Poslední personální změny ve vládě: to nám chce Petr Nečas dokázat, že na pravici už není kde brát?

13. 12. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 4 minuty

Nepatřím k těm, kteří neustále komentují aktuální politické události. Nicméně dnes jsem si přečetl na internetu následující titulky: "Šéf spravedlnosti namol už odpoledne: Blažená pitka ministra Blažka!" a "Insider: Když na jihu bujely losovačky, byl tam i Kuba". Když k tomu přidám zakázky bývalého primátora Opavy Stanjury firmě vlastní manželky a podivné realitní obchody rodiny Karolíny Peake, vychází mi z posledních přírůstků do vlády nový šéf legislativců Mlsna jako jediný průšvihy nepoznamenaný. Toho si zatím média moc nevšímala.

Ani v minulosti to ovšem nebylo lepší. Peake střídá na ministerstvu obrany Vondru, kterého konečně udolala politická odpovědnost za bordel při zadávání zakázek vyplývajících z českého předsednictví EU (kauza PromoPro). Pro ztrátu důvěryhodnosti museli už dříve vládu opustit Pavel Drobil, Vít Bárta, Martin Kocourek, Jaromír Drábek a pro neschopnost řídit svěřený resort i Josef Dobeš, Radek John či Pavel Dobeš. Jedny průšviháře střídají jiní. A všechno se to děje pod vznešenými hesly o rozpočtové odpovědnosti a boji proti korupci.

Je to zkrátka vláda k pohledání. Nad posledními personálními rošádami kroutíme nechápavě hlavou, ale jen do doby, kdy se dovídáme (i od vládě spíše nakloněných komentátorů), že Karolínu Peake bylo nutné odměnit za věrnou podporu vládě a plánované sloučení ministerstva nemá zajistit jen deklarované finanční úspory (ty se dají totiž vytvořit i jinak a jednodušeji), ale především posílit vliv výsadku jihočeských kmotrů Martina Kuby. Jenže tento hluboký strategický plán dostává nyní trhlinu. I Kubu pronásleduje podezřelá minulost.

Jakoby nám Petr Nečas chtěl sdělit pod čarou, že pravice je personálně vyprázdněná a není kde brát. Kde jsou ti schopní a kompetentní, které nám slibuje od nástupu k moci? Kam se vytratili? Anebo to byla schopnost a kompetence k něčemu jinému než poctivé a kvalifikované správě státu a její nositelé se teď spíše schovávají či kličkují před orgány činnými v trestním řízení?

Možná, že měl "pan čistý" skutečně zpočátku jiné představy o personální politice své vlády. Dnes je to ale už jen obyčejný arogantní papaláš, který dělá vše pro udržení se u moci až do příštích voleb, protože ví, že od katastrofální prohry jej může zachránit jen zázrak. Hlavní předností nových ministrů není jejich kompetence, ale postavení v regionech a přízeň vlivových podnikatelských skupin, které mnozí nazývají kmotry. Politika se mění v bezbřehé politikaření a intrikářství. Nelze se divit, že lidé toho mají již dost a podpora vlády klesá k nule.

Jedinou útěchou pro Nečase může být, že ani největší opoziční strana na tom není po personální stránce ideálně a mnozí její regionální politici se od Kuby, Blažka či Stanjury liší jen barvou dresu. A místo důsledné opoziční politiky a prezentace alternativních pozitivních stanovisek vedení momentálně spíše zajímá, co udělá, když se do druhého kola prezidentských voleb dostane Miloš Zeman. Tristní situaci vyjádřil nejlépe povzdech odborového předáka Zavadila, že po generální stávce "není poptávka". Má pravdu. Nečasovu vládu průšvihářů a neumětelů drží u moci také nekompetentnost a přehnané taktizování opozice. Kdyby kromě paušální kritiky předložila konečně srozumitelnou pozitivní alternativu a ne jen bezobsažné bláboly typu "Spravedlivý stát je možný", bylo by za co stávkovat. Takto si nestravitelné výsledky Nečasových permanentních personálních rošád budeme užívat zřejmě ještě rok a půl. Snad to naše žaludky i nervy vydrží.

0
Vytisknout
10021

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012