New York Times: Etické problémy Američanů v Kosovu

12. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Kosovo prodává svou telekomunikační společnost. O jeho koupi se uchází fond založený bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a také, samostatně James W. Pardew, bývalý mimořádný americký velvyslanec pro Balkán v době Clintonovy éry, píše New York Times a pokračuje: V Kosovu se o lukrativní vládní zakázky uchází celá řada bývalých amerických vládních a vojenských činitelů, například také bývalý generál Wesley Clark a Mark Tavlarides, někdejší legislativní ředitel Národní bezpečnostní rady.

Jiná firma Madeleine Albrightové, Albright Stonebridge Group, už má podíl v kosovské telekomunikační společnosti IPKO, jediném konkurenčním podniku nyní prodávané kosovské telekomunikační společnosti PTK. Vyvolává to znepokojení, že pokud získá vlastnictví telekomunikační společnosti PTK také nadace Albrightové, ochromí to hospodářskou soutěž.

Americké ministerstvo zahraničí nemá žádné předpisy, které by zakazovaly bývalým diplomatům lobbovat jménem národů, v nichž pracovali, anebo usilovat v nich o lukrativní zakázky. Existuje pouze předpis, který zakazuje federálním zaměstnancům kontaktovat úřady, v nichž pracovali, rok po odchodu z nich, a zakazuje celoživotně bývalým federálním zaměstnancům poskytovat poradenství o těch záležitostech, na nichž pracovali ve vládních službách.

Kosovo není jediným státem, kam se Američané vracejí podnikat - Irák je další příklad - ale je případem extremním, vyvolávajícím zvlášť silné etické pochybnosti, vzhledem k tomu, jak silná je tam americká přítomnost. Priština je snad jediným městem na světě, kde ulici Boba Dolea křižuje třída Billa Clintona.

Odborníci na zahraniční politiku poukazují na to, že praxe bývalých státních činitelů navracejících se do zemí, kde Amerika ovlivnila domácí politiku, aby tam podnikali, je velmi častá, ale veřejně se o tom nemluví. Soukromě bývalí státní činitelé přiznávají, že jde o konflikt zájmů, protože bývalí diplomaté nyní velmi často končí v lukrativních zaměstnáních v soukromém sektoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11314

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012