Taky jsem cinkal klíči v listopadu, pěkně jsem několik dnů mrznul na Václaváku, to se ví, píše Svatopluk Otava.

Předčasné volby! Fajn! Ale koho volit? aneb Komunisté už na preferencích ztrácejí nejméně ze tří důvodů

23. 9. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Náš třetí popřevratový prezident, vyvezený na Hrad přímou volbou většinou nás voličů, proto náš, sotva oklepal se z trusu pravdoláskařského a pravicového špinění předvolebního prezidentského boje, jal se naplňovat svůj slib, že nás zbaví zprofanované Nečasovy vlády. Sotva k tomu přikročil, zjevil se v ústech modroptáčníckých komsomolců i veteránů veřejným nepřítelem č. 1. Naposledy byla tak dehonestována jedna hlava našeho státu -- král Jiří z Poděbrad, ovšemže posmrtně též popřevratovými mudrci rovněž prezident E. Beneš.

Předvolební presentace pana Schwarzenberga

23. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Rád bych poznamenal ke všem jeho předvolebním reminiscencím a současnosti. Je jasné, že samozřejmě nikdo, kdo má zdravý rozum, nelká po minulém režimu, ale je tu několik věcí, na které je potřeba upozornit. Od roku 1989 uplynulo již přibližně 24 let (bohužel to letí, nejen republice, ale i nám), tedy téměř tolik, jako je jedna generace. Vedle proklamací o tom, že jsme svobodní, je ale nutné připomenout i jiné skutečnosti, míní Michal Horák.

Drsný střet zájmů: Stát nemůže řídit Babiš, člověk, který zároveň soukromě ovládá velkou část české ekonomiky

23. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čtenář Michal Horák se domnívá, že Babišova strana Ano povede český stát ku prospěchu občanů. Pomíjí drastický střet zájmů. V zemi nemůže být politik zároveň podnikatelem, který ovládá podstatnou část ekonomiky země. Bude při řízení země prosazovat především zájmy svých podniků, nikoliv občanský a veřejný zájem. To je zrychlená cesta ke katastrofě.

O nebezpečných známostech

23. 9. 2013 / Jiří Beránek

čas čtení 13 minut

Socioložka Tereza Stöckelová -- známá též ze svého angažmá v iniciativě ProAlt - napsala knížku Nebezpečné známosti.O vztahu sociálních věd a společnosti, kterou vloni vydalo nakladatelství SLON. Výňatky z knihy byly publikovány ZDE. Když jsem jí psal, že mě knížka zaujala, ale měl bych k ní nějaké poznámky, odpověděla, že mám na ní tedy někam napsat recenzi, tudíž tak činím. Nejprve zmíním hlavní teze autorky, v dalším článku bych připojil vlastní komentář.

Kde jsou miliony z Drábkových reforem?

22. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

"Autoritářský režim, nebo vláda autorit?" je volební slogan TOP 09. A co takhle "Kde jsou milióny z Drábkových reforem?", nebo "Kde jsou evropské dotace?".

Voliči, zapomeň na všechno, hlavně na to, že nic neumíme (maximálně tak odklánět peníze ze státních penězovodů) a zvol nás znova, protože "jde o vyšší principy", boj se "zlem" a zásadním nebezpečím naší demokracie - levicí u moci a výměně u vlády.

TOP 09 zřejmě nechce spoléhat na politická témata, a tak nabízí emotivní téma kolektivního charakteru, za kterými se skrývají ty stejné politiky jako doposud (mezi jiným nespravedlivé daně, privilegující bohaté a zvyšující se přenášení finanční odpovědnosti na jednotlivé občany, bez ohledu na to, že tito na to prostě a jednoduše přestávají mít finanční sílu, a nutně i růst sociálních nerovností atp.).

"Jde o osud této krásné země," říká Schwarzenberg, jako by stál na pomyslné "hradbě" proti návalu Turků jako jeho předci v císařských službách.

Bohužel si ale spletl dobu. O nic tak zásadního nejde. Jen další volby klepou na dveře a někteří politici se zoufale snaží udržet v sedle, píše Veronika Sušová-Salminen.

