Šéf firmy Google: "Jsem hrdý na to, že se v Británii vyhýbáme placení daní. To se jmenuje kapitalismus"

13. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Předseda správní rady firmy Google Eric Schmidt vzdorně obhajoval strategii firmy Google, jejímž prostřednictvím se tento podnik vyhýbá placení většiny daní v Británii. Zdůraznil, že je "hrdý" na kroky, které firma Google podnikla k snížení svého daňového břemene. Jde "jen o kapitalismus".

Schmidt podtvrdil, že jeho firma naprosto nemá v úmyslu platit v Británii víc daní. Z dokumentů předložených britské vládě minulý měsíc vyplývá, že Google vydělal v Británii loni asi 2,5 miliardy liber, zaplatil však pouze 6 milionů dolarů na daních.

Podnik Google také vydal informaci, že se vyhnul placení daní z téměř 10 miliard dolarů svých zisků v roce 2011 tím, že se uchýlil do daňového ráje na Bermudských ostrovech. Schmidt uvedl, že se jeho firma chová "legálně": "Jsem velmi hrdý na struktury, které jsme vytvořili. Říká se tomu kapitalismus. Jsme hrdě kapitalističtí. Nemám v tom žádný zmatek."

Vyloučil, že by firma Google následovala americkou kavárnu Starbucks v tom, že by dobrovolně věnovala určitou částku peněz britské vládě.

"Pro nás je to velmi dobré, ale že bychom měli předstoupit před naše akcionáře a říct jim, studovali jsme situaci ve 200 zemích světa, ale bylo nám líto těch Britů, a tak jim chceme zaplatit víc. Proti tomu asi je nějaký zákon."

Vzdorný Schmidtův postoj bude zřejmě nepopulární na obou stranách Atlantiku, připomíná britský list Independent. Americká vláda i evropské vlády totiž studují způsoby jak přimět "nadnárodní" firmy jako Google, aby platily víc daní.

Záležitost bude řešit britský ministr financí George Osborne, až Británie převezme předsednictví skupiny G8. Situaci také vyšetřuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Minulý týden konstatoval britský premiér, že je plně připraven "postavit se do čela mezinárodního úsilí" zabránit mezinárodním firmám, aby odsávaly zisky z čelných ekonomik do daňových rájů.

Margaret Hodgeová, předsedkyně vlivného Výboru pro veřejné finance Dolní sněmovny, se vyjádřila, že by se Schmidt měl stydět za to, že Google platí tak málo daní.

"To, že Eric Schmidt řekl, že je 'hrdý' na přístup své firmy k placení daní, je arogantní, je to mimo a je to urážka jeho zákazníkům v Británii," zdůraznila. "Obyčejní lidé, kteří platí daně bez reptání, už mají plné zuby toho, když vidí, že vysoce výdělečné globální firmy jako Google používají všech existujících triků, aby se vyvlékli z placení svého férového daňového příspěvku. Firma Google by měla přiznat svou odpovědnost vůči zemím, jako je Velká Británie, odkud si odnáší tolik zisků, a platit řádné podnikatelské daně ze zisků, které tady vydělává. Měla by se stydět, ne být hrdá, za to, že to nedělá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14895

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012