Vizitka "nejlepšího ministra obrany za posledních dvacet let" (Klaus, Nečas)!

11. 12. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Z informací portálu Novinky.cz vyplývá, že čs.armáda má značný problém na úseku vystrojování příslušníků armády vzorovými stejnokroji, především pracovními uniformami. Podle informací tohoto portálu má armáda k dispozici cca 2700 ks maskáčových blůz a pro potřebu 21 tisíc vojáků je to tedy více než málo. Podle norem má každý voják nárok fasovat jednu uniformu za dva roky. O tom si ale mohou vojáci nechat pouze zdát. Nový mundúr již delší dobu dostávají pouze nováčci a také vojáci, kteří míří do zahraničních misí, a ti mají právo na tři stejnokroje.

Kde je příčina? Prý v zákoně o veřejných zakázkách, který umožňuje neúspěšným firmám stížnostmi kvůli menším nesrovnalostem nákup zablokovat na měsíce či roky. To je důvod zcela relevantní vzhledem k tomu, jak naše legisltiva operativně zapracovává na zadání vlády boj proti korupci ve snaze eliminovat jeho dlohodobě praktikovaný systém. Jak je ovšem ze zkušeností všeobecně známé, zákony, v nichž má být "zamontován" i prvek antikorupčního jednání, bývají zpravdila sepisovány tzv. "horkou jehlou", což je ve svém důsledku vice paskvil než normotvorný, kvalitní a realizovatelný zákon.

Obrana se proto prý rozhodla pořídit uniformy přes nákupní agenturu NATO. Nové by měli vojáci dostat už v příštím roce. Přes agenturu NSPA, která se nemusí řídit přísným českým zákonem, armáda získá 92 500 stejnokrojů vzor 95 v klasické a letní verzi za 93 milionů korun. Nicméně, jak se ve zprávě také píše, podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka by měla obrana stejnokroje kupovat doma. "Pokud je tu nevyhovující zákon, tak by měla obrana iniciovat jeho změnu a neměla by nefunkční zákon obcházet přes alianční agenturu," S tím lze jenom souhlasit. Zakázka za takřka sto milonů korun by dala šanci mnoha desítkám zaměstnanců v české (českých) firmě (firmách) a možná i dlouhodobější perspektivu na výrobu těchto výstrojních součástek vojáků čs. armády.

Nebude však od věci připomenout ministra obrany Alexandra Vondru, který jako šéf rezortu měl mít o těchto problémech přehled, a již v zárodku je řešit. To se ovšem nestalo. Pan ministr měl zřejmě jiné starosti než zabezpečování armády potřebným ošacením (např. OH). Jenže nedostatek výstroje a uniforem není jediný problém armády, jakkoliv se o činnosti A. Vondry jako ministra obrany vyjádřili V. Klaus a P. Nečas jako o "nejlepším ministru obrany za posledních dvacet let"!

Tito pánové zcela evidentně nezaregistrovali (nebo záměrně přehlížejí) otázku nedostatečného zajištění vlastní obranyschopnosti státu, které jde na úkor vojenských misí v rámci NATO na Středním a Dálném východě, tedy v oblastech vojenských konfliktů, které vedou západní mocnosti v rámci svých "šlechetných, demokratických" cílů, na problémy s letadly CASA, s dosud nevyřešenými otázkami zbraní, těžké bojové techniky (tanky, děla atd.), pro potřebu domácí obrany atd.

Suma sumárum, Vondra je sice nejlepším ministrem obrany za posledních 20 let, ale armáda je téměř (pro vnitřní potřebu) nefunkční.

Zřejmě to není pro naše vrcholné politiky a politiky vůbec, až tak velký problém. Vždyť nás ochrání naši přátelé z NATO! Jestli však i v případě případných vnitrostátních nepokojů, přírodních či jiných katastrof a událostí, o tom jaksi nemluví. Možná nebo zřejmě jim to tak vyhovuje a možná s tím i počítají.. Jejich demokracie je už tak dost nejistá, takže pomoc zvenčí by jim nejspíše přišla víc než vhod!

0
Vytisknout
10028

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2012