Další oběť špatných zákonů a agresivní politiky ČEZu

19. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Přišla mi faktura s nedoplatkem 28.000 Kč, volala jsem na ČEZ,že to není možné, a reklamovala to. Po pár dnech přišla odpověď, že vše souhlasí. Tak jsem opět volala a žádala, co žádala, prosila o splátkový kalendář, protože jsem v insolvenci a opravdu tolik peněz nemám .

píše čtenářka Jana Stoklasová.

Ve čtyřiceti skončím na ulici

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Píšete o tom, co za hrůzy se děje v ČR. O tom jak špatné jsou zákony. Mě jedna z vydařených novelizací dostává na úplné dno. V životě jsme se s manželem dopustili chyb a proto jsme to chtěli kvůli našim třem dětem napravit, tak aby je to nezatížilo. Poslechli jsme rady a šli do insolvence a oddlužujeme se prodejem domu. Letost malinká úprava zapřičinila, že nám správce zavolal a řekl, že jdem na ulici i s dětmi, uvalí na nás konkurz a ještě na nás půjde kvůli nezajištěným věřitelům exekuce. Dům jde bez potíží prodat za 100% pohledávky, ale správce to prodává jen za cenu zajištěného věřitele. Ke vší smůle jsme oba nyní bez práce na hmotné nouzi. Ve čtyřiceti letech skončím na ulici, tři děti a igelitka s oblečením. A to jsem chtěla poctivě se postavit k závazkům, píše Jana Džbánková.

Jak pomoci

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Chtěla bych vašim prostřednictvím poslat vzkaz paní Gabriele Krupkové, autorce článku "Právo dítěte v tomto státě", píše Helena Vargová.

V jejím případě je nutné, aby došla na příslušný soud a vyhledala tzv. vyššího státního úředníka, zabývajícím se exekucemi. Požádá o sepsání návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy na dlužné výživné. Pokud nebude úředník ochotný, zde je vzor jak návrh sepsat.Tento vlastní návrh paní podá v soudní podatelně ve dvou kopiích. Dobré je mít ještě jednu pro sebe a nechat si ji v podatelně orazítkovat.

Pokud otec dětí nemá zaměstnání, je pak ještě možnost podat k soudu žádost o vydání rozhodnutí aby výživné hradili prarodiče. Tato možnost má ale svoje podmínky a nemusí být jisté, že ji soud schválí.

Absurdity českého právního řádu poslance nezajímají

19. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

V letech 2011 a 2013 jsem v Britských listech několikrát, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE, psal o české právní úpravě pracovněprávních vztahů, která tím, že dovoluje zaměstnavatelům se zaměstnanci uzavírat rozhodčí doložky, umožnila ve svých důsledcích v Česku něco, co v civilizovaných zemích nemá obdoby. V odborném časopise Právní rádce č. 12/2011 mi o této problematice vyšel text Rozhodci v pracovním právu -- cesta k nezákonnosti? Obrátil jsem se s tím na Veřejného ochránce práv (viz poslední odkaz), ten však zájem vložit se do této věci a na tento stav upozornit příliš neprojevil.

Právo dítěte v tomto státě

20. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Nikdy by mně nenapadlo, že někdy budu v situaci, kdy budu přemýšlet, zda na večeři dětem koupím rohlíky čtyři či pět, zda náhodou pět není zbytečně hodně a čtyři budou stačit. Píší se zde stohy článků na téma, jak se v našem státě špatně žije důchodcům, já o jejich velmi tíživé situaci nepochybuji, ale je zde velmi málo autorů, kteří by hájily zájmy matek (i otců, kteří jsou ve stejné situaci) a hlavně zájmů jejich dětí-takových, kteří mají tu smůlu, že jeden z rodičů o ně přestal mít naprostý zájem a to nejen fyzický , ale i finanční. Dostala jsem se nedávno i já do této situace a nestačím se divit, co vše je v našem státě možné, píše Gabriela Krupová.

