Ministerstvo vnitra: Vzorec pro odečítání podpisů prezidentským kandidátům je od Hewlett Packard

13. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Kohovolit.eu

Praha, 13. 12. 2012 -- Kritizovaný a vysmívaný vzorec, díky němuž úředníci ministerstva vnitra místo zprůměrování sečetli chybné podpisy ve dvou kontrolních vzorcích petic prezidentských kandidátů, nenapsali na ministerstvu. Úřadu ho dodala soukromá firma Hewlett Packard, kterou si ministerstvo na pomoc s kontrolou podpisů najalo. Žádost o tuto informaci na ministerstvo podalo sdružení KohoVolit.eu.

Matematik a programátor Michal Škop, zakladatel sdružení, krátce po vyhlášení výsledků kontroly podpisů upozornil na řadu nesrovnalostí, například na astronomicky nízkou pravděpodobnost, že oba vzorky byly vybrány a kontrolovány za stejných podmínek. Nyní se ukazuje, že za vzorec, který sklidil zdrcující kritiku a posměch, je odpovědná Hewlett Packard.

Sdružení KohoVolit.eu podalo prostřednictvím tiskového mluvčího Kamila Gregor žádost na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. "Vzorec pro výpočet výsledného počtu započtených občanů na petici kandidátů na prezidenta udělala externí firma," zněla lakonická odpověď. Společnost Hewlett Packard dnes nebyla schopna tuto informaci potvrdit, ministerstvo vnitra nicméně již v minulosti zveřejnilo smlouvu o zajištění kontroly pravosti podpisů na svých webových stránkách.

Žádost KohoVolit.eu podle zákona o svobodném přístupu k informacím najdete ZDE

Odpověď ministerstva vnitra najdete ZDE

0
Vytisknout
8898

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012