Obscénní pokrytectví deníku Hospodářské noviny

12. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Pikantní na příloze bylo, že Česká republika má vězně svědomí - Romana Smetanu - ale o jeho kauze a jeho nespravedlivém věznění nepřinesly Hospodářské noviny v Den lidských práv jediné slovo.

Shodou okolností jsem našel na jedné pražské předvánoční party v jedné restauraci pohozený pondělní výtisk Hospodářských novin, kdosi si z něho začal skládat papírové čepice na hlavu. Prolistoval jsem ho - je velmi užitečné po několikaměsíčním pobytu v zahraničí vystavit se vlivu českého tisku - je to vždycky tupá rána do hlavy.

Na rozdíl od předchozích let se obraz trochu mění. V minulosti byly české deníky prostě jen hloupé, během let se však naučily docela profesionálně manipulovat. Obraz je to přesto odpudivý, protože z Hospodářských novin přímo čiší přesvědčení o tom, že establishmentová verze skutečnosti je ta správná a my jsme její apoštolové, stojíme na straně světla proti nebezpečné "jinakosti" a budeme ji nadosmrti bránit. Jednostrunnost a monotónní podpora témuž jsou úděsné. Otevřete Hospodářské noviny a zavane na vás duch Rudého práva z osmdesátých let. I v redakci Rudého práva byli totiž přesvědčeni, že mají jedinou pravdu, a kam je to zavedlo. Nekritické podlézání establishmentu je pikantní právě v době, kdy se i na Západě tento establishment rozkládá a všechny noviny publikují hlubinné kritiky toho, co je na dnešních mocných špatně. Hospodářské noviny se tak klaní neexistující realitě - vytvářejí představu o tom, že existuje něco mocného a dobrého - což prostě není pravda.

Ale píšu tuto noticku, protože mě nezaujalo ani tolik to, že tzv. hospodářské analýzy tohoto deníku jsou zoufale povrchní (v informaci o třech soupeřících subjektech na železniční trati Praha-Ostrava se vůbec neobjevila úvaha, co bude konkurence znamenat pro méně lukrativní trati? Jejich uzavření? a už vůbec nepřinesl deník žádné informace o tom, jak jsou strukturovány finance všech konkurentů na tomto hlavním českém železničním tahu. Zveřejnění cen jízdenek je trochu málo - je vlastně jen inzercí pro soukromé podnikatele.Opět - žádný kritický postoj, jen podpora establishmentu), ale opravdu mě jako náhodného čtenáře urazilo pokrytectví Hospodářských novin.

V pondělí 10. listopadu, v Den lidských práv, vydaly Hospodářské noviny rozsáhlou přílohu věnovanou lidským právům. Obsahovala žvanivý propagandistický článek od amerického velvyslance v Praze (ani ve výročí VŘSR nepublikovalo Rudé právo za komunismu články od sovětského velvyslance, bylo by to příliš trapné přiznání, že je Československo kolonií), dlouhou a zbytečnou obhajobu Václava Havla z pera Madeleine Albrightové a legitimní, i když poněkud mechanický odkaz na to, že mnoho lidí na světě trpí porušováním lidských práv (nikdo v ČR proti tomu nic dělat nebude, a nejméně Hospodářské noviny).

Pikantní na příloze bylo, že Česká republika má vězně svědomí - Romana Smetanu - ale o jeho kauze a jeho nespravedlivém věznění nepřinesly Hospodářské noviny v Den lidských práv jediné slovo. Ve Spojených státech probíhají předběžné procesní procedury před procesem s vojákem Bradleym Manningem, který je obviňován, že prozradil americké diplomatické depeše serveru WikiLeaks. Způsob, jímž s ním je v americkém vězení zacházeno, porušuje lidská práva. Hospodářské noviny však v Den lidských práv o Manningovi nepíší - musely by se postavit kriticky vůči Spojeným státům. To by ovšem znamenalo nezávislost...

0
Vytisknout
14060

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012