Papež: Nikdy jsem pravičák nebyl

23. 9. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

V posledních dnech sdělovací prostředky útržkovitě předaly střepy z obsahu třicetistránkového rozhovoru, který papež poskytl jezuitskému časopisu La civiltà cattolica (č. 3918, 19. 9. 2013, s. 449--477) a jeho šéfredaktoru Antoniu Spadarovi. Media zjednodušeně přetlumočila především papežův pohled na otázku katolických homosexuálů a na roli žen v katolické církvi.

Nějak pozornosti nejen českých sdělovacích prostředků unikl úryvek, kde papež mluví o svých zkušenostech jako provinciál jezuitů v Argentině a o svém vztahu k vládnutí. Tam doslovně papež říká: "Nikdy jsem pravičák nebyl".

Respekt dokazuje, že má velký problém s integritou: "Čtěte nás dál, my se budeme cenzurovat"

23. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Erik Tabery: Nikdy jsme neřešili, jestli máme psát pro, či proti jeho [Bakalovým] zájmům, takovou debatu si ani nepřipouštíme. Zvažovali jsme pouze otázku, zda o jeho aktivitách vůbec psát, či nikoli.

Rozhodli jsme se pro druhou variantu, a to kvůli čtenářům, kteří každý text o majiteli čtou s podezřením a nedůvěrou. Ani oni, ale ani my sami bychom při nejlepší vůli neměli stoprocentní jistotu, jestli naše psaní podvědomě neovlivňuje vztah k vlastníkovi. A je korektní to čtenářům přiznat, což už jsme v minulosti udělali.

Respekt není deník, který musí psát o všem, co se děje kolem, jsme názorový týdeník. Zřejmě jen málokdo by oponoval tomu, že chválit svého majitele by působilo nepatřičně. Pokud ale nemáme někoho chválit, nemůžeme ho ani kritizovat. I proto jsme se rozhodli, že o aktivitách našeho majitele -- Zdeňka Bakaly -- nepíšeme.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Totéž se týká Hospodářských novin, Lidových novin a IDnes. Média vlastněná komerčními magnáty jsou prostě nedůvěryhodná. Jen hlupáci je kupují a slušný novinář by pro ně nepracoval. Kdy například odejde z Hospodářských novin Jindřich Šídlo, aby napravil svou integritu, pošramocenou prací pro tento deník? Platí to samozřejmě i o všech dalších zaměstnancích pánů Bakaly a Babiše.

Zveřejňuje Česká televize o sobě jen chválu?

22. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Stala se mi docela zvláštní věc, píše Michaela Neckářová. Komentovala jsem pořad o vaření na ČT "Deník Dity P.". Můj komentář se týkal úrovně pořadu a podle mě převahy cizích vlivů a tak trochu podhodnocování a negativizace českých tradic. Prostě mám pocit, že naše "česká identita není v pořádku". Můj komentář nebyl vložen, ačkoli vulgarismy nepoužívám a a nechápu, čím bych mohla porušit pravidla diskuze. Dosud se mi to nikde nestalo.

Globální oteplování:

Mezivládní panel pro klimatické změny vydává vážné varování

22. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Vědci vydávají tento týden dosud nejvážnější varování ohledně rostoucího nebezpečí způsobovaného globálním optelováním. Ve zprávě, kterou předají politikům ve Stockholmu v pondělí varují, že pálení fosilních paliv a likvidace lesů nyní vedla k oteplení celé Zeměkoule, včetně pevniny, oceánů i atmosféry.

Extremní počasí, včetně vlny veder a bouří, nyní postihují mnoho regionů. Led taje znepokojující rychlostí, stoupají hladiny moří a stoupá také kyselost oceánů, což znamená, že do konce jednadvacátého století zřejmě zmizí na celé planetě korálové útesy.

