Vláda přiznala pochybení za nezákonnou sterilizaci, ženu odškodní 10 000 eury

11. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Ligy lidských práv

Česká vláda uzavřela mimosoudní odškodnění se ženou, která si u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku stěžovala na nezákonnou sterilizaci. Součástí dohody je kromě odškodnění 10.000 eur také přiznání pochybení. Liga lidských práv vyzývá vládu, aby se ke kontroverzní historii nezákonných sterilizací v českých zemích postavila čelem a odškodnila i ženy, které se kvůli promlčecím lhůtám již na české soudy obrátit nemohou.

Nedobrovolně sterilizovaných žen jsou v Česku minimálně stovky. Za sterilizace se již v roce 2009 oficiálně omluvila vláda Jana Fischera. "My chceme, aby v tomto směru pokračovala i současná vláda a všechny ženy odškodnila. Vytvoření odškodňovacího mechanismu doporučila už v únoru letošního roku Rada vlády pro lidská práva. Vláda by jej měla schválit co nejdříve, aby se další oběti nemusely obracet na štrasburský soud," řekla právnička Ligy lidských práv Kateřina Červená.

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který mimosoudní vyrovnání schválil, najdete ZDE Podnět Rady vlády pro lidská práva z února 2012 je k dispozici ZDE.

Pozn. JČ: Odškodnění 10 000 eury je minimální a vlastně urážlivé. Jak uvádí Wikipedie Damages for Medical Malpractice (Odškodné za lékařské chyby) je v průměru 521,560 amerických dolarů. Toto ovšem ani není chyba, ale záměrná praxe!

0
Vytisknout
5999

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2012