Vědci: Podle satelitních měření se množství sluneční energie, absorbované do atmosféry, stále zvyšuje

22. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Vědci se také zabývali údajným nedávným "zpomalením" globálního oteplování, které zaznamenali meteorologové. Podle nové zprávy IPCC stoupala za poslední půlstoletí globální teplota každé desetiletí o asi 0,15 stupňů Celsia. Od roku 1998 však stoupá jen o 0,05 stupňů Celsia. Popírači globálního oteplování této skutečnosti využívají k argumentaci, že se prý globální oteplování zpomaluje a zřejmě se zastaví.

Vědci tento argument odmítají. Satelitní měření slunečního záření, které vstupuje do atmosféry, ve srovnání se zářením odráženým zpět do vesmíru, dokazují, že v rychlosti oteplování Zeměkoule nedošlo k žádným změnám. Většina vědců argumentuje, že změny v mořských proudech zřejmě přenášejí teplo do hloubi oceánů.

"Teplo stále na Zemi přichází, ale zřejmě se koncentruje v hloubi oceánů a my nemáme nástroje jak to měřit," řekl profesor Ted Shepherd z Readingské univerzity.

Totéž konstatoval profesor Myles Allen z Oxfordské univerzity: "Zkoumali jsme předpovědi, učiněné klimatology za poslední tři desetiletí, a jsou co se týče předpovídání následné míry globálního oteplování absolutně přesné," zdůraznil. "Naše klimatické modely jsou robustní a fungují dobře."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O znásilňování skutečnosti "vědeckými" teoriemi

22. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 24 minut

V posledním rozhovoru, který dal Paul Karl Feyerabend (1924-1994) krátce před svou smrtí dne 27.1.1994 v Männedorf Hospital poblíž Curychu a ze kterého budu níže citovat, vzpomíná na dávný zážitek z Hamburgu, kam přijel přednášet na pozvání jednoho z tehdejších předních fyziků von Weizsäckera.

Feyerabend tehdy ještě věřil ve vědeckou metodu a vědu jako racionální poznání, nicméně když po své přednášce slyšel von Weizsäckera mluvit o reálných dějinách vývoje kvantové mechaniky, uvědomil si, že to, o čem mluvil on sám, je "pouze sen". K tomu dodává: "Uvědomoval jsem si, že mé argumenty byly excelentní, ale excelentní argumenty se nepočítají, pokud se chcete vyrovnat s něčím tak bohatým, jako je příroda nebo druhé lidské bytosti."

Proč islamisté zaútočili v Keni?

22. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Probíhající útok militantní islamistické skupiny aš-Šabáb v Nairobii, při němž zahynulo 59 osob a 175 jich bylo zraněno, je splněním hrozby vznesené před dvěma lety. Jde o odvetu za keňskou vojenskou intervenci ve prospěch somálské vlády.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI SPRAVEDLNOSTI:

Dvě tváře spravedlnosti, aneb Spravedlnost musí bejt, vy kluci pitomí...

21. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

Existují dva případy, které mají pro společnost zničující následky. Jednak, naruší-li se sociální smír, za druhé potom, když lidé nevěří v existenci funkčního právního státu. V obou případech je rozložen základní konsensus, který je pro chod společnosti nezbytný. Za pilíře společnosti lze považovat fungující systém vzdělání, zdravotnictví a sociálního zabezpečení. Pilíř, o nějž se dále opírá společnost honosící se přízvisky demokratická a svobodná, se odvíjí od stavu právního státu, od míry funkčnosti justice.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Mark Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

The Economist: Oslabení bezpečnosti internetu americkými bezpečnostními úřady napomohlo mezinárodnímu zločinu

21. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Odhalení amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, že v důsledku tlaku americké výzvědné organizace NSA není většina šifrovacích systémů na internetu řádně funkční je podle časopisu The Economist výraznou pomocí mezinárodnímu zločinu. Jak jsme už v Britských listech referovali, Edward Snowden zveřejnil informace, z nichž vyplývá, že mnoho kryptografických systémů na internetu bylo záměrně oslabeno či znefunkčněno softwarovými chybami, které do těchto systémů záměrně za posledních deset let včlenila NSA, aby mohla číst veškerý zašifrovaný internetový provoz.

Chtěla bych platit jednomu dítěti obědy v družině

21. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Po přečtení několika příspěvků v BL na téma hladovějících dětí jsem se rozhodla platit jednomu dítěti obědy v družině, ale nevím jak na to, píše Hedvika Sedláčková. Nevím, jakým způsobem bych přišla ke kontaktu na matku.

Možná by se takových lidí, co by chtěli pomoci, našlo v okruhu čtenářů BL víc a mohlo by to mít formu nějakého fondu?

Asi by ta pomoc měla být anonymní.

Už dlouho jsem přesvědčená, že hnusnější ke svým občanům než tento stát byl snad jen nacismus v Německu, ale hladovějící děti v této zemi, kde dolaroví milionáři rostou jak houby po dešti, tak to je vrchol všeho.

Vyrůstala jsem po válce, jídlo bylo na lístky, na maso se stály fronty, ale nepamatuji ze svého okolí (základní školy) žádné hladovějící dítě. No, máme co jsme chtěli.

Výběrové řízení na výběrové řízení...

21. 9. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Tak abyste si nemysleli, tak abyste věděli, k nám do Ouplavic již také dorazila demokracie. Také jsme se už dostali na evropskou úroveň. Jsme evropští. Demokracie to je svobodná volba. Je to nezávislý výběr. A především ekonomický růst.

Naše obecní rada v Ouplavicích vyčlenila patřičné prostředky a řešila nákup toaletního papíru pro záchod na našem obecním úřadě. Aby nedošlo k žádnému pochybení, střetu zájmů a korupci, rada rozhodla, že na nákup toaletního papíru provede výběrové řízení.

Abyste si nemysleli, takové výběrové řízení není vůbec žádná legrace. Aby bylo nezaujaté, aby při něm nedošlo k žádnému pochybení, střetu zájmů a korupci, tak rada rozhodla, že provede na výběrové řízení výběrové řízení.

Nakrmili jsme stovky lidí. Bez Makra a bez Tesca

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Při brněnské podzimní cyklojízdě Nakoleon, které se účastnilo více než 1000 cyklistů a cyklistek, rozdala brněnská skupina Jídlo místo zbraní (Food not Bombs) občerstvení stovkám lidí. Podávaly se chleby s veganskými pomazánkami, z nichž každá obsahovala také potraviny zachráněné z popelnic. Akce se obešla bez podpory obchodních řetězců.

K hledisku v umění

20. 9. 2013 / Bruno Solařík

čas čtení 18 minut

Jenom školometi si žádají pokroku tam,
kde jde o intenzitu, nikoliv o směr.
Vladislav Vančura, 1931

*

V textu Kritéria lyrického věku (Host 6/2013, s. 27) se redaktorka revue Host Eva Klíčová vyslovuje k levicovému trendu v současné rozpravě o kultuře. Obává se příklonu kulturních časopisů Tvar a A2 k "politické profilaci a drilu". Konkrétně kritizuje ideu levicové aktivistky Ilony Švihlíkové, podle níž by měli (slovy Švihlíkové v rozhovoru pro Tvar), občané samosprávně rozhodovat, "do jaké míry je umění a kultura celkově oslovují a považují jejich rozvoj za žádoucí". Dále pak Klíčová odmítá výhradu levicového publicisty Jakuba Vaníčka proti autorům, kteří (Vaníčkovými slovy v A2) "za každých okolností horovali pro individuum a stavěli ho do centrální kulturní pozice". Klíčová shrnuje oba názory, které "proti sobě staví individuum a kolektiv", do ironické poznámky: "Zkrátka ať si občan alokuje své zdroje jinam než do snobárny úzkoprofilové poezie nebo literárního časopisu. A budou-li časopisy a nějaké verše, tak ať hezky reflektují problémy a potřeby elektorátu."

O věčném návratu bolševizace, aneb Kterak postaviti Fredericka Winslowa Taylora z nohou na hlavu

20. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

"...and when experience is not retained, as among savages, infancy is perpetual."
George Santayana

Bruno Solařík poukázal na znepokojivé paralely mezi někdejší meziválečnou "bolševizací" bolševismu - včetně vynucování "socialistického realismu" ve sféře umělecké tvorby, jež je primární historickou zásluhou mnohem později sanktifikovaného mučedníka Julia Fučíka - a tendencemi mezi některými současnými levicovými publicisty a aktivisty. Snaha umění za každou cenu "odburžoaznit" povinně předepsaným spojením s "bojem dělnické třídy" a negací autonomního tvůrčího subjektu se opakuje s odstupem století v podstatě beze změny, snad jen s tím nepodstatným rozdílem, že meziváleční bolševizátoři ještě neznali gramsciovské pojmy "organický intelektuál" a "kulturní hegemonie".

29097

Honosný vstup do České republiky

21. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 7 minut

Česká republika je krásná, do Macochy shlížíme s pýchou, k Řípu vzhlížíme s hrdostí. Je to otčina, Vaterland dle našeho gusta. Na chvíli zapomeňme na politické harašení, korupční falše, které se snaží zakrývat skutečný problém (to jest dokonalou ztrátu morálky), zapomeňme na statistiky a marné snahy tvrdit nám, že jsme na tom skutečně velmi dobře. Ve srovnání s Nairobi nebo Kongem.

Dolní Poustevna je nejsevernější město naší republiky, její jeden konec prýští přímo do sousedního městečka, které se nachází v Německu, do Sebnitz. A protože je velmi jednoduché přejít z jednoho města do druhého, nabídne se srovnání. Kterak vítají Němci Čechy, a kterak Čechové vítají Němce?

Jak pokrýt naše budoucí elektroenergetické potřeby?

20. 9. 2013 / František Hezoučký

čas čtení 7 minut

Energetika je bohužel zas předmětem přetahování se mezi jednotlivými politickými subjekty. Důvody jsou povětšinou jasné: jednak poukázat na to, že politická strana A na rozdíl od naší strany B nemá představu, kam dále energetiku směřovat, ale my to víme a proto nás volte. Pak ale (hlavně) prosazování určitých zájmů. Státní energetické koncepce (SEK) je zpochybňována a tak se začne zpracovávat jiná, aby se po čtyřech letech ukázalo, že je vlastně skoro stejná. Energetika ale není a ani nemůže být sociálně, ani občansky či křesťansky demokratická. Podléhá fyzikálním zákonům, a proto je na ni možné pohlížet objektivně. Nadstranická "Pačesova komise" pracovala, aby dospěla k závěrům, které se od předcházejících SEK až tak moc neliší. Není divu, protože naše republika má jisté a dané zdroje, možnosti a limity, které se nemění tak rychle, jako vlády.

Viz též ZDE

Je to jiné, než to vypadá, ale je to dobré

20. 9. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

ZDE a ZDE jsem se pokusil vysvětlit, že chování politických stran, které nám škodí, umožňuje volební zákon tím, že dovoluje, aby mezi poslance a občany- voliče byla vklíněna politická strana. Tak to zůstane i v těchto volbách, protože o prosazení nového volebního zákona lze usilovat až v nové Sněmovně. Jako přípravu na to jsem popsal stručně a nezáživně, jak si to právní norma žádá, věcný záměr takového zákona. Čtenář Kolařík z toho nevyčetl to důležité, co plyne ze souvislostí a jistě nebyl sám. Něco tedy napovím. Není to o rušení politických stran, ale o tom, jak způsobit, aby samy změnily své chování.

Sněmovna reprezentantů seškrtala program potravinové pomoci pro nejchudší

20. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sněmovna reprezentantů těsným poměrem hlasů schválila návrh, který programu poskytujícímu potravinové poukázky nejchudším Američanům ubírá 40 miliard dolarů. Návrh odmítají demokraté a prezident Obama pohrozil, že ho vetuje. Boj o tento program zhoršuje vyhlídky na to, že by letos byl schválen zákon o podpoře zemědělství v příštích pěti letech.

Návrh prošel poměrem hlasů 217:210. Během příštích deseti let by měl vzít programu potravinové pomoci 40 miliard. Dospělí ve věku 18 a 50 let bez dětí by ztratili nárok, pokud si nenajdou práci a nepřihlásí se do rekvalifikačního programu. Navíc by jim vznikl nárok pouze na dobu tří měsíců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Důchodci nejsou jednotnou kategorií

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

"Důchodci" nejsou jednotnou kategorií, nežijí soustředěně na konkrétním místě, liší se v mnoha ohledech, mnoho z nich má různá omezení. Z toho vyplývá, že nevolí jednotně a je pro ně těžké kolektivně jednat, zformovat silnou lobby v dnešním smyslu, píše Kateřina Vojtíšková.

Nechci se smiřovat s názorem, že žijeme v jakémsi darwinovském světě, kde vládne či přežije silnější. Proti tomu je třeba se ohrazovat.

Pokud přesto uznám, že tomu tak v realitě je (jako Vy), jsem toho názoru, že "boj" by měli vést především ti silní, a to i (či především) za práva těch slabších, kteří ze své pozice nemohou být "konkurenceschopní v boji o život".

Nevím z čeho soudíte, že " Nikdo nic nikoho pro druhé neudělá, zejména v dnešní České republice." Moje zkušenost taková není.

Ty slabší (zde např. penzisty s nízkým důchodem mimo Prahu) nelze obviňovat, že nejsou schopni účinně hájit svá práva. Jednalo by se o obviňování obětí.

Říkáte, ať "nenaříkají", ale v jejich slabosti přece nakonec také tkví jejich síla. Ta se opírá o schopnost soucitu ostatních lidí, snad každého člověka. Soucítění a láska nás mohou vyvést ze současné krize, ne víc boje a řevnivosti, o čemž vypovídá moudře Dalajlama.

Zapomenutí - a co dál?

20. 9. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Následně s článkem Zapomenutí se objevila řada článků jiných, s podobnou tematikou. Laděny jsou různě. Tak třeba je postesknuto,že důchodci mají své, byť malé příjmy, jisté. Přitom se mohou více méně nečinně oddávat čekání na další důchod, zatím co mnozí lidé, kteří ještě k důchodu nedozráli, musí odpracovat svých osm hodin za mizerný plat. Srovnávají se dvě kategorie. Živořící důchodci se živořícími zaměstnanci. Příčiny onoho živoření se nezmiňují.

Kdo nevolí ČSSD a KSČM, je blbec

20. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Musím se připojit k tomuto názoru. Pan Ševčík to napsal i za mě. Není nutné zakládat nějakou stavovskou organizaci důchodců, stačí volit a volit správně. To, co je nyní v krajích, bude po volbách v celé republice: Vláda ČSSD s podporou KSČM. A to díky hlasům důchodců.

Mladší generace, která ještě pracuje, je blbá. Neumí bojovat za vyšší mzdy stávkami, ani se v odborech neorganizuje. Ještě mladší generace pod 30 je ještě blbější - hýká blahem při spatření senilního knížete. Množství blbců, kteří volili v tomto pořadí: OF, ODS (Klause), Unii svobody, Čtyřkoalici, Bursíkovy Zelené, VV, nyní budou volit Babiše. Mají smůlu. Celé jejich dvacetileté snažení a uctívání legendy Havla povede k návratu komunistů k podílu na moci v demokracii. Za blbce rozhodně nebudou důchodci.

Voda a stát

20. 9. 2013 / Oldřich Syrovátka

čas čtení 3 minuty

V reakci na nadměrnou kontaminaci zdroje pitné vody pro Plzeň předkládá Zdravé Město Přeštice ve spolupráci s Fakultou managementu VŠE možné řešení pro Plzeň i celou ČR. To spočívá v navržení originální organizační struktury správy povodí zaměřené na stabilizaci odtokových poměrů, omezení kontaminace pesticidy a snížení rizika povodní. Základem struktury je vytvoření funkce manažera plánu povodí při jednotlivých závodech správ povodí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40934